Odlaganja suđenja plaćamo 115 milijardi dinara

Odlaganja suđenja plaćamo 115 milijardi dinara

8 jula 2013

suđenjeGrađani Srbije godišnje plaćaju 115 milijardi dinara zbog beskonačno dugih sudskih procesa, jer se u pravosuđu beleži čak milion odlaganja. Ova alarmantna računica svrstava srpske sudove u jedne od najsporijih u Evropi, navodi “Blic“.

Pred srpskim sudovima se trenutno vodi 5,3 miliona procesa. Pravosuđe, stručnjaci i advokati, po gruboj računici izvedenoj iz prakse, navode da svake godine bude oko milion odlaganja na suđenjima. Ako se uzme da održavanje ročišta košta između 30.000 i 200.000 dinara, dobije se da Srbija godišnje gubi 115 milijardi.

Iako Zakon o krivičnom postupku jasno određuje kada se neko suđenje može ili mora odložiti, pojedine sudije svakodnevno pomeraju suđenja iz krajnje nelegitimnih razloga: okrivljeni su na letovanju, advokat nije uspeo da stigne zbog gužve u saobraćaju, blokiran je račun suda ili se datum ročišta poklapa sa Paradom ponosa, kao u slučaju poslednjeg odloženog suđenja aktivistima “Obraza”.

Ročišta se pomeraju najčešće zbog izostanka tuženog, tužioca ili svedoka, pa čak i predstavnika Tužilaštva i sudija. Zdravstveni razlozi i neuručenje poziva su najčešća opravdanja, a ne zaostaju ni ona “neobična” koje pojedine sudije iz nepoznatih razloga uvažavaju, ne sprovodeći pritom sankcije na koje imaju pravo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *