ОДЈАВИЛИ ИХ: Северна Кореја отказала састанак са Помпеом

ODJAVILI IH: Severna Koreja otkazala sastanak sa Pompeom

8 novembra 2018

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kang Kjung Va izjavio je danas da su američki zvaničnici obavestili Seul da je Severna Koreja otkazala razgovore o denuklearizaciji između američkog državnog sekretara Majka Pompea i visokorangiranog severnokorejskog zvaničnika.

Kang Kjung Va nije izneo razlog za otkazivanje razgovora, osim da taj zvaničnik Severne Koreje imaju „mnogo obaveza“, preneo je AP.Tokom susreta je trebalo da se razgovara i o drugom samitu Trampa i Kim Džong Una.

Pojedini analitičari smatraju da je cilj otkazivanja susreta u poslednjem trenutku, što vide kao uobičajenu severnokorejsku taktiku, da se izvrši pritisak na SAD da se slože sa održavanjem hitnog samita između Trampa i Kima, jer Severna Koreja misli da može da dobije velike koncesije od Trampa, a što bi na nižem nivou bilo blokirano.

Pre otkazivanja susreta, Tramp je rekao da neće igrati „igru vremena“ sa Severnom Korejom u vezi sa sporazumom o denuklearizaciji, dok je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ranije rekao da se drugi samit između Trampa i Kima neće dogoditi pre 2019. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Otkazi im samit Kime, da slavimo tvoje ime. Zivela Koreja i njen nuklearni program.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *