ОДГОВОР РУСИЈЕ на претњу ратом

ODGOVOR RUSIJE na pretnju ratom

3 juna 2018

Saudijski kralj Salman ben Abdul Aziz el Saud u pismu predsedniku Francuske Emanuelu Makronu saopštio je da je Rijad spreman da pokrene vojnu operaciju protiv Katara ukoliko vlasti te zemlje nabave ruske raketne sisteme S-400, piše francuski „Mond“.Stav Saudijske Arabije o isporučivanju raketnog sistema S-400 Kataru neće uticati na planove Rusije u vezi s ovom isporukom, izjavio je zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Aleksej Kondratjev.

„Rusija prati svoje interese isporučujući Kataru S-400 i zarađujući novac za državni budžet. Stav Saudijske Arabije nema veze s tim, planovi Rusije se neće menjati“, rekao je Kondratjev.

Prema njegovom mišljenju, izjava saudijskog kralja je element ucene.

„Jasno je da Rijad u regionu ima dominantnu ulogu, a jačanje oružanih snaga Katara uz pomoć ruskih kompleksa S-400 daje toj državi očigledne prednosti. Zbog toga je jasna nervoza Saudijske Arabije“, rekao je Kondratjev.

On je uveren da je stav Saudijske Arabije o isporučivanju S-400 Kataru usaglašen sa SAD, koje imaju uticaj na Rijad.

„Vašington takođe ne želi da gubi regionalno tržište naoružanja, za njih je to primamljiv zalogaj i oni će nastaviti da pritiskaju Saudijce“, dodao je ruski senator.

KOMENTARI8 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Sve navedeno je atcno ali nivo informacije(obrazlozenja) je ispod svakog nivoa.

 2. M says:

  Eto,a Rusi dopuštaju jačanje protivnicima na Ruskoj granici!Kako prograsivno i demokratski!

 3. Miraš says:

  Kakva je sad igra SAD i Izraela u Siriji i zašto ne kreće dugo očekivana ofanziva snaga SAA na jugozapadu Sirije za preuzimanje Dare i Al Kunejtre. Izrael je insistirao da u tim predstojećim operacijama SAA ne smeju učestvovati iranske snage, pa su iz Izraela povećavali zahtev da iranske snage treba da se povuku sa svih južnih granica Sirije, čak da treba da odu iz cele Sirije. U isto vreme Amerikanci su nagovestili da razmišljaju će vrate bazu Al Tanf Siriji. Ta američka priča je lažni mamac koji najverovatnije služi da se naivno smanje ukupne snage odbrane u celoj južnoj Siriji a onda da iz baze Tanf koordiniraju nove veće akcije i naprave veliki preokret na jugu Sirije, ali i u centralnoj Siriji ponovnim preuzimanjem Palmire. Izgleda da žele da preuzmu dobar deo sirijskog naftovoda od stanice T2 istočno od Tanfa do stanice T3 severno od Tanfa kod Palmire. Najnoviji satelitski snimci pokazuju da baza u Tanfu raste, ima nekoliko novih objekata i podignuta je ograda od bodljikave žice. Istovremeno primećeno je veliko grupisanje snaga ISIS severno od Tanfa u pravcu Palmire, a po ranijim vestima o krvavim borbama znamo da su snage ISIS ponovo veoma aktivne istočno i severoistočno od Tanfa. Dakle iz Tanfa može da se destabilizuje gledajući na zapad istočni pustinjski deo pokrajine Suvajda, gledajući na istok zapadni ranije oslobodjeni deo pokrajine Deir ez Zor i na severu središnji deo Homsa tj. Palmira. Za sve to Sirija mora da obezbedi snage da zaštiti ceo taj prostor u kome se nalaze stanice T2 i T3: 1) da se bori protiv terorista iz starijeg džepa ISIS u pustinji Badija, a taj džep je severnije i veoma blizu naftovoda i 2) da se bori još protiv novih gomilanja ISIS terorista čije aktivnosti najverovatnije koordiniraju iz Tanfa i 3) istovremeno treba joj značajno ljudstvo za vojnu operaciju u pokrajinama Dara i Al Qunejtra jer po nekim procenama tamo ima blizu 30.000 terorista. Nameštaju snagama SAA zamku da čak ako uz nadljudske napore osvoje Daru i Al Qunejtru da u isto vreme obavezno izgube Palmiru. Eto zašto Izraelci insistiraju da iranske trupe i Hezbolah treba da nestanu iz Sirije, da bi oslabili ukupnu odbranu Sirije i onda da puste oživljeni ISIS. I po ovome što se sad dešava opet se dokazuje da ISIS snagu su proksi snage SAD i Izraela.

 4. Miraš says:

  Sirija je prepoznala ove zamke i ciljeve. Muhamed Abas poznati sirijski general dao je za Sputnik internationale lep i sadržajan intervju o tome kako Amerikanci nameravaju da produže rat u Siriji. Ovo svetsko prvenstvo u fudbalu biće upamćeno po vestima iz Sirije.

 5. Miraš says:

  Syrian General Warns US May Use Jihadists in Fresh Offensive to Take Palmyra Sputnik 02.06.2018 Ovo je naslov tog teksta.

 6. Miraš says:

  Veliki broj snaga SAA i snaga koje podržava Iran u subotu uveče stigli su u zapadni deo pokrajine Deir ez Zor. Pojačanja su poslata iz svih krajeva Sirije da pomognu u narednoj ofanzivi protiv ISIS u Badija Al-Šam regionu. Ovo je već drugo pojačanje provladinih trupa koje je poslato u taj region u poslednja 24 časa. Posle najnovijih napada ISIS u ovom regionu sirijska vojska i njihovi saveznici nastoje da ubrzaju svoja pojačanja u ovom regionu te pokušaće da otklone sve terorističke grupe u ovom delu zemlje. Ovo je upravo objavio libanski Al-Masdar News.... Gotovo stalno je ovako bilo u Siriji. Kad snage SAA se spremaju da naprave neku veću ofanzivu ili kad već mogu da uknjiže novu veću pobedu a na nekoj drugoj strani spremaju ili već bude napravljena velika pakost.

 7. Miraš says:

  Saudijski kralj Salman, onako u "haljinki", po svoj prilici je i američka kraljica. Amerika je i kraljevstvo i to veoma mračno kraljevstvo.

 8. Miraš says:

  U Siriji će izgleda biti i gerilskog=partizanskog načina ratovanja i to u realizaciji njihovih plemena. Naime Sirijska plemena održala su sastanak protiv američkog prisustva u Siriji, formirane su nove snage da izbace sve strane trupe. Sastanak izmedju 70 plemena iz Alepa, Rake i Hasake održan je u istočnom Alepu u gradu Deir Hafer pod vladinom kontrolom u subotu. Naziv skupa je "Sirijska plemena protiv strane intervencije i američkog prisustva na sirijskom tlu". Plemenski lideri su najavili formiranje jedinica narodnog otpora koje će se boriti uz SAA u pokušaju da oslobode svu sirijsku zemlju. Prema vojnom izvoru, novi snaga će biti direktan potez protiv sirijskog demokratskih snaga (SDF) i američkih oružanih snaga u istočnoj Siriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *