ОДГОВОР НА ПРЕТЊЕ: Русија повећава одбрамбене капацитете на југу

ODGOVOR NA PRETNJE: Rusija povećava odbrambene kapacitete na jugu

26 jula 2017

„Rusija je prinuđena da poveća borbene kapacitete Južnog vojnog okruga, preduzimajući simetrične mere za neutralisanje pretnji po nacionalnu bezbednost“, izjavio je ministar odbrane Rusije, general armije Sergej Šojgu.

U ovim okolnostima Rusija je prinuđena da preduzme simetrične mere za neutralizaciju nastalih pretnji po nacionalnu bezbednost, da sprovodi aktivnosti strateškog obuzdavanja i da povećava borbene kapacitete Južnog vojnog okruga – rekao je Šojgu na sastanku upravnog odbora Ministarstva.

Prema njegovim rečima, od aprila je u Rumuniji trajno razmešteno 16 aviona SAD i Velike Britanije taktičkog vazduhoplovstva. Od početka godine samo SAD su izvele više od 130 izviđačkih letova na ruskim južnim granicama. Osim toga, pre nekoliko dana na zapadnoj obali Crnog mora završene su velike vojne vežbe NATO-a, u kojima je učestvovalo više od 25.000 vojnika iz 22 zemlje.

On je istakao da su sve tekuće organizacione aktivnosti sinhronizovane sa snabdevanjem savremenog naoružanja i vojne tehnike.

– Za poslednjih šest meseci trupe Južnog vojnog okruga dobile su više od 600 jedinica naoružanja i vojne tehnike. Stalno se poboljšavaju borbena obuka vojnika i priprema vojnih organa – rekao je on i precizirao da je od početka godine u Južnom vojnom okrugu održano više od hiljadu vojnih vežbi.

– Na taj način, može da se govori o pozitivnoj dinamici u organizaciji i izvođenju borbene obuke – zaključio je ministar.

Prema njegovim rečima, jedan broj stranih zemalja povećava vojno prisustvo pored ruske granice, smatrajući da akcije Rusije na Bliskom istoku i Kavkazu predstavljaju pretnju.

– Naša aktivna dejstva za stabilizaciju situacije na Bliskom istoku i podržavanje mira na jugu Kavkaza neke zemlje vide kao pretnju po njihove nacionalne i koalicione interese. U nastojanju da blokiraju učešće Rusije u rešavanju globalnih i regionalnih problema, niz država ne prekidaju sa pokušajima da upotrebe vojnu silu za postizanje geopolitičkih ciljeva i povećanje vojnog prisustva u blizini ruskih granica – naglasio je Šojgu.

Ministar je, takođe, dodao da su „formirana četiri bataljona vojne policije koji trenutno obavljaju zadatke u pojasima bezbednosti zona deeskalacije na teritoriji Sirije“

KOMENTARIJedan komentar

  1. Beli Orao says:

    Samo smireno i čistog razuma Rusiji ,doći će cica na kolica!!¡

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *