ODGOVOR ZAPADU – Putin stvara Evroazijsku uniju

ODGOVOR ZAPADU – Putin stvara Evroazijsku uniju

29 maja 2014

vladimir-putin-russia-presidnet 42432Lideri Rusije, Belorusije i Kazahstana potpisaće danas u Astani sporazum o Evroazijskom ekonomskom savezu, koji će stupiti na snagu 1. januara 2015. godine.

Kako je ranije saopšteno iz pres službe Kremlja, osnivanje Saveza uvodi zemlje-učesnice na najviši nivo integracija. Tri zemlje se obavezuju da garantuju slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage. Realizovaće se usklađena politika u ključnim sektorima privrede – energetici, industriji, poljoprivredni i saobraćaju.

Na taj način završiće se formiranje najvećeg zajedničkog tržišta, od 170 miliona ljudi, na teritoriji Zajednice Nezavisnih država, koji će postati moćan centar ekonomskog razvoja, ističe se u saopštenju Kremlja, koje prenosi Itar tas.

Tokom pregovora očekuje se razmatranje praktičnih aspekata funkcionisanja Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora.

Biće razmotrena pitanja proširenja sastava učesnika evroazijskih ekonomskih integracija, među kojima i pristupanje Jermenije i priprema „karte puta“ za prilagođavanje zakonodavstva Kirgizije pravnom okviru Carinske unije i zajedničkog ekonomskog prostora, saopšteno je u Kremlju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *