ODGOVOR RUSIJI: EU stopira vizne pregovore s Rusima

ODGOVOR RUSIJI: EU stopira vizne pregovore s Rusima

3 marta 2014

Russia-EU_flags_2Evropski šefovi diplomatija odlučili su da obustave pregovore sa Rusijom o viznim pitanjima, zbog odluka Moskve u vezi sa Krimom, javlja Rojters.

Nacrt ovog dogovora će biti izdat kasnije danas, javlja britanska agencija.

Rusija i Evropska unija pregovaraju o vizama od 2007 godine, kako bi Rusija imala bezvizni pristup državama članicama Unije. To je pitanje aktuelno na skoro svakom sastanku između Moskve i Brisela .

„EU je odlučila da obustavi bilateralne razgovore sa ruskim vlastima o viznim pitanjima, kao i o novom sporazumu“, saopštili su ministri.

Šefovi diplomatija zemalja EU nekoliko sati su pregovarali o političkim, ali i ekonomskim potezima koje treba preduzeti povodom krize u Ukrajini.

Visoka predstavnica EU za bezbednost i spoljnu politiku Ketrin Ešton sazvala je sastanak na inicijativu Nemačke, nakon što je gornji dom ruskog parlemanta dao predsedniku Vladimiru Putinu „zeleno svetlo“ za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Šefovi diplomatija su pre sastanka izrazili zabrinutost u vezi sa postupcima Rusije. Oni se, kako su saopštili, zalažu za dijalog i političko rešenje, ali i za povlačenje ruskih trupa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *