Одлазак легендарног музичара Миливоја Марковића (1939-2017)

Odlazak legendarnog muzičara Milivoja Markovića (1939-2017)

6 jula 2017

OTIŠAO je, svestrani Milivoje Mića Marković, klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer i publicista, umetnik ogromnog dara i prebogate karijere, muzičar koji se „ugradio“ u same temelje džeza na ovim prostorima, ali i omiljen čovek velikog srca. Da je za sobom ostavio „samo“ temu iz „Otpisanih“, i to bi već bilo dovoljno da mu obezbedi mesto u istoriji – kako u onoj zvaničnoj, istoriji filmske muzike.

U trenutku kda je tu istorijsku temu stvorio, „ograničen“ jednom jedinom indikacijom reditelja Ace Đorđevića („Neću neku partizansku muziku, hoću nešto moderno!“), nije mogao ni da sanja da će se ona pokazati kao – muzika za sva vremena.

Rođen u Zagrebu 1939, u detinjstvu je „skidao“ hitove koji su odjekivali sa zvučnika postavljenih na banderama u Osijeku, „ulični program“ kako ga je zvao. Već je svirao klarinet, kasnije će se opredeliti za saksofon, a biće i prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.

Kao saksofonista prepoznatljiv po snažnom tonu i provokativnoj improvizaciji, brzo će dobiti nadimak po najvećem – Mića Koltrejn, kao klarinetista nadahnuće je tražio u lepršavom svingu Benija Gudmena, kao kompozitor ravnopravno se zanimao za tradicionalnije forme bibapa, fanki izraz i ukrštanja folklora sa džezom a proslaviće se i muzikom za film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“. Velika priznanja dobija kao vođa Seksteta Marković-Gut, legendarnog sastava koji se 2009. okupio na otvaranju jubilarnog, 25. Beogradskog džez festivala – za njihov poslednji nastup.

– Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije imenovan je za doživotnog člana Odbora i počasnog stanovnika „Džez planete“, a njegov poslednji uspešno obavljeni posao bio je finalizacija programa 33. Beogradskog džez festivala, samo nekoliko nedelja pre smrti – saopštili su iz rukovodstva ovog festivala.

– Mića je bio sjajan džez muzičar koji je svojim sviranjem obeležio muzički život jedne čitave generacije. džez muzičara, koja je stasala u profesionalce slušajući ploče Seksteta Gut-Marković, gde se Mića nametnuo kao solista specifične energije i zapaženi kompozitor – kaže dirigent „Big benda“ RTS Ivan Ilić.

BOGAT ŽIVOT

MARKOVIĆ je bio jedan od šefova PGP-a i urednik u Televiziji Beograd, predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije… „Nišvil“ mu se u ime džezera odužio Nagradom za životno delo, a njegov privatni život je obeležilo više od pola veka ljubavi sa suprugom Radmilom Mikić Miki, nekada popularnom pevačicom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pitagora says:

    Tek noćas na "dvestadvojci" čuo sam da Miće više nema. Veliki muzičar. Samo muzika iz "Otpisanih" dovoljna je da ga pamtimo, a kamo li sve ostalo što je darivao našoj kulturi.

  2. Paštrović says:

    Ode naš Koltrejn. Pokoj mu duši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *