ODJECI NIKOLIĆEVOG INTERVJUA – U Sarajevu mu nisu poverovali a u Republici Srpskoj ga nisu razumeli

ODJECI NIKOLIĆEVOG INTERVJUA – U Sarajevu mu nisu poverovali a u Republici Srpskoj ga nisu razumeli

26 априла 2013

Dodik_NikolićPiše: Darko Momić

Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac. Ovim rečima je pre dva dana predsednik Srbije Toma Nikolić šokirao javnost u celoj regiji. U Zagrebu, a posebno Sarajevu, su bili prijatno šokirani, iako su sa Baščaršije odmah stavili do znanja da ni to nije dovoljno, jer su Tominu izjavu protumačili uglavnom sumnjičavo i na način da „to nije iskreno, jer je izrečeno sa namerom da se Srbija dodvori Evropskoj uniji i bla, bla, bla…“

S druge strane, javnost u RS je bila, da ne kažemo neprijatno iznenađena, ali u najmanju ruku zatečena. Naime, nakon što je prošle godine većina Srba s ove strane Drine sa odobravanjem dočekala odlazak Borisa Tadića sa predsedničkog trona i to upravo zbog njegovog manira da se na sve strane izvinjava u ime Srba i Srbije, Toma je svojim „izvinjenjem veka“ debelo razočarao celu RS. Još kad je bubnuo da su Srbi s ove strane Drine za njega Bosanci, većini tih „Bosanaca“ se bukvalno digla kosa na glavi!

Bubnuo i ostao živ, a da nikome nije jasno zašto mu je to trebalo?! Ako se ponadao da će u Sarajevu oberučke prihvatiti njegovo posipanje pepelom po glavi i preko noći zaboraviti da je skoro dve decenije bio Šešeljev zamenik, onda je prava naivčina. Ako je mislio da će u Briselu ili Vašingtonu poverovati da se od grlenog radikala koji je zagovarao granicu Virovitica – Karlovac – Ogulin – Karlobag odjednom pretvorio u srpskog Vilija Branta, onda se grdno prevario, a ako je očekivao da će Srbi u RS da shvate i prihvate taj njegov potez, najbolje mu je da pita Dragana Čavića da li je pravu.

U svakom slučaju, teško da će on izvući neku veliku političku korist od ovog napada sindroma „Boris Tadić“, ali nažalost, teško da Srbi u RS neće pretrpeti štetu od tog njegovog poteza. Upravo zbog toga bi najodgovornije institucije Srpske, pa zašto ne i recimo Senat RS u kojem sede veoma umne glave, trebalo da daju jasan i precizan odgovor na još jedno izvinjenje u naše ime, a bez našeg odborenja i da predsedniku Srbije postave par ozbiljnih pitanja.

Jedno od njih bi moglo da glasi i da li je bio iskren pre dva dana ili pre par godina, kada je izjavio: „Veoma je opasno kada se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj zemlji u ime svog naroda. To je obično dodvoravanje koje liči na američkog plaćenika!“

Elem, što kažu u jednoj staroj beogradskoj TV seriji nastaloj i pre pojave kolor televizora: „Mlogo se, izvinjavamo“!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u