ОДЈЕКНУЛА БОМБА – СРБИ СУ КРИВИ ШТО СУ СНИМИЛИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ

ОДЈЕКНУЛА БОМБА – СРБИ СУ КРИВИ ШТО СУ СНИМИЛИ ФИЛМ О ЈАСЕНОВЦУ

11 фебруара 2021

Вест да „Дара из Јасеновца“ на крају није номинована за награду Академије Оскар, након што је испала из трке и за Златни глобус, ођекнула је као бомба, а српски редитељ, сценариста и критичар уметности Ђорђе Kадијевић наводи за Б92.нет да је то било опште очекивано.

Kадијевић за наш портал наводи да је подсећање на овако деликатну тему искушење како за продукцију која се бавила филмом тако и за свакога ко има компетенције да суди о самом филму.„Треба имати на уму да је Јасеновац као феномен на првом месту свирепости и страхота. Нигде се није догађало нешто толико страшно, сабрано у количини зверства и свирепости као у Јасеновцу“, наводи он.

Признаје да је деценијама раније требало да се сними филм о Јасеновцу, јер се друштвено-политички али и уметнички контекст сада променио.

Истиче да постоји могућност да са стране Академије филм уметнички не задовољава одређене критеријуме, али види и другу страну.

„Ако филм има уметнички легитимитет, а искључен је из номинација, онда је то наказна појава у атмосфери духа овог времена“, истиче Kадијевић, те додаје:

„Све је то изузетно жалосно, проживео сам цео век, а ово још нисам видео, мучно је јер показује да упадамо у глиб људског понашања“, подвлачи.

Уметност је, навео је он, једина неукаљана светиња, „а они су одлучили да нападају њом“.

Прашина се посебно дигла око „Даре из Јасеновца“ након филмских критика у „Варајатију“ и „Ел-Еј Тајмсу“ – у првом се тврди да је овај филм „непрекривени пример српске националистичке пропаганде“, док други наводи да је аутори филма инструментализују бол Холокауста зарад номинације за Оскара.

Kадијевић објашњава да наведени текстови нису филмске критике него „модификација глобалног идеолошког утицаја“.

„То је загађена свест изобличеном варијантом демагогије која има за циљ да људе који другачије мисле отуђи и одврати од филма“, истиче он, али напомиње да се аутори текстова могу бранити тиме да филм заиста не испуњава уметничке стандарде и да на тај одговор морамо да будемо спремни.

„Суд о уметничком делу није никада егзактан, о уметности само претпостављате имате право на своју тезу, међутим, можете се позвати и на консензус – Леонарду да Винчију се вековима после диве. Онда тај консензус одређује да ли је нешто вредно или није у уметности. Временска дистанца активира историјски суд“, сматра Kадијевић.

Напомиње да аутори текстова замерају Предрагу Антонијевићу, редитељу „Даре из Јасеновца“, што овим филмом вређа Запад.

„Малтене је кривица Срба што праве такав филм и као да смо ми убијали. Они бране католичантсво од нашег сећања на Јасеновац. Замерају аутору што вређа Запад као да смо ми клали, а ми не смемо ни да подсетимо свет да се Јасеновац десио“, наводи Kадијевић.Након објављивања да је „Дара из Јасеновца“ изгубила номинацију за Оскара полемике на интернету су се такође водиле и око чињенице да је филм о Сребреници, „Qуо вадис, Аида“, номинован за Оскара у категорији Најбољи филм на страном језику, а Kадијевић се пита какав је то филм, да ли је бољи или гори у уметничком смислу од „Даре“, али такође признаје да није имао прилику да види било који од наведених наслова.

Свакако је става да, ако је „Дара“ боља од „Аиде“, а упркос томе је српски филм искључен суди му се на основу примитивизма, „то је грех како год да је направљен српски представник за кандидатуру за Оскара“.

„Живимо мучно време јер смо баксузи, ово је најгори тренутак пада опште вредности и онда се чудите наказним стварима“, напомиње он, те додаје:

„Ми смо некада били славни, херојски народ, а сада смо жртве пропаганде ком се не зна извор снаге и уверљивости – то је срамота. Ово су нови докази глобалног презира једне ништавне државе, права држава је била Југославија. Са Југославијом не би могло тако. Њеним разбијањем уништили смо сваку нашу перспективу и то ће се тек видети“, закључује Kандијевић за Б92.нет.

KOMENTARI45 коментара

 1. radmila says:

  Ipak, neka istina ide u svijet, kako tako. Ta istina boli i zato nema nominacija.

   • Becki konjusar says:

    Sve mu stoji osim ovo za Jugoslaviju. Kamo sreće da se nikad nije ni pravila. Jugoslavija i komunizam su najveći krivci za našu nesreću.

  • gago says:

   Слажем се;треба наставити са снимањем филмова о нашим страдањима у прошлом веку! Нпр. геноциди у Мачви и Сребреници 1915.г.од стране истих оних који су нас хтели уништити и у последњим ратовима.Ако ми будемо ћутали,поколења ће о нама мислити као о монструмима који су нападали све око себе а не обрнуто!

  • Ivana says:

   Srbi moji glupi i naivni to je posledica srpskog ćutanja i uvlačenja u dupe ustašijancima i hrvatijancima još od 1914 godine. Dok usraše svaki dan s tv-a vrište o srboćetnicima dan i noć i ono malo Srba u rvatskoj trpi svakodnevnu daljnju troturu posle etničkog čišćenja i genocida nad Srbima Krajine i rvatske Srbija ĆUTI. Srpski generali bili dupelisci Joži zagorcu samo da mu budu konjušari a pljujemo rvatijance pa mi smo puno gori. Rođeni kralj nas uništio jer je bio idiot i glup nazvao je naše vekovne i osvedočene koljače braćom. Hrvati u Srbiji imaju latinicu Srbi u rvatskoj ne smeju ćirilicu. Rvatijanci po Srbiji pokupovali preduzeća i njive petokolonaši im poklonili. Srbi u rvatskoj čim pomisle da nešta kupe skoče "branitelji" i ništa od toga. Pa do kad će više Srbija ćutati i misliti da time nešta dobijamo. A sad se vidi šta smo i dobili većina u svetu poljuvala je naše žrtve, naše mrtve ne zbog sebe nego zbog našeg ćutanja. U rvatskoj se i dalje svakodnevno vrši teror i preostali Srbi postaju svakodnevno rvati i katolici. Pokapaju ih deca sa katoličkim župnicima i ako oni to možda nisu želeli. U isto vreme se rvate u Srbiji diže u visine da slobodno pljuju po Srbiji i Srbima. Kako mi Srbi znamo da smo kolonija rvatske? Evo primer mi Hrtkovce i ni jedno mesto u Srbiji ne smemo promeniti naziv da se petokolonaši u Srbiji ne bi ljutili. SRAMOTA SRBI pa do kad više rvatijanci su bez pitanja bilo koga promenili nazive Srpskih Moravica, Srpske Kapele, zamislite čak i Majkovca kod Virovitice i to ih podsećalo na Srbe kao da ni majku nemaju. Sad menjaju Baniju zamislite da Srbi promene naziv Bačkoj to bi bilo isto ali Srbi ne smeju od koga? Jožekovi bedni generali i izdajnci Srbije poklonili su rvatskoj Baranju i Zapadni Srem s Vukovarom i selima uz Dunav i okolicu Vukovara. Današnja okupaciona i kvislinška vlast i dalje sluša naredbe usraša iz rvatske i njihove pete kolone u Srbiji. I posle svega mi se pitamo kako nam se dešava da nas ceo svet mrzi, pljuje i ponižava? Pa niko ne voli ljigavce, slabiće i bednike pa nas pljuju i bošnjaci i šiftari mudrom politikom idemo i dalje u nestanak.

   • RASPUCHIN says:

    Све сте написали шта је требало написати.

   • Gagi says:

    Ivana...Nesto o "glupom" Kralju i njegovim "idiotlucima". Taj nas Kralj je Srpsku pobedu i zrtve u I ratu ulozio u nas narod preko Drine. Napravio je Jugoslaviju da bi sav Srpski narod ziveo u jednoj drzavi a ne polovina naseg naroda u Austrougarskoj. Kao sto znas, najvece zrtve tog rata su podneli ljudi iz uze Srbije, necu sada da ulazim u to ciju su uniformu (na silu) nosili Srbi preko Drine kada se odvijao I sv. rat. TA Jugoslavija je uz teske zrtve napravljena da bi okupila Srbe. II Jugoslavija je takodje uz ogromne Srpske zrtve napravljena da bi razjedinila i rasturila Srbe. Odmah po zavrsetku rata, Srbi su ponovo razdeljeni Avnoj granicama i okupatorskim siledzistvom. U pravu si kada kazes da su mnogi "srbi" pristali da sluze okupatoru, oni su bili gori prema Srpskom narodu nego sam okupator, nazalost, u pravu si da smo jos okupirani. Danas u nasoj drzavi ovi okupatorski namesnici iz proslosti imaju zapazene i vazne drzavne delatnosti, jos se pitaju i odlucuju o nasoj sudbini.

    • Ivana says:

     Nije trebala šugoslavija da okupi Srbe to je glavna greška glupog kralja i glupog naroda trebalo je Srbiju uokviriti na njenim granicama Virovitica, Karlovac, Karlobag koji dio vam nije jasna jugoslovenu?

     • Gagi says:

      Ivana... U pravu si. Nije trebalo okupljati Srbe, to je velika greska Kralja. Oni koji su odavno napustili Srpski korpus i otisli da sluze Mariju Tereziju, trebali su tamo i da ostanu. Mi smo nasu pobedu i izginuce trebali da ogradimo i da dugo istorijski budemo mirni. Uopste Srbima nisu trebali neprijatelji iz svojih redova koji su rusili sopstvenu Srpsku drzavu - Kraljevinu, u ime nekog okupacionog komunistickog uredjenja. Poznata su nam sva zlodela "srba" koji su u Srbiju stigli sa Banijskim i Lickim partizanskim divizijama. Ti "nasi" borci su satirali vec unakazen narod po Srbiji. Jeste, velika je greska sto je Kralj poverovao da moze u svoje stado da vrati zabludele ovce koje vec imaju svoj pasnjak koji ih hrani. Dobrota nas je unakazila, zato narod i kaze da su dobar i lud braca.

 2. šiško says:

  Da. Oni nas vekovima ubijaju, a mi ne smemo ni da kažemo da nas ubijaju.

  • Ainu man says:

   Da li ste od fašista očekivali antifašizam i priznanje zverstava?Fašisti se ne menjaju, samo vreme prolazi.

  • rade n says:

   Mi smo sami sebe ubijali prihvatanjem zlocinca Tita I komunista za vodju I ideologiju.Dok je cak I Nedic spasavao Srbe iz logora po Hrvatskoj ,srpski komunisti nisu prstom makli .Ali zato su pobili svu srpsku elitu posle rata I nisu napali Jasenovac I ostale logore I ostavili ustase da ubijaju srpske logorase dok se rat nije zavrsio.I danas izrodi podmladak srpskih komunista vise rade za katolicki zlocinacki zapad I blati svoju naciju.Od zrtava genocida prave dzelate.Istorija bescasca dinastije Karadjordjevic kada je kataklizmicke zrtve srpskog naroda ugradio u drzavnost poklisarskih neprijateljskih naroda hrvata I slovenaca a lisio se svoje drzavnosti ,donelo je nesrecu slobodarskom ponosnom srpskom narodu pa I danas po svim osnovama beremo otrovne plodove takve politike.Zato ne treba da se cudimo sto se ovo desava.Nismopostovali nas narod I nase zrtve I zasluzili smo ovo!

   • Pendrek says:

    Tako je. Titovi Srbi npr. u Liku su posle 1945 isli dobrovoljno svoje crkve da rushe i to je ziva istina. Prokletni bili!

    • RASPUCHIN says:

     Дјелимично тачно. Један број Срба - комуњара јесте рушио оно мало преосталих црквених објеката јер су усташе до 1945. г углавном све попалиле и порушиле.

 3. Kulak says:

  Ovaj Đorđe Kadijević slabo vidi i nije bistar čovek.Upravo je ideologija "jugoslovenstva" i lažnog bratstva i jedinstva ponajviše kriva što su se hrvatski zločini i genocid nad Srbima u Jasenovcu dugo prikrivali i prešućivali.Došlo je srećom pravo vreme da se otvoreno govori o hrvatskim zločinima i da to sazna svet.

  • Veliki brat says:

   To svijet zna još od 1945. godine. Meni se čini da jedino vi u Srbiji niste ništa znali, a to povlači pitanje da možda niste htjeli znati jer ste bili zadovoljni ostvarenim nacionalnim programom u Jugoslaviji, ali kada se ta Jugoslavija raspala, onda ste se sjetili Jasenovca. U tome je problem.

 4. jovan says:

  Covek objasnio: "Maltene je krivica Srba što prave takav film i kao da smo mi ubijali. Oni brane katoličantsvo od našeg sećanja na Jasenovac. Zameraju autoru što vređa Zapad kao da smo mi klali, a mi ne smemo ni da podsetimo svet da se Jasenovac desio“, navodi Kadijević. Bas zato predstavljanje filma u USA trebalo biti agresivnije. Tebalo je uz trejler za film da idu cinjenice koje su bile nepobitne, Dijana Budisavljevic, kao i Ruzveltov stav o NDH, cinjenice, ljudozderstva nad preko preko 750 000 koje su bile upisane u sve udzbenike i vazne publikacije, navedene u jevrejski muzej secanja, sve do 1990, kada krecu lazi. Naravno to ne bi promenilo poziciju filma jer je holivud od "makartizma" pod kontrolom fasista. Ali vazno je da mi kazemo istinu o genocidu, mucenju i umorstvima nad decom, zenama, muskarcima, starima. A neka oni strljanje muslimanskih vojnika (bez i jedne zene, deteta, starca) koji su cinili zlodelela na srpskim stanovnistvom u okolini Srebrenice (120 mesta), neka oni to zovu genocid i dobijaju oskare. Bitno je da mi cinimo sto je do nas, i istina ce doci do vecinu casnih dobrih ljudi.

 5. radmila says:

  O da, sa Jugoslavijom bi itekako bilo tako. Pa je li zaboravljeno da se skoro nije smjelo zucnuti o time a kamo li napraviti film. Ne cak ni za domacu publiku.

  • Veliki brat says:

   Za vrijeme Jugoslavije snimljeno je više filmova o Jasenovcu i općenito o ustaškim zločinima. Školska djeca su morala obavezno ići na ekskurziju u Jasenovac. Čemu te tvoje laži?

   • Ivana says:

    Ma nije tačno teška laž koja školska deca koje škole iz Slovenije ili Hrvatske opet petokolonaš podmeće.

 6. Ево изјаве Дитриха Хефлера која све говори, а мој коментар би био сасвим сувишан и безначајан: ТИ ЛУДИ СРБИ... Дитрих Хефлер је причао даље ... - Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако знају да губе, без крви неће дати ниједну своју територију. За време Другог светског рата страдали су колико и Јевреји... За једног немачког војника убијано је 100 Срба, мађарске казнене јединице су их клале и бацале под новосадски мост. Бугари су им упадали у села и убијали жене, децу и старце на најсвирепији начин. Хрватска усташка војска је направила специјалан нож за клање Срба, а католички свештеници су ишли са њом говорећи: "Ви кољите, а ми ћемо да вас одрешујемо од греха." Турци су им одводили мушку децу. Прекрштавали су их и муслимани и католици. У Првом светском рату Французи су им послали топове, али погрешну ђулад да би се што дуже бранили а што више изгинули; слали су им брашно за војску помешано са пиљевином, да би им на крају рата наплатили и пертле. Немачки авиони су их бомбардовали 1941. године, а савезнички 1944. године. Рекли су „не" Турцима, „не" Аустроугарима, устали су против немачке окупације, и против Стаљина 1948. Никада нису хтели ни у један савез, ни у један пакт, нити ван својих граница. На Косову су стали против Отоманског Царства да заштите Европу. После су устали против Аустроугарске да заштите своју веру. Нема царства ни силе против које се нису дигли. Убили су цара Мурата и престолонаследника Фердинанда, и сопственог краља су обезглавили кад је хтео да их подјарми аустроугарском политиком. Занимљивo је, такође, да су у моментима свих својих крвавих историјских страдања увек остајали без својих савезника. На бојном пољу су побеђивали, за преговарачким столом губили... при томе никада нису били терористи нити антисемити, подједнако воле све... чак ни мраве не газе јер су и они Божија створења - додао је гадљиво и са презрењем. Дејв је ћутке посматрао Дитриха Хефлера слушајући како се силно жести на очигледну непокорност једног народа... Хефлер је отпио гутљај чаја и наставио ... - Морам признати да заиста нисам схватио шта су то Срби бранили и зашто су се увек враћали на исти простор око Косова... знате, Косово је српска светиња, ту су се увек водили најжешћи српски ратови, највеће су ударе трпели баш на том месту... Моје колеге ће се сложити да су српски генерали и војсковође били најбољи војници и стратези... а мотив њихове одбране и жртве био је "За крст часни и слободу златну"... Не знам шта ће данашњи политичари урадити са њима; ако поживим биће интересантно гледати... Досад су се само Европљани купали у српској крви, а сад их и Американци већ десет година притискају разним санкцијама не би ли их ослабили. Руке својих војника још нису окрвавили, то су препустили својим хрватско-муслиманско- албанским слугама. Резултат више него јадан: Срби су постали својеврсна америчка ноћна мора. Америка је мислила да ће Србе преко ноћи научити памети... нису се поучили европским искуством. Ми се боримо против њих већ вековима... - завртео је главом - тај народ је попут феникса: увек се диже из крвавог пепела. Морам додати да у том сукобу имам помало навијачке страсти... просто је иритирајуће да тако малобројан народ, а има их тек толико да их можете ставити у неколико већих прекоокеанских бродова и преселити заувек са Балкана, успева да одоли свим светским освајачима... Дејв је одложио празну шољицу од најфинијег аустријског порцелана... Нарочито га је заинтригирало шта су то Срби толико бранили и од Аустроугара и од Руса и од Немаца и Отоманског Царства, па, ево сад и од Американаца ... - Професоре Хефлер! ... Шта знате о Србима? - Знам да их не волим - био је готово децидан. - Да није било Срба светски поредак би био данас много другачији. Они живе у предсобљу Европе... нити Европа због њих може у Азију нити Америка опет, због њих, може у Европу... Они су чувари врата четворособне куће, пред тим вратима цео свет је стално звецкао оружјем и новцем... не реагују ни на једно ни на друго. Још није пронађена тајна лозинка; бојим се да ће и Американци изгубити стрпљење... Шта год да се Србима нуди они то одбијају... - А профил народа? - упитао је Дејв... -Апсолутно су непредвидљиви: некада савршено ураде оно што тражите од њих, а онда, како њихова пословица каже, „окрену ћурак наопако"... Много су крварили зарад Европе, и још се нико није расплакао над српском судбином. Свет је некако са одушевљењем прихватио њихову сатанизацију, а нико није помислио да се они једноставно бране. Мислите да су се Срби насекирали што их свет не воли. Верујте, ни најмање. Готово да и нису покушали да свет разувере... Све то што им се дешава Срби сматрају за својеврстан Антихристов напад на православље, и у тој борби једини савезник им је Бог... Под таквим притисцима какве они трпе, верујте многи би Га се одрекли ... Чини се да су они спремни да отрпе до краја."

  • Jov pravedni says:

   Srbi se nece odreci ni Boga, niti Slobode! Iako smo posle 2000. okupirani, od Nato, a "haski tribunal, i "drugostbijanci" kvislinzi potcinili narod satanistickom okupaturu- Srbi se bude.

 7. padre says:

  Prcaju nas stalno, a vi bi hteli da vam daju svog Oskara, kad jim pokažete ogledalo!

 8. Gardista says:

  Samo napred film je odjeknuo, idemo novi film. Baci prasinu u oci, i nastavi.

  • Veliki brat says:

   Možete vi snimiti 300 filmova. To nikoga ne zanima.

   • Ivana says:

    Tako je usraša otvoreno i jasno ne ko Srbi uvek nada u "braću" rvatijance.

 9. FILIP says:

  Snimanjem filma ne vređaju Srbi katoličanstvo već ga vređaju ovi koji izokreću poglede na događaje iz tog vremena Uostalom kako mogu da se vređaju oni koji su debelo imali učešća u zločinima Postoji nerazumevanje šta znači činiti zkočin a to je da će počiniocu zločina seme da se zatre Jednostavno postoje uzvišeni zakoni koji potavnavaju stvari Oni lažima i prikrivanjima to ne mogu da izbegnu

  • Ivana says:

   A šta je vređanje katoličanstva istina o fra Satani i ostalim katoličkim župnicima koji su klali srpsku decu? Šta opet idemo tajiti da se usraše i katolibani ne uvrede sve sa pakom pa do kad više?

 10. Бели Орао says:

  Запад не воли истину а ни правду , они су поклоници лажи , интрига , клеветања, убијања , разбојништва , силеџијства , неправда им је стил живота ! Стога драги Срби смо тако и прошли , јер запад не интересује србска или руска мука само њихова властита!!!

 11. milorad 5 says:

  nadam se da će ovo otrezniti budale u srbiji i da će se ovde shvatiti da nam moderna ustaška država radi o glavi i danas.Ovo nije slučjano ovo je kampanja a film "Dara iz Jasenovca " bi trebao da pogeda svaki živi srbin,čisto da znaju otprilike šta nam ponovo spremaju i da se ne zanose kao budale, teška i mračna je to mržnja,bolest.

 12. doktrina soka says:

  LOJOLINA VOJSKA POD PUNOM SPREMOM ZA NAPAD NA PRAVOSAVLJE,KO IM JEBE MATER. IPAK SU FILM ODGLEDALI,MOGLI SMO PROCI I GORE DA GA SKINU SA SPISKA. Zivi i zdravi bili svi koji su ucestvovali u filmi "Dara iz Jasenovca" to je nas OSKAR.

  • Svetko Bursać says:

   Ustašama nikad oprostiti ... nikad zaboraviti ... proklet bio ko zaboravi i ko oprostio ... Narod i Bog su sve videli ... i pravda će se vratiti na svoje pravo mesto ... kad ... tad ...

 13. gaga says:

  Ovaj kadijevic isto lupeta gluposti u zadnjoj recenici."prava drzava je bila Jugoslavija...a a Srbija je nistavna drzava ...sa Jugoslavijom se nebi tako moglo!?`kakva glupost!pa dok je bilo Jugoslavije Niko nije smeo da pomene Jasenovac!Lupeta gluposti! Sto onda ne snimi tad film za vreme Jugoslavije Kadijevicu kad je to bila bolja drzava!?to JUGOSLOVENSTVO je i dovelo do JUasenovca!Upreavo ludacko Jugoslovenstvo kralja Aleksandra i Nikole Pasica!Plus maseonerija koja NIKADA nije radila za interese Srpskog naroda!

 14. Drago says:

  Film je snimljen i to je pobjeda. Kritika zlonamjernih je nebitna. ISTINA JE KONAČNO IZAŠLA.

 15. Gagi says:

  Zar je neko zdrave pameti zaista ocekivao da ce ONI koji su ovaj masakr napravili, sada priznati svoju krivicu i nagraditi narod koga su masovno istrebljivali. To bi isto bilo kao da su Indijanci napravili film o svom masakru a dzelati priznali krivicu i okitili ih nagradama. Nema nista od toga, isti um je najzad stavio zavrsni pecat na svoj masakr, taj pecat se zove Oluja, time je definitivno potvrdio i finalizovao svoj plan da ocisti Srbe sa "svog katolickog imanja". Prvi i drugi sv. rat su takodje bili u toj funkciji, uvek su nas katolici masakrirali, pre toga Turci ciji je politicki sponzor bila mocna Britanija (citaj Dizraelija). Danas nas "krkaju" najgori iz naseg roda, oni koji su prihvatili okupaciju katolickog osvajaca u izmenjenom i nadgradjenom obliku. Nije bio problem katolicima da njihov krst zamene petokrakom da bi ostvarili svoj plan. Nema tu skrupula da se dodje do cilja, na sve moguce i nemoguce su spremni. Tu je TA razlika izmedju njih i nas, mi smo se uvek borili viteski sa dostojanstvom. Nas izbor zivota je zrtva zbog ljudske svetlosti, njihov izbor je zrtvovanje i masakriranje drugog zbog vecne ljudske tame. Tako se i ponasaju, najbolje deluju u haosu i mraku, obicno lopovi cekaju mrak jer je to njihovo vreme za egzistenciju.

 16. За Србију says:

  Ovaj jadnik nije svestan da je taj pokvareni zapad pravio i štitio Jugoslaviju, u kojoj "Dara iz Jasenovca" nije smela da se snimi, niti Jasenovac da se spominje. Jugoslavija je bila ništavna država, a sada je Srbija, bre!!! Pa ćemo da snimamo filmove o našem stradanju, dopadalo se to demonskom zapadu ili ne.

  • Veliki brat says:

   Opet laži. Snimljeno je za vrijeme Jugoslavije više filmova o ustaškim zločinima i o Jasenovcu. Školska djeca su morala obavezno ići na ekskurzije u Jasenovac. U samom je Jasenovcu izgrađen divovski memorijalni cvijet. Pisale su se i knjige o Jasenovcu za vrijeme Jugoslavije. Tko ti je tako isprao mozak pa lažeš 100 na sat?

   • Gagi says:

    Veliki brat... Apsolutno si u pravu, vodili su nas na ekskurzije u Jasenovac, snimljeni su i filmovi o zlocinima ustasa. Hajde sada malo razmisli, jesu li nam i kada u Jasenovcu objasnjavali da je tu stradao grdan Srpski narod i od koga je stradao. Da to upamtimo i nikada ne zaboravimo. NE, i to je bila komunisticka okupatorska propaganda da se tim posetama navodno ne zapostavlja stradanje Srba, da se navodno brine o Srpskim zrtvama. Meni su te posete vise licile na edukaciju za buducnost i opomenu, sta se desava narodu kada se pobuni protiv "svoje vlasti" i vlasnika te drzave. Ako nisam u pravu, zbog cega je onda devedesetih godina nastavljen taj serijal ubijanja Srba. Komunisticka Jugoslavija je bila nova tamnica Srpskog naroda i nevidjena okupaciona prevara, danas Srbi placaju ceh te uspesne katolicke tvorevine i svoje istorijske zablude. Danas je valjda svima jasno sta je Srbima spremano u "toj drzavi" i sta smo docekali. Svako hvaljenje i afirmisanje te okupacije naseg naroda je ponovno mucenje i ubijanje nase dece u Jasenovcu, pripadnici tog krvnickog udruzenja su kasnije presvuceni u partizane i dovedeni u Bgd da nam streljaju sve intelektualce i neposlusne gradjane, koji su mogli videti sta nas je snaslo i kuda ce sve to odvesti.

   • Dalmacija says:

    Ne laži. Jedini film koji je snimljen u Jugoslaviji o Jasenovcu je bio film Slovenca Franca Štiglica "Deveti krug". Radnja filma je progon Židova u Zagrebu, glavni glumac je bio Boris Dvornik. Kada sam 1975. u srednjoj školi u Šibeniku pitao profesora povijesti zašto je Jasenovac uredno radio do 22.04.1945. ako su partizani bili tako snažna vojska. Odgovorio mi je da se ja u to ne razumijem, da je to ravničarski kraj, te da se nije moglo napasti logor. Pitao sam ga još zašto saveznici nisu bombardirali pruge i logor ako su mogli bombardirati Beograd 1944. Odgovorio je samo da ja ništa ne razumijem.

   • Ivana says:

    Lažeš usraša i podmećeš ka šta ste podmetnuli kameni tulipan koji simbolizira slovo U i opet sa svojim Jožekom baš kao i Pavelićem ponovo pljunuli na srpske žrtve.

 17. dinki says:

  Film trebate pod hitno prikazati u Rusiji i Kini.Tamo je publika za ovaj film jer tamo ljudi ne zaboravljaju niti opraštaju zločincima.

 18. Бели Орао says:

  Ма да ми смо криви што смо живи !!! Маму ли вам покварену западњачку !!!

 19. Sloba says:

  Treba snimati seriju bez kraja...dok god postojimo.

 20. petrovgrad says:

  Kakva je uloga oca Vuka Draškovića, partizanskog komandanta i wegovog generala Šegrta u ubijanju Srba i bacawa u jamama kod Miljevine. Treba snimiti i zverstva komunista. Film Dra iz Jasenovca treba uvrstati u školsko štivo. Jasenovac je najveći Srpski grad pod zemljom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u