ОДЈЕКНУЛА БОМБА – СРБИ СУ КРИВИ ШТО СУ СНИМИЛИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ

ODJEKNULA BOMBA – SRBI SU KRIVI ŠTO SU SNIMILI FILM O JASENOVCU

11 februara 2021

Vest da „Dara iz Jasenovca“ na kraju nije nominovana za nagradu Akademije Oskar, nakon što je ispala iz trke i za Zlatni globus, ođeknula je kao bomba, a srpski reditelj, scenarista i kritičar umetnosti Đorđe Kadijević navodi za B92.net da je to bilo opšte očekivano.

Kadijević za naš portal navodi da je podsećanje na ovako delikatnu temu iskušenje kako za produkciju koja se bavila filmom tako i za svakoga ko ima kompetencije da sudi o samom filmu.„Treba imati na umu da je Jasenovac kao fenomen na prvom mestu svireposti i strahota. Nigde se nije događalo nešto toliko strašno, sabrano u količini zverstva i svireposti kao u Jasenovcu“, navodi on.

Priznaje da je decenijama ranije trebalo da se snimi film o Jasenovcu, jer se društveno-politički ali i umetnički kontekst sada promenio.

Ističe da postoji mogućnost da sa strane Akademije film umetnički ne zadovoljava određene kriterijume, ali vidi i drugu stranu.

„Ako film ima umetnički legitimitet, a isključen je iz nominacija, onda je to nakazna pojava u atmosferi duha ovog vremena“, ističe Kadijević, te dodaje:

„Sve je to izuzetno žalosno, proživeo sam ceo vek, a ovo još nisam video, mučno je jer pokazuje da upadamo u glib ljudskog ponašanja“, podvlači.

Umetnost je, naveo je on, jedina neukaljana svetinja, „a oni su odlučili da napadaju njom“.

Prašina se posebno digla oko „Dare iz Jasenovca“ nakon filmskih kritika u „Varajatiju“ i „El-Ej Tajmsu“ – u prvom se tvrdi da je ovaj film „neprekriveni primer srpske nacionalističke propagande“, dok drugi navodi da je autori filma instrumentalizuju bol Holokausta zarad nominacije za Oskara.

Kadijević objašnjava da navedeni tekstovi nisu filmske kritike nego „modifikacija globalnog ideološkog uticaja“.

„To je zagađena svest izobličenom varijantom demagogije koja ima za cilj da ljude koji drugačije misle otuđi i odvrati od filma“, ističe on, ali napominje da se autori tekstova mogu braniti time da film zaista ne ispunjava umetničke standarde i da na taj odgovor moramo da budemo spremni.

„Sud o umetničkom delu nije nikada egzaktan, o umetnosti samo pretpostavljate imate pravo na svoju tezu, međutim, možete se pozvati i na konsenzus – Leonardu da Vinčiju se vekovima posle dive. Onda taj konsenzus određuje da li je nešto vredno ili nije u umetnosti. Vremenska distanca aktivira istorijski sud“, smatra Kadijević.

Napominje da autori tekstova zameraju Predragu Antonijeviću, reditelju „Dare iz Jasenovca“, što ovim filmom vređa Zapad.

„Maltene je krivica Srba što prave takav film i kao da smo mi ubijali. Oni brane katoličantsvo od našeg sećanja na Jasenovac. Zameraju autoru što vređa Zapad kao da smo mi klali, a mi ne smemo ni da podsetimo svet da se Jasenovac desio“, navodi Kadijević.Nakon objavljivanja da je „Dara iz Jasenovca“ izgubila nominaciju za Oskara polemike na internetu su se takođe vodile i oko činjenice da je film o Srebrenici, „Quo vadis, Aida“, nominovan za Oskara u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku, a Kadijević se pita kakav je to film, da li je bolji ili gori u umetničkom smislu od „Dare“, ali takođe priznaje da nije imao priliku da vidi bilo koji od navedenih naslova.

Svakako je stava da, ako je „Dara“ bolja od „Aide“, a uprkos tome je srpski film isključen sudi mu se na osnovu primitivizma, „to je greh kako god da je napravljen srpski predstavnik za kandidaturu za Oskara“.

„Živimo mučno vreme jer smo baksuzi, ovo je najgori trenutak pada opšte vrednosti i onda se čudite nakaznim stvarima“, napominje on, te dodaje:

„Mi smo nekada bili slavni, herojski narod, a sada smo žrtve propagande kom se ne zna izvor snage i uverljivosti – to je sramota. Ovo su novi dokazi globalnog prezira jedne ništavne države, prava država je bila Jugoslavija. Sa Jugoslavijom ne bi moglo tako. Njenim razbijanjem uništili smo svaku našu perspektivu i to će se tek videti“, zaključuje Kandijević za B92.net.

KOMENTARI51 komentara

 1. radmila says:

  Ipak, neka istina ide u svijet, kako tako. Ta istina boli i zato nema nominacija.

  • Darko says:

   Slazem se u ppotpunosti!

   • Becki konjusar says:

    Sve mu stoji osim ovo za Jugoslaviju. Kamo sreće da se nikad nije ni pravila. Jugoslavija i komunizam su najveći krivci za našu nesreću.

    • Miloslav says:

     Čitaš mi misli. To je najveća tamnica srpskog natoda. Sva zvjerstva su zataškana a umjesto da se približimo našim vijekovnim prijateljima Grcima, Bugarima, Vlasima i Rusima mi smo gurnuti u zagrljaj katolicima da nam oni budu braća.

  • gago says:

   Slažem se;treba nastaviti sa snimanjem filmova o našim stradanjima u prošlom veku! Npr. genocidi u Mačvi i Srebrenici 1915.g.od strane istih onih koji su nas hteli uništiti i u poslednjim ratovima.Ako mi budemo ćutali,pokolenja će o nama misliti kao o monstrumima koji su napadali sve oko sebe a ne obrnuto!

  • Ivana says:

   Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

   • RASPUCHIN says:

    Sve ste napisali šta je trebalo napisati.

   • Gagi says:

    Ivana...Nesto o "glupom" Kralju i njegovim "idiotlucima". Taj nas Kralj je Srpsku pobedu i zrtve u I ratu ulozio u nas narod preko Drine. Napravio je Jugoslaviju da bi sav Srpski narod ziveo u jednoj drzavi a ne polovina naseg naroda u Austrougarskoj. Kao sto znas, najvece zrtve tog rata su podneli ljudi iz uze Srbije, necu sada da ulazim u to ciju su uniformu (na silu) nosili Srbi preko Drine kada se odvijao I sv. rat. TA Jugoslavija je uz teske zrtve napravljena da bi okupila Srbe. II Jugoslavija je takodje uz ogromne Srpske zrtve napravljena da bi razjedinila i rasturila Srbe. Odmah po zavrsetku rata, Srbi su ponovo razdeljeni Avnoj granicama i okupatorskim siledzistvom. U pravu si kada kazes da su mnogi "srbi" pristali da sluze okupatoru, oni su bili gori prema Srpskom narodu nego sam okupator, nazalost, u pravu si da smo jos okupirani. Danas u nasoj drzavi ovi okupatorski namesnici iz proslosti imaju zapazene i vazne drzavne delatnosti, jos se pitaju i odlucuju o nasoj sudbini.

    • Ivana says:

     Nije trebala šugoslavija da okupi Srbe to je glavna greška glupog kralja i glupog naroda trebalo je Srbiju uokviriti na njenim granicama Virovitica, Karlovac, Karlobag koji dio vam nije jasna jugoslovenu?

     • Gagi says:

      Ivana... U pravu si. Nije trebalo okupljati Srbe, to je velika greska Kralja. Oni koji su odavno napustili Srpski korpus i otisli da sluze Mariju Tereziju, trebali su tamo i da ostanu. Mi smo nasu pobedu i izginuce trebali da ogradimo i da dugo istorijski budemo mirni. Uopste Srbima nisu trebali neprijatelji iz svojih redova koji su rusili sopstvenu Srpsku drzavu - Kraljevinu, u ime nekog okupacionog komunistickog uredjenja. Poznata su nam sva zlodela "srba" koji su u Srbiju stigli sa Banijskim i Lickim partizanskim divizijama. Ti "nasi" borci su satirali vec unakazen narod po Srbiji. Jeste, velika je greska sto je Kralj poverovao da moze u svoje stado da vrati zabludele ovce koje vec imaju svoj pasnjak koji ih hrani. Dobrota nas je unakazila, zato narod i kaze da su dobar i lud braca.

      • Miloslav says:

       Nemojte da zaboravite da smo jedan narod. Ovo što pišeš je period kad je rak komunizma zahvatio naš narod. Komunista je bilo i u Srbiji a četnika ovamo u Bosni i Hrvatskoj. Te srbe nije trebalo ostavljati, trebalo im je pomoći da ih ne katoliče. Slažem se da nam nije trebala Kraljevina Jugoslavija nikako, ali banovine u kojima su Srbi živjeli i bili većina je trebalo uzeti u Srbiju. I u ovome posljednjem ratu Beograd se branio u Republici Srpskoj. Ako se odreknem tih Srba i Srba sa Kosmeta, osta Srbija na beogradskom pašaluku.

    • Miloslav says:

     Pa kako se neka žrtva može izmjeriti. Podjednako su važne žrtve kragujevačke kolone, novosadske acije, jasenovačke, . . . Ko je mjerodavan da kaže da je uža Srbija podnijela najveće žrtve? I nemojte da satanizujete sve partizane, i oni su bili Srbi dosta često nevoljno gurnuti u tu formaciju. Zamislite kako su se osjećali partizani sa Kozare kad su im komunisti naređivali napade na četničke formacije na Ozrenu a znaju da će im porodice bit odvedene u Jasenovac. Svi smo mi podnijeli žrtve, samo treba da na njima izvučemo pravilne zaključke i greške ne ponavljamo. Je li mislite da smo se riješili komunizma? Ni blizu. Pogledajte ko je na vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, ko vuče konce, ko su najuticajniji ljudi, ko vodi RTS.

 2. šiško says:

  Da. Oni nas vekovima ubijaju, a mi ne smemo ni da kažemo da nas ubijaju.

  • Ainu man says:

   Da li ste od fašista očekivali antifašizam i priznanje zverstava?Fašisti se ne menjaju, samo vreme prolazi.

  • rade n says:

   Mi smo sami sebe ubijali prihvatanjem zlocinca Tita I komunista za vodju I ideologiju.Dok je cak I Nedic spasavao Srbe iz logora po Hrvatskoj ,srpski komunisti nisu prstom makli .Ali zato su pobili svu srpsku elitu posle rata I nisu napali Jasenovac I ostale logore I ostavili ustase da ubijaju srpske logorase dok se rat nije zavrsio.I danas izrodi podmladak srpskih komunista vise rade za katolicki zlocinacki zapad I blati svoju naciju.Od zrtava genocida prave dzelate.Istorija bescasca dinastije Karadjordjevic kada je kataklizmicke zrtve srpskog naroda ugradio u drzavnost poklisarskih neprijateljskih naroda hrvata I slovenaca a lisio se svoje drzavnosti ,donelo je nesrecu slobodarskom ponosnom srpskom narodu pa I danas po svim osnovama beremo otrovne plodove takve politike.Zato ne treba da se cudimo sto se ovo desava.Nismopostovali nas narod I nase zrtve I zasluzili smo ovo!

   • Pendrek says:

    Tako je. Titovi Srbi npr. u Liku su posle 1945 isli dobrovoljno svoje crkve da rushe i to je ziva istina. Prokletni bili!

    • RASPUCHIN says:

     Djelimično tačno. Jedan broj Srba - komunjara jeste rušio ono malo preostalih crkvenih objekata jer su ustaše do 1945. g uglavnom sve popalile i porušile.

 3. Kulak says:

  Ovaj Đorđe Kadijević slabo vidi i nije bistar čovek.Upravo je ideologija "jugoslovenstva" i lažnog bratstva i jedinstva ponajviše kriva što su se hrvatski zločini i genocid nad Srbima u Jasenovcu dugo prikrivali i prešućivali.Došlo je srećom pravo vreme da se otvoreno govori o hrvatskim zločinima i da to sazna svet.

  • Veliki brat says:

   To svijet zna još od 1945. godine. Meni se čini da jedino vi u Srbiji niste ništa znali, a to povlači pitanje da možda niste htjeli znati jer ste bili zadovoljni ostvarenim nacionalnim programom u Jugoslaviji, ali kada se ta Jugoslavija raspala, onda ste se sjetili Jasenovca. U tome je problem.

 4. jovan says:

  Covek objasnio: "Maltene je krivica Srba što prave takav film i kao da smo mi ubijali. Oni brane katoličantsvo od našeg sećanja na Jasenovac. Zameraju autoru što vređa Zapad kao da smo mi klali, a mi ne smemo ni da podsetimo svet da se Jasenovac desio“, navodi Kadijević. Bas zato predstavljanje filma u USA trebalo biti agresivnije. Tebalo je uz trejler za film da idu cinjenice koje su bile nepobitne, Dijana Budisavljevic, kao i Ruzveltov stav o NDH, cinjenice, ljudozderstva nad preko preko 750 000 koje su bile upisane u sve udzbenike i vazne publikacije, navedene u jevrejski muzej secanja, sve do 1990, kada krecu lazi. Naravno to ne bi promenilo poziciju filma jer je holivud od "makartizma" pod kontrolom fasista. Ali vazno je da mi kazemo istinu o genocidu, mucenju i umorstvima nad decom, zenama, muskarcima, starima. A neka oni strljanje muslimanskih vojnika (bez i jedne zene, deteta, starca) koji su cinili zlodelela na srpskim stanovnistvom u okolini Srebrenice (120 mesta), neka oni to zovu genocid i dobijaju oskare. Bitno je da mi cinimo sto je do nas, i istina ce doci do vecinu casnih dobrih ljudi.

 5. radmila says:

  O da, sa Jugoslavijom bi itekako bilo tako. Pa je li zaboravljeno da se skoro nije smjelo zucnuti o time a kamo li napraviti film. Ne cak ni za domacu publiku.

  • Veliki brat says:

   Za vrijeme Jugoslavije snimljeno je više filmova o Jasenovcu i općenito o ustaškim zločinima. Školska djeca su morala obavezno ići na ekskurziju u Jasenovac. Čemu te tvoje laži?

   • Ivana says:

    Ma nije tačno teška laž koja školska deca koje škole iz Slovenije ili Hrvatske opet petokolonaš podmeće.

 6. Nikola Virijević, Kuršumlija says:

  Evo izjave Ditriha Heflera koja sve govori, a moj komentar bi bio sasvim suvišan i beznačajan: TI LUDI SRBI... Ditrih Hefler je pričao dalje ... - Nikola Tesla je bio Srbin; moram priznati da Srbima baš nisam naklonjen. Veoma čudan narod: ne možete ih ukrojiti ni u jedan svetski poredak. Iako znaju da gube, bez krvi neće dati nijednu svoju teritoriju. Za vreme Drugog svetskog rata stradali su koliko i Jevreji... Za jednog nemačkog vojnika ubijano je 100 Srba, mađarske kaznene jedinice su ih klale i bacale pod novosadski most. Bugari su im upadali u sela i ubijali žene, decu i starce na najsvirepiji način. Hrvatska ustaška vojska je napravila specijalan nož za klanje Srba, a katolički sveštenici su išli sa njom govoreći: "Vi koljite, a mi ćemo da vas odrešujemo od greha." Turci su im odvodili mušku decu. Prekrštavali su ih i muslimani i katolici. U Prvom svetskom ratu Francuzi su im poslali topove, ali pogrešnu đulad da bi se što duže branili a što više izginuli; slali su im brašno za vojsku pomešano sa piljevinom, da bi im na kraju rata naplatili i pertle. Nemački avioni su ih bombardovali 1941. godine, a saveznički 1944. godine. Rekli su „ne" Turcima, „ne" Austrougarima, ustali su protiv nemačke okupacije, i protiv Staljina 1948. Nikada nisu hteli ni u jedan savez, ni u jedan pakt, niti van svojih granica. Na Kosovu su stali protiv Otomanskog Carstva da zaštite Evropu. Posle su ustali protiv Austrougarske da zaštite svoju veru. Nema carstva ni sile protiv koje se nisu digli. Ubili su cara Murata i prestolonaslednika Ferdinanda, i sopstvenog kralja su obezglavili kad je hteo da ih podjarmi austrougarskom politikom. Zanimljivo je, takođe, da su u momentima svih svojih krvavih istorijskih stradanja uvek ostajali bez svojih saveznika. Na bojnom polju su pobeđivali, za pregovaračkim stolom gubili... pri tome nikada nisu bili teroristi niti antisemiti, podjednako vole sve... čak ni mrave ne gaze jer su i oni Božija stvorenja - dodao je gadljivo i sa prezrenjem. Dejv je ćutke posmatrao Ditriha Heflera slušajući kako se silno žesti na očiglednu nepokornost jednog naroda... Hefler je otpio gutljaj čaja i nastavio ... - Moram priznati da zaista nisam shvatio šta su to Srbi branili i zašto su se uvek vraćali na isti prostor oko Kosova... znate, Kosovo je srpska svetinja, tu su se uvek vodili najžešći srpski ratovi, najveće su udare trpeli baš na tom mestu... Moje kolege će se složiti da su srpski generali i vojskovođe bili najbolji vojnici i stratezi... a motiv njihove odbrane i žrtve bio je "Za krst časni i slobodu zlatnu"... Ne znam šta će današnji političari uraditi sa njima; ako poživim biće interesantno gledati... Dosad su se samo Evropljani kupali u srpskoj krvi, a sad ih i Amerikanci već deset godina pritiskaju raznim sankcijama ne bi li ih oslabili. Ruke svojih vojnika još nisu okrvavili, to su prepustili svojim hrvatsko-muslimansko- albanskim slugama. Rezultat više nego jadan: Srbi su postali svojevrsna američka noćna mora. Amerika je mislila da će Srbe preko noći naučiti pameti... nisu se poučili evropskim iskustvom. Mi se borimo protiv njih već vekovima... - zavrteo je glavom - taj narod je poput feniksa: uvek se diže iz krvavog pepela. Moram dodati da u tom sukobu imam pomalo navijačke strasti... prosto je iritirajuće da tako malobrojan narod, a ima ih tek toliko da ih možete staviti u nekoliko većih prekookeanskih brodova i preseliti zauvek sa Balkana, uspeva da odoli svim svetskim osvajačima... Dejv je odložio praznu šoljicu od najfinijeg austrijskog porcelana... Naročito ga je zaintrigiralo šta su to Srbi toliko branili i od Austrougara i od Rusa i od Nemaca i Otomanskog Carstva, pa, evo sad i od Amerikanaca ... - Profesore Hefler! ... Šta znate o Srbima? - Znam da ih ne volim - bio je gotovo decidan. - Da nije bilo Srba svetski poredak bi bio danas mnogo drugačiji. Oni žive u predsoblju Evrope... niti Evropa zbog njih može u Aziju niti Amerika opet, zbog njih, može u Evropu... Oni su čuvari vrata četvorosobne kuće, pred tim vratima ceo svet je stalno zveckao oružjem i novcem... ne reaguju ni na jedno ni na drugo. Još nije pronađena tajna lozinka; bojim se da će i Amerikanci izgubiti strpljenje... Šta god da se Srbima nudi oni to odbijaju... - A profil naroda? - upitao je Dejv... -Apsolutno su nepredvidljivi: nekada savršeno urade ono što tražite od njih, a onda, kako njihova poslovica kaže, „okrenu ćurak naopako"... Mnogo su krvarili zarad Evrope, i još se niko nije rasplakao nad srpskom sudbinom. Svet je nekako sa oduševljenjem prihvatio njihovu satanizaciju, a niko nije pomislio da se oni jednostavno brane. Mislite da su se Srbi nasekirali što ih svet ne voli. Verujte, ni najmanje. Gotovo da i nisu pokušali da svet razuvere... Sve to što im se dešava Srbi smatraju za svojevrstan Antihristov napad na pravoslavlje, i u toj borbi jedini saveznik im je Bog... Pod takvim pritiscima kakve oni trpe, verujte mnogi bi Ga se odrekli ... Čini se da su oni spremni da otrpe do kraja."

  • Jov pravedni says:

   Srbi se nece odreci ni Boga, niti Slobode! Iako smo posle 2000. okupirani, od Nato, a "haski tribunal, i "drugostbijanci" kvislinzi potcinili narod satanistickom okupaturu- Srbi se bude.

 7. padre says:

  Prcaju nas stalno, a vi bi hteli da vam daju svog Oskara, kad jim pokažete ogledalo!

 8. Gardista says:

  Samo napred film je odjeknuo, idemo novi film. Baci prasinu u oci, i nastavi.

  • Veliki brat says:

   Možete vi snimiti 300 filmova. To nikoga ne zanima.

   • Ivana says:

    Tako je usraša otvoreno i jasno ne ko Srbi uvek nada u "braću" rvatijance.

