Одлазак Луиса Гилберта, редитеља Бонда

Odlazak Luisa Gilberta, reditelja Bonda

2 marta 2018

SLAVNI britanski reditelj Luis Gilbert, koji je režirao tri filma o Džejmsu Bondu, preminuo je u 98. godini.

Tokom svoje duge i bogate karijere, Gilbert je režirao više od 40 filmova, ali ga publika najbolje pamti po Bondovim avanturama u „Samo dvaput se živi“ (1967) sa Šonom Konerijem i „Špijun koji me je voleo“ (1977) i „Operacija svemir“ (1979), sa Rodžerom Murom.

– Gilbert je dao nemerljiv doprinos britanskom filmu, a njegovi filmovi o Bondu smatraju se klasicima tog serijala – poručili su Majkl Vilson i Barbara Brokoli, producenti franšize o agentu 007.

Gilbert je rođen 1920. u Londonu, a kao dete glumio je u filmovima iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Bio je i asistent velikom Alfredu Hičkoku u radu na filmu „Krčma Jamajka“, iz 1939. godine. Samostalnu rediteljsku karijeru započeo je 1945. dokumentarcem „Desetogodišnji plan“, a poslednji film „Pre nego što odeš“ snimio je 2002. godine, sa Džuli Volters.

Posle nekoliko adaptacija ratnih romana, Gilbert je 1966. režirao hit film „Alfi“ sa Majklom Kejnom u glavnoj ulozi, koji je bio nominovan za pet Oskara, a osvojio je „Zlatni globus“ za najbolji film i specijalnu nagradu žirija u Kanu.

Gilbert je bio veoma cenjen reditelj u rodnoj Velikoj Britaniji, a za svoj rad dobio je najviša priznanja, kao i titulu sera, koju dodeljuje britanska kraljica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *