Одговор о регионализацији

Odgovor o regionalizaciji

29 oktobra 2016

03--Antic-Cedomir 243

Piše: Čedomir Antić

G. Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu odgovorio je na tekst povećen regionaizaciji kao jednoj od tema našeg ustavnog pitanja, koji sam nedavno objavio u Politici.

G. Čvorović je izneo nekoliko argumenata protiv mojih teza, samog teksta, teme kao takve, ustavne revizije i mene lično. Temeljna njegova teza je da ustavno pitanje ne treba otvarati. Tekst o promeni ustava je, kako veruje, neka vrsta moje provokacije. Promena ustava, prema tom tumačenju, Srbiju treba da navede na to da sama prizna nezavisnost Kosova i dodatno ugrozi svoj suverenitet. Dakle, u trenutku kada političke vođe oko 80% narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Srbije otvoreno govore o neminovnosti promene ustava, svaki istinski rodoljubivi Srbin trebalo bi da nastoji da ovo pitanje ne spominje, da ga izbegava i konačno da (kada ono bude otvoreno) nastoji da po svaku cenu štiti postojeći ustav kako bi „odbranio“ državu. Ova moćna logika neodgovornog nečinjenja, tako bliska dogmatskom meinstrimu savremenog srpskog konzervativizma, sprečila nas je da reformišemo državu i suštinski je onemogućila spas srpskog naroda u Krajini, održanje funkcionalne zajedničke države sa Crnom Gorom i bilo šta osim potpunog gubitka kad je reč o Kosvu i Metohiji. Samo radikalno odstupanje od ovog koncepta učinilo je da nastane Republika Srpska.

  G. Čvorovićeva teza da je regionalizacija Srbije moguća tek ukoliko se ujedine Srbija, Crna Gora i Srpska, kako je prema konceptu Miodraga Jovičića bilo i predviđeno, u potpunosti je neodrživa. Dakle Srbija treba da ostane ustavna razvalina ili uređena u skladu sa nekakvim interesima nacionalne moblizacije, sve dok ne ostvari nacionalni cilj. Zamislimo da je u tridesetih godina 19. veka neko u Kneževini Srbiji tvrdio da je štetno doneti ustav ili ukinuti feudalizam zato što srpski narod nije ujedinjen a status Srbije oravedno i povoljno određen… Uzgred prema Jovičićevom konceptu Srpska i Crna Gora predstavljale bi po jedna region. Dakle, suštinski regionalaizovana bi bila samo današnja Republika Srbija.

Ustavno pitanje nije samo pravno. Tvrdnja da moji „pravni argumenti za regionalizaciju nisu vredni komentara“ u svojoj suštini je besmislena. Prilikom pisanja ustava političke i druge potrebe jedne države, naroda, društva, pojedinca… dobijaju pravni oblik i sadržaj. Nije obrnuto. Mada, možda je u pravnoj ideologiji srednjovekovlja, posebno u Vuzantiji i njenom komonveltu tako… Ali reč je o ideologiji a ne političkoj realnosti i danas je drugo vreme.

G. Čvorović je naučnik i profesor pa bi bilo dobro da objasni na osnovu kog segmenta mog teksta je zaključio da predlažem uspostavljanje gornjeg doma Narodne skupštine Srbije koji bi predstavljao regione? Postavio sam jedno pitanje. Ništa više. Istina je da sam napisao da regionalni nivo vlasti nikako ne bi imao ovlašćenja koja bi ugrožavala suverenitet Srbije ili bila u konfliktu sa središeim vlastima. Uveren sam da bi uz regionalizaciju Srbija u ustavnoj reformi trebalo da dobije i senat kao gornji dom, ali kao što ću pisati u Četvrtom tekstu o ustavu, moja zamisao je da senatori ne predstavljaju regione, već da budu birani neposredno u velikim izbornim jedinicama koje se ne poklapaju sa granicama regiona.

Nisam detaljno izneo koncept regionalizacije za koji se zalaže Napredni klub. Pre svega želeo sam da predložim ovo pitanje javnosti. Pisao sam na ograničenom prostoru u uvaženoj novini o nekoliko principa. Napredni klub je još pre četiri godine objavio program regionalizacije. Danas je ipak važno uspostaviti principe pošto oko pojedinosti će svakako morati da bude postignut nekakav, nadajmo se, razuman kompromis.

G. Zoran Čvorović pokušava da me diskvalifikuje u svom tekstu. Koliko god ja diskvalifikaciju možda zasluživao, to je pristup nedostojan ozbiljne rasprave. Ako su već moji pravni argumenti ništavni, ako je svaka regionalizacija put ka raspadu države, čemu onda pažnja koju mi je posvetio? Pritom, ako je najvažnije što ja nezasluženo imam nekakav ugled u krugovima do kojih g. Čvorović drži ili što mi je tekst objavljen na nekakvom portalu (njemu nije važno što je objavljen u najstarijoj živoj i najuglednijoj novini na Balkanu) onda g. Čvorović ne brani interese Srbije već jednog ideološkog rezervata čija čistoća, dok se možda ne vratimo na svete i nepromenljive izvore ustavnosti romejskih i ruskih imperatora, mora ostati potpuna. Argumentacije prema ličnosti umesto prema tezi skupo su u prošlosti koštale srpski narod, možda će tako biti i u budućnosti.

(Napredni klub)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Čedomir Antić,….. Nije problem što te kritikuje neki Zoran Čvorović profesor prava, pravne nauke su u Srbiji i Evropi spale na veoma niski nivo, od toga ne treba da se plašiš. Nije problem ni tvoj ugled u srpskoj javnosti, on je negde na nivou Jelene Milić, Nataše Kandić i sličnih. Pa i znanje ti nije neko baš. Problem je što ti neko iz senke daje odrešene ruke da poturaš i forsiraš regionalizaciju Srbije, na pokvaren način. Spreman si i da sebe prikažeš kao glupaka, verovatno si plaćen za to, samo da bi neku ideju na kojoj je Dinkić već pojeo govna, kao da je štafetu tebi predao. Oni koji su te pustili u propagiranje regionalizacije nisu te ubacili zbog tvoje pameti, već samo zato što su tvoji moralni kvaliteti dovoljno niski. Zar su oni spali na tebe da im pripremaš teren za razbijanje društva u kome živiš, a ti jado pereš savest iskazujući sekiraciju za srpski narod. Jadni Srbi, mislili su da su komunisti najveće zlo koje ih je strefilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *