ОДЈЕКНУЛА ВЕСТ! ВУЧИЋ ОДБИО ГРЕНЕЛА: „Нећу да разговарам о томе! То нису две исте ствари!“

ODJEKNULA VEST! VUČIĆ ODBIO GRENELA: „Neću da razgovaram o tome! To nisu dve iste stvari!“

24 januara 2020

Takse moraju biti ukinute, poručio je specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova mora da se zaustavi.

Grenel je rekao da je i juče u Prištini na sastancima sa svim liderima i poslovnom zajednicom preneo da takse od 100 odsto na srpsku robu moraju da budu ukinute i da su neprihvatljive.„Isti zahtev prenosim i ovde, a to je ono što se tiče kampanje za povlačenje priznanja, koja mora da se zaustavi“, rekao je Grenel.

On je naveo da „moramo da se krećemo u pravcu privrede“, otvaranja novih radnih mesta, a to znači i ukidanje taksi koje će dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije kad je u pitanju trgovina, preneo je Tanjug.

Grenel je rekao da se i u Prištini susreo sa privrednicima na Kosovu koji se, kaže, slažu da takse moraju da se ukinu.

„Svi smo se na to usmerili i uveren sam da idemo u tom pravcu“, rekao je Grenel.

Nije isto takse i povlačenje priznanja nezavisnosti

Vučić je izjavio da ne prihvata povlačenje jednakosti između nelegalnog uvođenja taksi na srpsku robu i kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

„Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome“, rekao je Vučić.

On je to odgovorio na Grenelovu ponudu da Priština ukine takse za prestanak povlačenja priznanja.

„Za mene to nije isto, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga. Ne može da bude tante za kukuriku, kako se to u našem narodu kaže, nego mora tante za tante“, rekao je Vučić.

„Ponovio sam i Grenelu da smo mi imali stari predlog koji je bio fer, da napravimo pauzu, da Priština ukine takse, a mi da zaustavimo kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti. Rekao sam mu i danas da možemo da razgovaramo o tome, ako će to sniziti tenzije u celom regionu. Ali ne možemo da radimo ako će posle toga iz Prištine da nam kažu sledeće nedelje, mi hoćemo u tu i tu međunarodnu organizaciju‘, jer mi moramo da radimo svoj posao“, rekao je Vučić.

Otvoren i iskren i ne lak razgovor s Grenelom

Vučić je izjavio da je sa Grenelom imao veoma dobar, otvoren i iskren razgovor, koji se, kaže, pre svega ticao unapređenja životnog standarda ljudi i boljeg ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja u regionu.

„Međutim, u odnosima Beograda i Prištine nema lakih razgovora i koju god temu da pokrenete, uvek dolazite do politike“, primetio je Vučić.On je zahvalio Grenelu što je, kaže, na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i želju da napredujemo u odnosima, razumeo koje su potrebe Srbije i šta građani žele da vide — da je naša zemlja poštovana, a ne ponižavana kao ranije.

Vučić je preneo da je Grenelu izneo sve probleme koje smo imali od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije. Posebno su, kaže, pogođene prehrambene kompanije, a platili smo i cenu u ukupnoj unutrašnjoj trgovini u okviru CEFTA.

„To je nanelo štetu i ljudima u Prištini, koliko i u Beogradu i svim mestima širom Srbije“, rekao je Vučić.

Dodao je da je zahvalan Grenelu što je, kaže, dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu svi trude da naprave dogovore i tako prevazilaze barijere.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Slobodanka says:

  Grenel je postigao da Lufthanza nacionalna avio kompanija Nemačke da baš ona bude avioprevoznik na relaciji Beograd-Priština. Prevoznik je mogao da bude i ErSrbija imajući u vidu da je njen suvlasnik Etihad ervejz nacionalna avio kompanija iz UAE. Naime Etihad poseduje i koristi Erbasove avione. Ali američka gospoda koja okupiraju i Beograd i Prištinu osećaće se sigurnije u Lufthanzinim avionima. USLOV ZA DOLAZAK LUFTHANZE BIO JE UKIDANJE TAKSI. Grenel igra neravnopravno, u korist svojih 2:1, on bi da sebi i svojima obezbedi i Luftanzin avioprevoz i prekid povlačenja priznanja Kosova, a sve na osnovu ukidanja taksi. A ukidanje taksi nama sada neće mnogo značiti, jer Kosovo je sebi već obezbedilo druge dobavljaće u periodu dužem od godinu dana koji se neće tek tako povući sa tržišta a samo zato što su formalno ukinute takse.

 2. Slobodanka says:

  Dok god pregovaramo sa SAD i EU kod svakog postignutog pregovora proćićemo loše, proći ćemo kao bos po trnju. Zašto nam je potrebno to i takvo samoiživljavanje i samokažnjavanje?

 3. milorad2 says:

  Pametno cela šarada sa taksama je i bila da oni imaju nešto kao da "popuste" alo nikakvi popusti i nikakvi pregovori dok se šiptari ne urazume a ako nešto pokušaju silom odvaliti ih iz sve snage da im bride uši još 100 god.Nemamo mi u stvari šta sa mafijom da pregovaramo ozbiljno sve su ovo političke šarade i kombinacie ali realno sa mafijom se ne pregovara , mafiju ili utamaniš ili će ona tebe utamaniti.Treba se naoružati i spremiti jer to dolazi oni će napasti jer da pregovraju neće to je očigledno a osim toga i nema sa kim tamo da se pregovara,sa bivšim komunističkim kadrovima i propalim oficirima jna, pa sve su oni to i zamesili pod dirigentskom palicom zagreba još dok je tito bio živ,sve je ti USTAŠKI projekat koji je i napraveljen da bi hrvati mogli da se odcepe i da nam nanesu što više štete , kosovska nezavisnost je u zagrebu skuvana.

 4. krojač says:

  Ne zamajavajte nas sa tim nebitnim stvarima! Koga briga za takse i dačićevu kampanju po svetu?! Mi hoćemo da čujemo da je čitav Kosmet Srbija kao što stoji u svim važećim dokumentima, a posebno u našem ustavu i u rezoluciji 1244. Sve ostalo su bezvezarije za sludjivanje naroda i kao takve ne mogu da "odjeknu" nego se razvlače po medijima kao slina.

 5. Kosovac says:

  Vučić je baš rešio da Grenelu sve skreše u brk. Ali nažalost, Grenel nema brkove. Onda ništa od skresanja. ……….Pre nego što je Šipo uveo takse, postojalo je neko stanje u pregovorima, gde je Srbija odbijala uslove Šiptara. Onda je Šipo (Amerika) uveo takse. Sada će pametan Vučić da popusti naravno i da prihvati uslove (razgovore), ali prvo da Šipo (Amerika) ukine takse. Dakle, takse su imale efekta. A uz put, takse će se ukinuti i ako Srbija prestane da lobira. Pametna stvar ove Takse, ne znam zašto i Srbija ne počne to da uvodi. Prema Americi na primer, ili prema EU. Ali ne, ne može, onda bi kršila ugovore Cefte i ostalo. A i ne bi bilo fer prema odanim saveznicima.

 6. Milos says:

  Jeste nasli kome da verujete.

 7. DrDre says:

  Mislim da je ranije bilo mnogo više toga da se ispuni od strane Šiptara i sveta, pa nije. Mi liniju od koje ne odstupamo izgleda više nemamo. Bila je zajednica SZO, pa pre toga da naša vojska i policija budu na Kosovu po rezoluciji 1244, pa ubistvo Olivera Ivanovića. Pa floskula moramo malo da dobijemo, a puno da izgubimo. I ona poznata da je kosovo izgubljeno. Koliko vidim stalno se selimo na sledeću temu, a da ranija nije završena. Tako da sada dogurasmo do "takse i zaustavljanje naše akcije za nepriznavanje Kosova". Loša trgovina, ili se naš narod i novi naraštaji polako kuvaju kao žaba u loncu i pripremaju za gubljenje prava na Kosovo. Godine prolaze i sve polako pada u zaborav, pa i naše iskonsko pravo na svetu zemlju. Ostaće samo da se prepričava o Kosovu i SRBIMA koji su poginuli za naslednike, a naslednici sve prodaše, prokockaše, izdadoše, izgubiše i pretvoriše se u Beogradske tetovirane bradate tetke sa ženom premijerom koja ima više muškosti od njih. U međuveremnu na Kosovo dođoše neki koji ga trenutno više žele od Srba. Tuga!

 8. deda mraz says:

  Ovo je cirkus za malu decu a ova dva cirkuzanta su obicni klovnovi,odjednom im se puno zuri jer su se Srbi probudili u CG a nisu pod kontrolom komunistickih poltrona vucica i djukanovica.

 9. Gagi says:

  Mene u ovim medjusobnim odnosima interesuje sledece: Kako je moguce da nasa vlast dozvoljava kupovinu nekretnina chipetara u centralnoj Srbiji i kako je moguce da se bez ikakvih problama lece u Srbiji. Nase zvanicnike hapse na KiM, sprecavaju ih da posete svoj narod i pruze im pomoc, za to vreme chipetari bez ikakvih sankcija koriste nasu putnu infrastrukturu a kako vidimo, sada su dobili avionsku liniju. Zar nije poznato u istoriji kako se postupa sa neprijateljima svoga naroda. Ovi koji politicki zastupaju Srbe, jos od Slovenije svo vreme popustaju na stetu Srba. Najurili su nas iz svih delova bivse Jugoslavije za koju su Srbi, gle cuda, dali najvise zrtava. Sve su nam zivo pokralii i oteli, sada se to odvija u Milogoriji. Ovde se namece jedan jedini ispravan zakljucak, organizovano i planski nas polako dave kao zmija zabu, za neku deceniju necemo imati vise nista, osim "nasih" zadriglih i bogatih politicara koji su nam sve ovo "napakovali". Zaista je istina da ce ostati Srba za pod jednu sljivu.

  • Nine says:

   Gagi, izgleda da nisi dobro pročitao i zapamtio šta piše u Kremanskom proročanstvu, isto kao i ja. Svi režimski mediji nedavno horski prenesoše, reči jasnovidca Miloša Tarabića izgovorene proti Zahariju u drugoj polovini 19. veka: “Jedan koji se bude rodio mnogo ljeta pošlje tebe, biće čestit i uman, te će se s tijem narodom RAZGRANIČITI. Mi ćemo ondakar u slozi živjeti - oni tamo, mi vođe i tamo”. Sačekajmo malo to razgraničenje koje će neko, po zamisli toga čestitog i umnog, sprovesti potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma, pa da ondakar u slozi živimo - oni tamo i vođe, a mi samo vođe, jer su novinari režimskih medija malo pobrkali lončiće u tumačenju Kremanskog proročanstva, ili Miloš Tarabić nije video Sorošev projekat "Mali Šengen" koji će upravo omogućiti da oni žive i vođe i tamo, a ono što od nas ostane živeće samo vođe. Inače, poučen dosadašnjim iskustvom, sklon sam verovanju da je AV Grenelu skresao u brk kao pijani suprug ženi sa oklagijom u ruci: Ne izlazim ispod kreveta dok je u meni srca junačkog.

  • Miraš says:

   Kako je moguće... Ako ne priznajemo tkzv. Kosovo za nezavisnu državu onda je ono u sastavu države Srbije, što jeste tako i po Ustavu naše države. Kao gradjani Srbije imaju pravo da traže posao, leče se, trguju, kupuju nekretnine itd. na celoj teritoriji države Srbije. E sada to izgleda prilično isčašćeno, a sve zbog plana i podrške SAD-a NATO-a i celog Zapada da od Kosova naprave potpuno nezavisnu državu. Do kraja Hladnog rata NATO je imao odbrambenu ulogu, a od tada nastupa kao geostrateški igrač koji samovoljno prekraja druge države po svetu. Nad nama unipolarni Zapad vrši eksperiment po pitanju otimanja KIM-a počev recimo minimum od 1997 godine, ako ne i ranije. Dakle eksperiment prekrajanja države Srbije od strane NATO-a ušao je u treću deceniju. Ako bi taj njihov eksperiment uspeo, onda NATO jastrebovi, i svi ostsali, imali bi jedinstvena saznanja i iskustvo kako da trgaju na komade i druge države. A ako ipak ovaj eksperiment ne bi uspeo, e onda su studirali "višu uzaludnu", a studiraju je evo već treću deceniju i još uvek nisu stekli diplomu.

  • Miraš says:

   "Zar nije poznato u istoriji kako se postupa sa neprijateljima svoga naroda." Jeste, ali danas imamo više neprijatelja, a glavni neprijatelj nam je moćna država SAD koja ovde eksperimentiše za sebe i u svom interesu. Mrka kapa je da sada možemo poraziti takvog neprijatelja, ali jednog dana proći će i američka sila, otiće i njihove snage sa našeg KIM, a tada ćemo moći da rešimo problem Kosova. Ako baš bude potrebno i nalemaćemo preostalog neprijatelja.

 10. petrovgrad says:

  Šiptari uvek jedan laže a dvojica potvrđuju. Kao poznaje Šipatre, mora da zna i kad ti daju besu, nemoj mu verovati. To su dve nepomirljive politike i dva sveta. Pojedinaca može da bude, ali političkih dogovora sa Šiptarima nema. To naši političari od Miloševića, preko Đinđića, Tadića, Nikolića i sada Vučića dobro znaju. Šiptari nikada nisu imali svoju politiku, već su instrument zapadne evrope, pre svega Germana. Sa njima nema svrhe bilo kakav aranžman praviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *