ОДЛАЗАК ЛЕГЕНДЕ: Умро Реља Башић

ODLAZAK LEGENDE: Umro Relja Bašić

10 aprila 2017

relja basic youtube_620x0

U Zagrebu je u petak uveče u 87. godini umro veliki hrvatski filmski i pozorišni glumac Relja Bašić, izvestili su hrvatski mediji.

U svojoj bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je više od 3.700 pozorišnih predstava, glumio u 56 domaćih filmova i brojnim inostranim, osnovao je i trideset godina vodio putujuć pozorište Teatar u gostima, a u hrvatskoj kinematografiji ostaće zapamćen kao „gospodin Fulir“ iz legendarnog filma Kreše Golika „Ko peva zlo ne misli“.

Relja Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine, diplomirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti (ADU) u klasi dr Gavele.

Godine 1955, pri kraju studija reditelj Bojan Stupica ga uključuje u dramski ansambl HNK u Zagrebu, gde, ostvarivši niz uloga sa istaknutim rediteljima (Stupica, Radojević, Gavela, Paro, Habunek, Violić, Juvančić, Spaić) i odigravši 498 predstava ostaje u stalnom angažmanu do 1967. godine, prenela je Hina.

Godine 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umetnika te kao glumac i reditelj deluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih, kao i na Dubrovačkim letnim igrama.

U tim pozorištima odigrao je 797 predstava i realizovao svojih prvih šest režija („Ljubaf“, „Crna komedija“, „Jedan dan u smrti Džo Eg“, „Stara vremena“, „Obećanja“ i „Hotel Plaza“).

Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Za svoj umetnički rad Relja Bašić je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *