ОДГОВОР СРБИЈЕ: Повлачимо амбасадора из Француске?!

ODGOVOR SRBIJE: Povlačimo ambasadora iz Francuske?!

27 aprila 2017

(foto: Youtube printscreen)

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka suda u Francuskoj sramna, skandalozna, nepravična i nepravedna, i pre svega politička. Zato će Srbija danas uputiti protestnu notu Francuskoj, a naš ambasador u Parizu Rajko Ristić biće pozvan na konsultacije u Beograd.

– Nećemo da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije. Protestva nota je najviši stepen našeg protesta Francuskoj, sa kojom su odnosi uzdrmani – kazao je premijer.

Povodom odluke Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja umesto da ga izruči Srbiji na njen zahtev, Vučić je rekao da to rešenje niko normalan ne može da razume i da će danas popodne razgovarati telefonom sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, ali i sa drugim državnicima u svetu, jer se ovde „ne radi o politici, već o zaštiti ratnih zločina i poštovanju međunarodnih konvencija“.

– Srbija će nastaviti da goni sve one koji su počinili ratne zločine jer oni ne zastarevaju – rekao je Vučić i poručio građanima Srbije da slobodno „uzdignuta čela idu ulicama, jer nismo mi danas poniženi i poraženi, već oni koji su ovakve odluke donosili“.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

– U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očivanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prodje nekažnjeno – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu. Poručio im je da treba da se stide zbog ovakve odluke o Haradinaju, jer to nikakve veze nema sa pravom i pravde.

Kako je rekao, pravo i pravda nisu lako dostižni, ali da veruje da ćemo se izboriti i za pravo i za pravdu i za zaštitu žrtava.

– Tu se radi o tome da li će neko štititi zločince ili neće. Da li će da poštuje pravila ili neće – rekao je Vučić i naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa jer je to dužna žrtvama.

– Ovo danas nije velika pobeda Albanaca, nego velika pobeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedela… Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati – rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije koja je jutros hitno sazvana rekao da je obrazloženje odluke da bi izručenje imalo teške lične posledice po Haradnija skandalozno, dodajući da ga nismo zvali na bombone i čokolade već da odgovara za najteže zločine.

– Da nije žalosno i tužno, bilo bi smešno – naveo je on.

Kako je rekao, sada je problem što se u Srbiji smatra da je Haradinaj zločinac i da ne bi imao fer suđenje, a oni sami su godinama zvali zločincima i Miloševića, i Karadžića, i Mladića i Šešelja.

Premijer je istakao da je Srbija ispunila sve uslove za izručenje Haradinaja.

Vučić je potom počeo da čita strašna svedočenja Haradinajevih žrtava.

– Srbija će nastaviti da štiti mir i stabilnost u regionu i nećemo da odgovaramo na njihove provokacije. Mi ćemo umeti da očuvamo ustavni poredak i unutrašnji mir – kazao je Vučić i poručio da se zamisle ko sve i zašto govori o velikoj Albaniji, kao i šta sve može da se desi u Makedoniji.

Spremljen scenario za Kosovo

Vučić je kazao da zna da je za Kosovo spremljen politički scenario koji predviđa dovođenje najradikalnijih političara na vlast.

– Kadri Veselji treba da bude premijer Kosova, a Ramuš Haradinaj njegov zamenik – rekao je Vučić.

Upitan šta će država da uradi povodom izjave Jonuza Musliua da je njegov predsednik Edi Rama i da jug Srbije treba da se pripoji Albaniji, Vučić je rekao da državni organi rade svoj posao, ali je i prokomentarisao da to „nije progovarala Jonuzova pamet, već uvezena pamet“.

KOMENTARI11 komentara

 1. lilit says:

  Ala ste ih uplašili...

  • Momo says:

   Kakva nam je država, tako se i svet odnosi prema njoj. A reagovanje Vučića na odluku francuskog suda o oslobadjanju Haradinaja, nije ništa drugo nego: hade samo da se nešto kaže zbog domaće javnosti.

  • zoran says:

   Zanemeli su od straha...

  • Jovan says:

   Nije ih uplasio jer ni u Francuskoj ne vladaju Francuzi!!! Evropom vladaju lihvari preko svojih teroristickih org. cia, mi6, nato,... i lokalni placeni kvislinzi.

  • Đuro says:

   Kako ga nije sramota da ovako bezočno i bezobrazno laže,pa šta sad sa onim ćivšama pdoverenim i dokazanim zločincima koje ste masovno puštali iz srpskih zatvora na sloboda zbog dobdosusedskih odnosa,kad ćete početi gradnju autoputa za Tiranu?Sram nek vas bude ,ali to je iluzija,ničega se vi ne stidite,jeste li zvali "savetnika"Tony Blera njegova delivery unit je učestvovala u oslobađanju ovog monstruma( ne čoveka)

 2. Barabe crvene says:

  Kosuljicu izvezla nana i to bele boje!

 3. njegosh says:

  Sada trebaju zrtve ovih zlocina, UZ PUNU PODRSKU VLADE SRBIJE, DA TUZE FRANCUSKU SUDU U STRAZBURU I DA TRAZE OGROMNU, OGROMNU KOMPENZACIJU. IMA LI NEKI NAS ADVOKAT DA OVO POKRENE, MAJKA MU STARA?

 4. Petar says:

  Ti si i tužan i smešan....

 5. Kosovac says:

  „Nećemo da prekidamo diplomatske odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije“. Znači, stabilnost i budućnost Srbije zavisi i od diplomatskih odnosa sa Francuskom. Valjda, ako naljutimo Francusku, opet će da nas bombarduje. Logika poslednjeg u redu za klanje. Najverovatnije je Vučić u pravu što šeni, imati posla sa zločincima iz Evropske Unije je gore nego imati posla sa Haradinajem. Zato ih on i pušta da rade svoj posao.

 6. goran says:

  Sve im se tresu gace.

 7. Mi says:

  Ma jeli nam se to nasikirao premijer??? Bojim se ja da mnogi imaju zort od Haradinaja. Šta se sve događalo na Kosovu posle bombardovanja, koliko su u to uključene međunarodne snage , Kušner i ostala družina,kuda su sve odlazili organi nesrećnih Srba, ko je iz Beograda razvijao biznis, a ko sa Kosova??? Srpske vlasti se nisu trudile oko pitanja zločina nad sopstvenim narodom,Pa je ovo glumatanje neuverljivo... Neka od Boga nađu krvave ruke....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *