ОДГОВОР ШИПТАРИМА: “Никакав геноцид над Албанцима није почињен од 1878. до данас”

ODGOVOR ŠIPTARIMA: “Nikakav genocid nad Albancima nije počinjen od 1878. do danas”

21 jula 2021

Istoričar Dejan Ristić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida, kaže da nikakav genocid nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.Naprotiv, kako ističe, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području Kosova.

Ristić navodi da intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate.

Pseudonaučna i politikantska kampanja vlasti u Prištini

– Reči i iskazi koje je predsednik tzv. Vlade tzv. Republike Kosovo Aljbin Kurti uputio juče tokom razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem samo su nastavak izrazito agresivne, pseudonaučne, politikantske i veoma opasne kampanje privremenih vlasti u Prištini koje za cilj imaju potpunu eliminaciju prisustva preostalih Srba, kao i našeg nacionalnog i identitetskog nasleđa na području AP Kosovo i Metohija. Intenziviranje pseudonaučnih istupa u javnosti od strane najviših predstavnika privremenih vlasti u Prištini ukazuje na njihovu potpunu spremnost da se u ostvarivanju svojih politikantskih ciljeva oslone i na brutalne istorijske falsifikate. I nakon što su pre samo nekoliko dana pojedini krugovi u Sarajevu u javnost plasirali tezu o višestrukom genocidu koji su Srbi, počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka, navodno, počinili nad Bošnjacima, tako sada na tom istom bestidnom i pseudonaučnom fonu nastupaju Osmani, Kurti i drugi zagovornici etnički i na svaki drugi način “čistog”‘ Kosova i Metohije – kaže Ristić.

Po njegovim rečima, jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima je onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata.

Zloupotreba termina “genocid” sve češća

– Muzej žrtava genocida, kao nacionalna referentna ustanova kulture, sa gnušanjem odbacuje veoma opasne, politikantske i pseudonaučne tvrdnje predvodnika kosovsko-metohijske separatističke elite. Istovremeno, stručnjaci Muzeja žrtava genocida ukazuju na brojne realne opasnosti u regionalnoj političkoj sferi, ali i u široj javnosti usled sve prisutnije zloupotrebe termina “genocid”, a sve sa ciljem njegove banalne i brutalne političke instrumentalizacije. Muzej žrtava genocida, stoga, podseća na to da je jedini genocid koji je tokom čitavog 20. veka sproveden na nekadašnjim jugoslovenskim prostorima onaj koji je počinjen nad pripadnicima srpskog naroda u razdoblju Drugog svetskog rata – kaže Ristić.

Istoričar Ristić naglasio je da nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. veka pa sve do danas.

– Pokušaji pojedinih kvazi-intelektualnih i politikanstkih krugova u Sarajevu, odnedavno i u Podgorici, a posebno u Prištini, da tragične događaje koji su obeležili ratove za jugoslovensko nasleđe (1991-1999) proglase genocidom u naučnom smislu predstavlja pucanj u prazno, a u civilizacijskom veoma opasan regresivni i revizionistički postupak. I da zaključim, nikakav genocid, a posebno ne višestruki, nije počinjen nad kosovsko-metohijskim Albancima u periodu počev od sredine sedamdesetih godina 19. stoleća pa sve do danas. Naprotiv, u čitavom tom razdoblju Muzej žrtava genocida beleži, dokumentuje i istorijskim izvorima potvrđuje brojne ratne, ali i mirnodopske zločine i postupke svakovrsnog nasilja počinjenog nad pripadnicima nealbanskog življa na području današnje AP Kosovo i Metohija – naveo je Ristić.

Ristić kaže da se se pojam “genocid” sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru.

Najgrlatiji nekompetentni političari

– Imajući sve to u vidu Muzej žrtava genocida izražava veliku zabrnutost zbog neodgovornih izjava koje sve češće dolaze iz Prištine, Sarajeva, ali i nekih drugih centara, a koje za svoju posledicu imaju novu mobilizaciju na mržnju i stvaranje preduslova za neko novo masovno nasilje što nije u interesu bilo kog naroda na ovim prostirima. Ovo tim pre što se pojam “genocid”‘ sve češće zloupotrebljava u javnom prostoru. Indikativno je i to da su u javnim iskazima o genocidu najaktivniji i najgrlatiji potpuno nekompetentni političari koji svoje otrovne nacionalističke strelice odašilju iz Prištine, Sarajeva i Podgorice. Upravo njih stručnjaci Muzeja žrtava genocida pozivaju da se neposredno obrate ovoj referentnoj nacionalnoj ustanovi kako bi stekli saznanja zasnovana isključivo na istorijskim izvorima i nepobitnim činjenicama – zaključuje Ristić.

(Kosovo onlajn)

KOMENTARI8 komentara

 1. Kosovac says:

  Bolje da su Nenada Čanka postavili za direktora ovog Muzeja, nego što su postavili istoričara Dejana Ristića. ……………Sorošoid. Uporan da demantuje „srpske legende“ i istorijske činjenice. Na primer, nije Miloš Obilić ubio sultana Murata, nego grupa srpskih vitezova. A koji su ti vitezovi, niko ne zna, važno da nije Miloš Obilić. Pa onda Murat nije bio sultan, nego emir - to mu je nešto važno. itd. ……………E, pa sada će ovaj da vam objasni šta je to genocid. Iz prve ruke, iz muzeja. ……………Polako, objasniće vam on i to da je Stevan Nemanja (kako kaže Dragan Jovanović ekološka banda, novinar NINa) veći ratni zločinac od Ante Pavelića. ……………Ibrahim Rugova koji je veliko srpsko-šiptarsko-rimokatoličko dostignuće, njega je na samrti ispovedao rimokatolički fratr, kome se klanja Dejan Ristić, ovom lepom fotografijom. Koju baš i nismo željni da gledamo.

 2. Kosovac says:

  Dejan Ristić istoričar, je alumniat.

 3. Gospodi Pomiluj says:

  Nikad nije kasno.

 4. Srbija cveta says:

  Ako ćemo milo za drago, oni nad nama jesu i stalno ga čine, malo po malo, pa malo više, pa ti saberi.

 5. Mussa Kessedžija says:

  Znači da Dimitrije Tucović koji je 1913. pisao o genocidu nad Arnautima laže. Istoričar Ristić očito je učio istoriju kod vojvotkinje Vojisave.

  • Kosovac says:

   @ Musa, …..Pusti Dimitrija Tucovića, pogledaj šta je tek Nataša Kandić pisala. A tek Milo Đukanović. Pa i ti nisi za bacanje.

  • jovan says:

   Pisati o genocidu nad Arbnautima na osnovu placenih globalistckih slugu tipa Tucovica, Natase Kandic, ili Canka je totalno bezvezno, jer je to obican spin- Kurti izmisli pricu, i plati Natasi Kandic ili pa kaze Canku koji se poziva posle na reci Kurtija, a posle Kurti se poziva na Canka ili Natase Kandic, smesno i zalosno u isto vreme. Drugo, genocid nad Srbima su izvrsili Arnauti pocevskii od Kosovskog boja do danas, i samo se sirili na srpskoj teritoriji. Arnauti dosljaci, koji cak po turski popisima (sto je bilo JUCE) su bili zanemarljiv broj, "statisticka greska" i na danasnjem Kosovu i u granicama danasnje Albanije. Dr Teodora Taleva je ubijena zbog njenog doktorata o fabrikovanju Arbanaske drzave od par arbanaskih plemena na teritoriji danasnje Albanije, na kojoj je tada zivelo vise od 50% srpsko i ostola neshiptarsko stanovnistvo racunajuci i "poarbanasene srbe", fabrikovanje jezika, i ostalog od strane Austro-Shvaba, da bi sprecili da Srbi izlaze na more i nasilno otimanje Skadra, stare srpske prestonice! Udruzeni zlocinacki poduhvat Zapada protiv srpskog naroda traje od pocetka veka, moze se reci i od pocetka oslobadjanja od Turaka,odnosno aneksije Bosne od tih istih Austrijanaca( Nemaca), ali i celog Zapada. Seobe i istrebljenje Srba sa prostora danasnje Albanije i Kosova je bilo zbog Arnautskog ljudozderstva i zuluma mnogo vise nego od Turskog, zato kada su se Srbi vracali na svoja hiljadugodisnja ognjista, NA SVOJE SVETO KOSOVO, posle ustanka Karadjordjaa i oslobodilackih Balkanskih ratova, NORMALNO je bilo da kazu DOSLJACIMA koji su zauzeli njihovo da moraju da napuste milom i silom ono sto su ljudozderstvom, genocidom nad Srbima bili zauzeli. Ali, uvek "ali" kod Srba, najgore od svega sto uz pomoc domacih kvislinga i Arnauta, Zapad(Shvabe, Vatikan i ostali) nastavlja taj njihov kolonijalni Drang nach Osten, ovom slucaju Jugoistoku!

 6. Si Ju Leter Aligeder says:

  Arnaute smo zdrndali pa se i ne pominji i ne javljaju, kamo sreće da smo i albance.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *