ODLAZAK VELIKANA: Sahranjen Nelson Mandela

ODLAZAK VELIKANA: Sahranjen Nelson Mandela

15 decembra 2013

Nelson-Mandela’s-Top-Five-Contributions-to-HumanityPrvi tamnoputi predsednik Južne Afrike i legendarni borac protiv aparthejda, Nelson Mandela, sahranjen je danas u selu Kunu, u južnoafričkoj provinciji Kejp, 700 kilometara južno od Johanesburga.

Posle zvanične ceremonije opraštanja, kovčeg sa Mandelinim posmrtnim ostacima preuzela je njegova porodica radi pogreba po tradiciji plemena Kosa u grobnici na porodičnom imanju u tom selu, u kom je Mandela proveo detinjstvo i dane po napuštanju politike, izvestile su agencije.

Na zahtev porodice, ritualnom pogrebu prisustvovalo je nekoliko stotina osoba.

Pre pogreba, od Mandele su se na zvaničnoj ceremoniji oprostili članovi porodice, njegovi bivši saborci i saradnici i sunarodnici.

„Ovo je kraj 95 slavnih godina borca za slobodu, posvećenog i pokornog sluge naroda Južne Afrike”, rekao je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma na zvaničnoj ceremoniji opraštanja od Mandele, koji je preminuo 5. decembra u 96-oj godini.

„Iako je dug hod ka slobodu završen u fizičkom smislu, naš sopstveni put se nastavlja. Moramo da nastavimo da gradimo tip društva na čijoj izgradnji si ti neumorno radio. Moramo da preuzmemo tvoju zaostavštinu”, rekao je aktuelni šef južnoafričke države.

Ceremonija je počela pesmom plemena Kosa, kojem pripada Mandelin Tembu klan – „Ispuni svoje obećanje”, u džinovskom belom šatoru na poljani u blizini Mandeline kuće, specijalno napravljenom za ovu priliku.

U čast dobitnika Nobelove nagrade za mir 1993. godine, koji je proveo u zatvorima 27 godina u vreme aparthejda, ispaljen je 21 počasni plotun, a njegov kovčeg prekriven zastavom Južne Afrike bio je okružen sa 95 postavljenih sveća, za svaku od njegovih proživljenih godina.

„Osoba koja ovde leži je najveći sin Južne Afrike”, rekao je zamenik lidera vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK) Siril Ramaposa, a Mandelin saborac protiv aparthejda koji je sa njim bio zatočen na ostrvu Roben, Ahmed Katrada, u emotivnom govoru podsetio je na „velike rezerve” Mandeline ljubavi, strpljenja i tolerancije.

U svojim izveštajima agencija Rojters naglašava da je danas zatvoreno jedno poglavlje „mučeničke istorije” i otvoreno drugo, u kom će multi-rasna Južna Afrika koju je Mandela utemeljio otkriti da li može da napreduje bez svog stožera.

Mandela je tvorac istorijskog pomirenja između crne većine i bele manjine u Južnoj Africi od pre dve decenije.

Ceremoniji je prisustvovalo približno 4.500 gostiju – od rođaka i južnoafričkih funkcionera, predsednika Zume i nadbiskupa Dezmonda Tutua, do predstavnika iz inostranstva, kao što su britanski princ Čarls, princ od Monaka Albert Drugi, bivši premijer Zimbabvea Morgan Cvangirai, američki borac za ljudska prava Džesi Džekson, televizijska zvezda Opra Vinfri i milijarder Ričard Brenson.

Ceremoniji su prisustvovale i Mandelina udovica Grejsa Mašel i njegova druga žena Vini Madikizela-Mandela.

Kovčeg sa Mandelinim posmrtnim ostacima dopremljen je u Kunu juče, a tokom protekle noći oko njega su bdeli članovi njegovog klana Tembu.

Ceremenonija sahranjivanja sastojala se od elemenata državne sahrane i elemenata tradicije plemena Kosa.

Većina od oko sedam miliona pripadnika Kosa plemena živi na severoistoku države u proviniciji Istočni Kejp, a njihova kultura veruje u postojanje duša predaka.

Mandela je bio predsednik Južne Afrike samo tokom jednog mandata (od 1994. do 1999), a povukao se zvanično iz javnog života 2004. godine, na konferenciji za novinare koja je postala čuvena po njegovoj rečenici: „Nemojte me zvati, pozvaću ja vas”.

Poslednji put pojavio se 2010. na stadionu u vreme finalnog meča Svetskog fudbalskog šampionata.

Centralna komemoracija povodom smrti južnoafričkog „oca nacije” održana je proteklog utorka na stadionu u Johanesburgu, uz učešće šefova država ili vlada 91 zemlje, a zatim je tri dana kovčeg bio izložen u Pretoriji, gde je došlo da se u mimohodu oprosti od bivšeg južnoafričkog predsednika blizu 100.000 ljudi.

Opraštajući se od Mandele, plemenski vođa Ngangomhlaba Matanzima rekao je da je „palo veliko stablo”.

„Veliko stablo je palo, sada ide kući da se odmori sa njegovim precima”, rekao je on, zahvaljujući Mandelinim precima na takvom daru.

Obraćajući se u ime dece i unuka, Mandelina unuka Nandi rekla je da je njen deda kao dečak išao bosonog u školu u Kunu, a da je na kraju postao predsednik i figura svetskog značaja.

„Na nama je da postignemo u životu sve što želimo”, rekla je ona, poželevši „Madibi” srećan put.

„Srećno Madiba. Srećan put u zemlju naših predaka, ti si svoju trku istrčao”, rekla je Nandi na jeziku Kosa.

Mandela će u selu Kunu počivati u porodičnoj grobnici uz njegovo troje preminule dece.

Zuma: Mandela svetlost na putu Južne Afrike

Predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma odao je poslednju poštu Nelsonu Mandeli i poručio da će bivši šef države i borac protiv aparthejda biti „svetlost koja će narod voditi na putu izgradnje Južne Afrike”.

Državna sahrana Mandele počela je danas u Kunuu, selu u kojem je Madiba (plemensko ime Mandele) proveo detinjstvo, 28 kilometara od njegovog rodnog sela Mveza, na jugu Južne Afrike.

„Južna Afrika će nastaviti da se razvija zato što ne smemo da te razočaramo… Tvoj dug put ka slobodi je završen, ali naš put se nastavlja… Ostaćes svetlost koja će nas voditi na dugom putu izgradnje Južne Afrike o kojoj si sanjao”, poručio je Zuma opraštajući se od Mandele.

Bivši južnoafrički predsednik i legendarni borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir preminuo je 5. decembra u 96. godini.

Posle desetodnevne žalosti, ceremonija sahrane je počela pred oko 4.500 ljudi na imanju Mandeline porodice, uz običaje etničke grupe Kosa kojoj je pripadao i počasne plotune.

Od Mandele su se oprostili i brojni rođaci, državnici i veterani borbe protiv aparthejda.

Među prisutnima na sahrani su britanski princ Čarls, bivši francuski premijeri Lionel Žospen i Alen Žipe, TV voditeljka Opra Vinfri, milijarder Ričard Brenson, bivši premijer Zimbabvea Morgan Cangiraj.

Nakon dela ceremonije na imanju Nelsona Mandele, koji je prenosila televizija, kovčeg će biti položen u grob u prisustvu najbližih.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *