ОДЈЕКНУО РЕГИОН – МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ОБЈАВИЛА: У Сарајеву убијено 3.000 Срба и организовано 211 логора

ОДЈЕКНУО РЕГИОН – МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ОБЈАВИЛА: У Сарајеву убијено 3.000 Срба и организовано 211 логора

17 априла 2021

У Сарајеву је, током рата у БиХ, убијено око 3.000 хиљаде српских цивила, а око 1700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и места заточења за Србе, стоји у извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995.На хиљаде људи било је заточено без јасног повода, а затвореници су претрпели натеже насиље, искључиво због своје националности, а две трећине убијених и рањених Срба није имало везе са ратним дејствима, већ са злочиначким делима, стоји у извештају. Подаци о убијеним Србима у Сарајеву крећу се од 2.600 (СИПА) до 3.300 (МУП РС), док је републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица РС пописао око 3.000 убијених.

Масовне злочине вршила СДА уз помоћ криминалаца

„СДА (Странка демократске акције Алије Изетбеговића, оп. аут.) је на највишем државном нивоу планирала кампању терора против Срба, а њу је спровела удруженим злочиначким подухватом који је обухватао све бошњачке државне институције“, стоји у извештају.

У спровођењу злочиначке кампање против сарајевских Срба, СДА је регрутовала и наоружавала припаднике организованог криминала, осуђенике, силоватеље и наркомане, који су, захваљујући амнестији Алије Изетбеговића, пуштани из затвора.

„Један од специфичних аспеката кампање терора било је стварање огромне мреже приватних затвора у којима су почињена најгора злодела (мучења и групна силовања),“ наводи се у извештају.

У документу се прецизира и да је пријављено 800 несталих сарајевских Срба, а да до данас није пронађено њих 260. Чланови комисије процењују да би број несталих могао да буде и већи јер су убијане читаве породице, а да они који су преживели нису могли да пријаве нестанке својих ближњих, тако да многе нестале особе нити су идентификоване, нити су пребројане.

„Институције предвођене бошњачким званичницима из СДА уложиле су огромне напоре да прикрију злочине над српским грађанима“, истиче се у извештају.

Кампања дискриминације и терора претходила злочинима

Томе је, додаје се, претходила кампања дискриминације и демонизације Срба који су били искључени и потиснути као грађани и чији животи нису били важни.

Одмах након што је БиХ прогласила независност, СДА је почела да отпушта Србе са значајних позиција мењајући их поузданим Муслиманима.

Међународна комисија у извештају наводи да су Срби у Сарајеву били у двострукој блокади – спољашњој, која је пратила линију разграничења бошњачких и српских снага и која је утицала на све становнике града, и унутрашњој, непробојнијој, коју су поставиле бошњачке снаге и која је била усмерена искључиво на Србе.

Тако је, на пример, сву хуманитарну помоћ контролисала бошњачка СДА, која је дискриминисала Србе. Стога је, оцена је међународних експерата, УНХЦР (организација УН за хуманитарну помоћ) де факто постао добављач за муслимане и бошњачку војску – Армију БиХ. Због тога Комисија сматра да је непримерено да се Сарајево назива „опкољеним градом“.Комисија у свом Извештају посебну пажњу обраћа на медијску кампању која је вођена против српског народа и наводи како су медији и невладине организације играли велику улогу у демонизацији Срба ширењем лажних вести и фокусирањем пажње на и саосећања искључиво на патње Муслимана, које се у извештају карактеришу као „врло стварне“, при томе игноришући патње Срба.

„Српско становништво града, за који се тврди да је толерантан и мултиетнички, потпуно су елиминисали они који и даље тврде да су главне жртве сукоба“, стоји између осталог у закључцима извештаја.

Чланови Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995. били су Рафаел Израели из Израела, Ђузепе Закарија из Италије, Виктор Безрученко из Русије, Лоренс Френч из САД и Патрик Барио из Француске и Дарко Танасковић из Србије.

(Спутњик)

KOMENTARI33 коментара

 1. test01 says:

  Trebalo im 20 godina da objave ovako nesto - nisu smeli a i ovo je samo vrh ledenog brega o zlocinima koji su pocinjeni prema Srbima u BiH. Preko 200.000 Srba je proterano samo iz Sarajevo, ko zna koliko ih nije izvuklo zivu glavu...

   • Srba says:

    Otkud Švabe u Vojvodini? Kako su došle u Vojvodinu?

    • Ljubljana je zakon says:

     Kako su došli Nemci u Vojvodinu, tako kako su srbi u Sarajevo, peške...... i bili su avtohtoni narod, koji je bio prognan zbog nacicta, koji su itzršili okupacijo Juge. Jel si sad shvatio balkanče neobrazovani? Ili da nacrtam, zašto nema srba u Sarajevu, MOŽDA ZATO JER SU MUČKI S OKOLNIH BRDA PUCALI NA SVOJ GRAD, DA UBIJU ŠTA VIŠE SARAJLIJA

     • Srba says:

      Uporedio si Nemce u Vojvodini sa Srbima u Sarajevu. Ti si baš glup austrijski konjušar. Nadam se da imaš socijalnu pomoć, jer ćeš umreti od gladi zato što te niko neće zaposliti. Konjušaru, činjenica je da ste vi među prvima podržali Hitlera, šta kažeš na to? Da li si i ti pedofil kao većina tvojih sunarodnika, kao što pišu svetski mediji?

   • Artiljerac diplomirani says:

    Ти си дочекивао нацисте у твој ЛАЈБАХ па сада причаш о злочинима? Да није смешно било би трагично

   • Nenad says:

    Hej Švabo. Jedinica "Princ Eugen"sacinjena od Nemaca iz Banata je zapalila kucu moga oca u selu iznad Prijepolja(Velika Drenova). Sta ce BRE Nemci uopste u Srbiji. Kraj price!!!

    • Ljubljana je zakon says:

     Seljo baš to ti pričam, srbska gamad je pobila 10 hiljada Sarajlija mučki s okolnih brda i ti bezobrazno i bez časti, pitaš zašto nema srba ..., nije muški srbine...

   • jovan says:

    Srbi su AUTOHOTNI NAROD U SARAJEVU i celoj Bosni, hiljade godine unazad! Muslimani su "novokomponovani" narod pod Turcima i Austrijancima od srba napravili narod koji ce vrsiti genocid nad Srbima i sprecavali ujedinjenje svih srpskih drzava. Znaci, Srbi kao autohotni narod u Bosni vecito proganjan ne uporedjuj sa Shvabama, okupatore srpskih teritorija od Gdanjska, Berlina i Drezdena do Beograda, i Kosova. Dosadio si sa "novokomponovanom istorijom", ti si to slepo prihvatio, a Zapad je plasirao u propagandne svrhe za dodatno ispiranje ispranih mozgova od 90-ih, radi lakse ratom razbio YU! Drugo, dobri poznavaoci, zitelji ratnog Sarajeva tvrdi da su nestali i "pojedeni" od "ljudozdera" dzihad fanatika, duplo veci preko 7000.

   • test01 says:

    Mislis fasista? Pa nadam se da okupatori i fasisti svi proterani a isto tako znam da nikada nisu odgovarali niti platili za zlocine koje su pocinili nad Srbima! Znas li koliko je Srba ubijeno samo u Jasenovcu, za decu pobijenu u Kragujevcu, znas li za decije logore smrti ?

   • Buba says:

    Švabe su u Vojvodini bili okupatori majmune.Srbi u Sarajevu svoj na svome sluganu vječti.

    • Ljubljana je zakon says:

     A šta su bili 1000 dana srbi koji su mučki i podmuklo bombardovali Sarajevo ? Humanitarci ??? Kako vas nije sramota ?

   • Beli Orao says:

    Ујо , ти си помијешао лончиће или ниси добро научио историју ! А ко је то протјерао швабе ? Твој Јоже , глупендо!!!

  • Svetovid says:

   Čudan tajming non papera, "nezavisnih" komisija,"čudesne" ponude Srbiji da objedini srbski prostor-od strane dokazanih neprijatelja-sve to govori da "alhemičari rata" ponovo spremaju zlo za amnezirani balkanski svet.

  • Ivana says:

   Koga to briga? Možda katoličko protestansku osovinu zla i papka koji su pomogli i organizirali genocid nad Srbima Krajine. Etničko čišćenje Srba iz Krajine i rvacke njih mislte da zanima?

 2. Buba says:

  Hrvatsko cvjeće! Sjeme im se zatrlo i jednima i drugima.Šta su radili od Srba,a naročito od srpskih djevojčica.Kuje srebreničke kukaju,uveličavaju,kunu i besramno lažu.A tek šta su radili '914 u '941 godine.Malo su dobili koliko su Srbima zla nanjeli.GENOCID!!!

  • test01 says:

   U Srebrenici su mudzahedini pod vodjstvom zlocinca Orica pobili peko 3000 Srba medju kojima je bilo dosta zena i dece. Mnoge zene su zatvarali u logore i koristili... Sve to je radjeno dok je Srebrenica bila tzv neutralna pod zastitom UN. Mislim da je onaj nas Svajcarac (Dorion ..) skupljao dokaze sta se tamo desilo kada je vojska RS usla u Srebrenicu, imali su ispod 3000 gubitaka i to vecina mudzahedina je stradala u ratnim dejstvima. Oni sada od njih prave cifru od 8000, za zadnjih 20 godina dovoze kosti iz citave BiH (ima i Srba) da bi podigli cifru... Na spemenicima ima jako mnogo ljudi koji su i dan danas zivi i zdravi u inostransvu a i u BiH. Srebrenica je ogromna LAZ i propaganda da bi se okrivili Srbi ! UK, Nemacka i USA stoje iza svega !!!

  • Karital says:

   Tih 200.000 je sa Pala pucalo po Sarajevu.

   • Dani says:

    Glupanderu,pre nego sto nesto napises,informisi se. To danas vise nije tesko,osim ako si odlucio da lazes,podmeces i krades...tipicno za 'rvata,mosnju i sipca(sve bi ste pokrali i prekrojili,ali vam ne vredi sve dok zivi i jedan SRB). Prema popisu iz 1991. godine, opstina Pale je brojala 16.355 stanovnika u omjeru oko 68,99% Srba i 26,68% mosnjaka, od toga 7.384 u gradu Pale. I kazi ti meni sad gde pronadje na Palama tih 200.000 Srba!???

    • Karital says:

     Iz Sarajeva je otišlo oko 17.000 Srba, ostali su u Sarajevu.Prije rata na području Sarajeva živjelo je manje od 200.000 Srba.Pa sad tko laže, Srbi ili Bošnjaci?

     • jovan says:

      Zivelo je vise. Sarajevo i okolina su srpski autohtoni zivotni prostor. Ali broj Srba se sistematski smanjivao religijsko-etnickim inzinjeringom preko Turaka, Vatikana i Shvaba! A ono najgori se desio posle 1918. izmisljanjem "jugoslavena"(srbi), tako da je u Sarajevu zivelo najmanje 50% Srba. Kad danas vidimo Ilidzu ili Vrelo Bosne kao raj za dzihad, i vise lice na Saudi Arabiju, nego SLOVENSKI GRAD. Zalosno mesto, ne samo za Srbe vec i za celu Jevropu!

   • Buba says:

    A vi tako fini i dobri prema Srbima.Koji ste vi ološ.More marš!

   • Marko st says:

    Bas ste tuzni...vi poturice srpske. Znate ko ste i izjeda vas to.

 3. 1389 says:

  Božji sud jih čeka, neznajući šta su uradili, doći će pred boga SVI... SAMO BOŽJI SUD JE PRAVEDAN...

 4. За Србију says:

  Napokon tračak istine za sarajevske Srbe.

   • jovan says:

    Pa general Morijon je rekao da je u casu kada je stigao u Sarajevu, jos uvek na aerodromu, iz Sarajeva muslimani su krenuli sa provokacijama da dejstvuju po polozaje Srba da bi Srbi odgovorili, i to snimile zapadne agencije cnn, i ostali. General Mekenzi je bio svedok na strani odbrane Milosevicu, i jos mnogi drugi casni oficiri su svedocili ko je izazivao sukobe, i koji pakao su prolazili Srbi u Sarajevu. Holanski pukovnik iz Srebrenice je rekao da nikakvog genocida nije bilo. Vasa Miskin i Markale rezija ista. Sve su to bile lazi kojima su opravdavali genocid nad Srbima u Sarajevu,i drugim gradovima Bosne i Hrvatske, a kanije ista shema lazi i na Kosovo. U Vukovaru vekovnom srpskom gradu je doktorka Vesna vadila organe Srbima, pre Shiptara, pa je u tadasnjoj SFRJ njena vojska JNA oslobodila taj grad. I dan danas Srbe ubijaju i proganjaju van Republike Srpske i Srbije, dok kod nas muslimani, hrvati, shiptari, slovenci nikome ne fali ni dlaka sa glave, a sat vise imaju veca prava od nas Srba. Polako, ali sigurno ISTINA dolazi, a lazi zveri polako padaju jedna po jedna.

 5. Ljubljana je zakon says:

  Jovane ti si bolestan čovek i veruj ima boga i dobičeš ono šta ti ide. Seti me se na putu prema dole....I bay the way Vukovar je bio obkoljen od srbske gamadi, SAMO JEDAN POLJSKI PUTERAK, KOJEG SU TE ISTE PIČKE IMALE NA NIŠANU, JE BIO ZBOG KUKURUZA OPCIJA ZA IZLAZAK IZ GRADA. Gde bi to Vesna u obkoljenom Vukovaru slala organe? Za Beograd ? Odvratan ste narod, bez obraza i časti.

  • Srba says:

   Konjušaru, priznaj da bi opet ubijao srpsku decu...priznaj slobodno...

  • jovan says:

   Ti NEKRSTU nemoj da se pozivas na Boga jer si bogohulnik, i pripadnik ljudozderskog naroda koji sto godina cine genocid nad Srbima, samo su Srbi prognani sa hiljadugodisnjih ognjista. Za vreme rata samo u Srbiji nije ubijen ni jedan musliman, ni jedan shiptar, ni jedan hrvat, .... Dok u Vukovaru, Sisku, Zagrebu, Osjeku, Sarajevu, Zenici, Tuzli, ... Srbe su ubijali, silovali, klali na zivo!!! Za Vesnu je dokazano, ali na zalost zbog pritiska Zapada koji su korisnici njenih usluga pustena sa ostalim ljudozerima zenge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u