 9. FILIP says:

  Snimanjem filma ne vređaju Srbi katoličanstvo već ga vređaju ovi koji izokreću poglede na događaje iz tog vremena Uostalom kako mogu da se vređaju oni koji su debelo imali učešća u zločinima Postoji nerazumevanje šta znači činiti zkočin a to je da će počiniocu zločina seme da se zatre Jednostavno postoje uzvišeni zakoni koji potavnavaju stvari Oni lažima i prikrivanjima to ne mogu da izbegnu

  • Ivana says:

   A šta je vređanje katoličanstva istina o fra Satani i ostalim katoličkim župnicima koji su klali srpsku decu? Šta opet idemo tajiti da se usraše i katolibani ne uvrede sve sa pakom pa do kad više?

 10. Beli Orao says:

  Zapad ne voli istinu a ni pravdu , oni su poklonici laži , intriga , klevetanja, ubijanja , razbojništva , siledžijstva , nepravda im je stil života ! Stoga dragi Srbi smo tako i prošli , jer zapad ne interesuje srbska ili ruska muka samo njihova vlastita!!!

 11. milorad 5 says:

  nadam se da će ovo otrezniti budale u srbiji i da će se ovde shvatiti da nam moderna ustaška država radi o glavi i danas.Ovo nije slučjano ovo je kampanja a film "Dara iz Jasenovca " bi trebao da pogeda svaki živi srbin,čisto da znaju otprilike šta nam ponovo spremaju i da se ne zanose kao budale, teška i mračna je to mržnja,bolest.

 12. doktrina soka says:

  LOJOLINA VOJSKA POD PUNOM SPREMOM ZA NAPAD NA PRAVOSAVLJE,KO IM JEBE MATER. IPAK SU FILM ODGLEDALI,MOGLI SMO PROCI I GORE DA GA SKINU SA SPISKA. Zivi i zdravi bili svi koji su ucestvovali u filmi "Dara iz Jasenovca" to je nas OSKAR.

  • Svetko Bursać says:

   Ustašama nikad oprostiti ... nikad zaboraviti ... proklet bio ko zaboravi i ko oprostio ... Narod i Bog su sve videli ... i pravda će se vratiti na svoje pravo mesto ... kad ... tad ...

 13. gaga says:

  Ovaj kadijevic isto lupeta gluposti u zadnjoj recenici."prava drzava je bila Jugoslavija...a a Srbija je nistavna drzava ...sa Jugoslavijom se nebi tako moglo!?`kakva glupost!pa dok je bilo Jugoslavije Niko nije smeo da pomene Jasenovac!Lupeta gluposti! Sto onda ne snimi tad film za vreme Jugoslavije Kadijevicu kad je to bila bolja drzava!?to JUGOSLOVENSTVO je i dovelo do JUasenovca!Upreavo ludacko Jugoslovenstvo kralja Aleksandra i Nikole Pasica!Plus maseonerija koja NIKADA nije radila za interese Srpskog naroda!

 14. Drago says:

  Film je snimljen i to je pobjeda. Kritika zlonamjernih je nebitna. ISTINA JE KONAČNO IZAŠLA.

 15. Gagi says:

  Zar je neko zdrave pameti zaista ocekivao da ce ONI koji su ovaj masakr napravili, sada priznati svoju krivicu i nagraditi narod koga su masovno istrebljivali. To bi isto bilo kao da su Indijanci napravili film o svom masakru a dzelati priznali krivicu i okitili ih nagradama. Nema nista od toga, isti um je najzad stavio zavrsni pecat na svoj masakr, taj pecat se zove Oluja, time je definitivno potvrdio i finalizovao svoj plan da ocisti Srbe sa "svog katolickog imanja". Prvi i drugi sv. rat su takodje bili u toj funkciji, uvek su nas katolici masakrirali, pre toga Turci ciji je politicki sponzor bila mocna Britanija (citaj Dizraelija). Danas nas "krkaju" najgori iz naseg roda, oni koji su prihvatili okupaciju katolickog osvajaca u izmenjenom i nadgradjenom obliku. Nije bio problem katolicima da njihov krst zamene petokrakom da bi ostvarili svoj plan. Nema tu skrupula da se dodje do cilja, na sve moguce i nemoguce su spremni. Tu je TA razlika izmedju njih i nas, mi smo se uvek borili viteski sa dostojanstvom. Nas izbor zivota je zrtva zbog ljudske svetlosti, njihov izbor je zrtvovanje i masakriranje drugog zbog vecne ljudske tame. Tako se i ponasaju, najbolje deluju u haosu i mraku, obicno lopovi cekaju mrak jer je to njihovo vreme za egzistenciju.

 16. Za Srbiju says:

  Ovaj jadnik nije svestan da je taj pokvareni zapad pravio i štitio Jugoslaviju, u kojoj "Dara iz Jasenovca" nije smela da se snimi, niti Jasenovac da se spominje. Jugoslavija je bila ništavna država, a sada je Srbija, bre!!! Pa ćemo da snimamo filmove o našem stradanju, dopadalo se to demonskom zapadu ili ne.

  • Veliki brat says:

   Opet laži. Snimljeno je za vrijeme Jugoslavije više filmova o ustaškim zločinima i o Jasenovcu. Školska djeca su morala obavezno ići na ekskurzije u Jasenovac. U samom je Jasenovcu izgrađen divovski memorijalni cvijet. Pisale su se i knjige o Jasenovcu za vrijeme Jugoslavije. Tko ti je tako isprao mozak pa lažeš 100 na sat?

   • Gagi says:

    Veliki brat... Apsolutno si u pravu, vodili su nas na ekskurzije u Jasenovac, snimljeni su i filmovi o zlocinima ustasa. Hajde sada malo razmisli, jesu li nam i kada u Jasenovcu objasnjavali da je tu stradao grdan Srpski narod i od koga je stradao. Da to upamtimo i nikada ne zaboravimo. NE, i to je bila komunisticka okupatorska propaganda da se tim posetama navodno ne zapostavlja stradanje Srba, da se navodno brine o Srpskim zrtvama. Meni su te posete vise licile na edukaciju za buducnost i opomenu, sta se desava narodu kada se pobuni protiv "svoje vlasti" i vlasnika te drzave. Ako nisam u pravu, zbog cega je onda devedesetih godina nastavljen taj serijal ubijanja Srba. Komunisticka Jugoslavija je bila nova tamnica Srpskog naroda i nevidjena okupaciona prevara, danas Srbi placaju ceh te uspesne katolicke tvorevine i svoje istorijske zablude. Danas je valjda svima jasno sta je Srbima spremano u "toj drzavi" i sta smo docekali. Svako hvaljenje i afirmisanje te okupacije naseg naroda je ponovno mucenje i ubijanje nase dece u Jasenovcu, pripadnici tog krvnickog udruzenja su kasnije presvuceni u partizane i dovedeni u Bgd da nam streljaju sve intelektualce i neposlusne gradjane, koji su mogli videti sta nas je snaslo i kuda ce sve to odvesti.

   • Dalmacija says:

    Ne laži. Jedini film koji je snimljen u Jugoslaviji o Jasenovcu je bio film Slovenca Franca Štiglica "Deveti krug". Radnja filma je progon Židova u Zagrebu, glavni glumac je bio Boris Dvornik. Kada sam 1975. u srednjoj školi u Šibeniku pitao profesora povijesti zašto je Jasenovac uredno radio do 22.04.1945. ako su partizani bili tako snažna vojska. Odgovorio mi je da se ja u to ne razumijem, da je to ravničarski kraj, te da se nije moglo napasti logor. Pitao sam ga još zašto saveznici nisu bombardirali pruge i logor ako su mogli bombardirati Beograd 1944. Odgovorio je samo da ja ništa ne razumijem.

   • Ivana says:

    Lažeš usraša i podmećeš ka šta ste podmetnuli kameni tulipan koji simbolizira slovo U i opet sa svojim Jožekom baš kao i Pavelićem ponovo pljunuli na srpske žrtve.

 17. Kostakos says:

  SS- Oficiri su se kod Adolfa zalili zbog zlocina u ndh.

 18. dinki says:

  Film trebate pod hitno prikazati u Rusiji i Kini.Tamo je publika za ovaj film jer tamo ljudi ne zaboravljaju niti opraštaju zločincima.

 19. Beli Orao says:

  Ma da mi smo krivi što smo živi !!! Mamu li vam pokvarenu zapadnjačku !!!

 20. Sloba says:

  Treba snimati seriju bez kraja...dok god postojimo.

 21. petrovgrad says:

  Kakva je uloga oca Vuka Draškovića, partizanskog komandanta i wegovog generala Šegrta u ubijanju Srba i bacawa u jamama kod Miljevine. Treba snimiti i zverstva komunista. Film Dra iz Jasenovca treba uvrstati u školsko štivo. Jasenovac je najveći Srpski grad pod zemljom.

  • Suzuki Vitara says:

   Vidak Draskovic je masovni zlocinac i ubica Srpske omladine na kraju 2.SR.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *