ODLIKOVANJE: Putinu srebrni orden prvog reda

ODLIKOVANJE: Putinu srebrni orden prvog reda

14 oktobra 2014

putin_0a2w3Orden Republike Srbije prvog reda koji će se 16. oktobra naći na grudima ruskog predsednika, najvrednije je domaće odlikovanje rezervisano za državnike najvišeg ranga. Ovo odličje sastoji se od ogrlice, zvezde i samog ordena ukupne težine punih – 800 grama.

Ovo odličje sam je vrh srpskog kataloga priznanja. Rezervisan je samo za državnike iz sveta – predsednike, premijere i monarhe, i to za najviše zasluge za Srbiju i naš narod. Kao i ostala odlikovanja, dodeljuje ga isključivo predsednik Republike Tomislav Nikolić.

Najvažnije državno odličje izrađeno je od najfinijih materijala, srebra i porcelana. Orglica na kojoj se nosi u posebno svečanim prilikama sastavljena je od 19 članaka, dizajniranih u obliku krsta, orla Nemanjića i akantusa – simbola pravednika u raju. Centralni deo ordenskog znaka čini grb Srbije. Posebno se, na levoj strani grudi, nosi zvezda, čiji je izgled identičan ordenskom znaku.

– Reč je o ekskluzivnom priznanju države, pa i njegov izgled prati rang odlikovanja – objašnjava heraldičar Miladin Marković, koji je bio član komisije koja je usvojila državni ordenski sistem i izradila prve primerke svih odlikovanja. – Orden prvog stepena nosi se na ogrlici, dok drugi stepen, namenjen državnicima nešto nižeg ranga, poput premijerskog, ima mesto na lenti preko grudi.

Uz orden, nagrađenom sleduje i posebno dizajnirana kutija i gramata u kojoj su navedeni ime i zasluge nagrađenog.

Inače, ruski predsednik najvišim srpskim odlikovanjem nagrađen je još prošle godine, ali mu ono do sada nije uručeno.

Vlasnici ovog odlikovanja drugog stepena su bivši i sadašnji predsednici 18 država u svetu. Za zasluge prema Srbiji šef države Tomislav Nikolić između ostalih, zahvalio se predsednicima država koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije.

 

DODELjEN LUKAŠENKU, ČAVEZU…

ORDEN su do sada dobili predsednici Slovačke Ivan Gašparovič, Grčke Karolos Papuljas, Rumunije Trajan Basesku, premijer Španije Marijano Rahoj Brej… Nosioci ovog priznanja su i predsednik Aleksandar Lukašenko, bivši ukrajinski šef države Viktor Janukovič i pokojni predsednik Venecuale Hugo Čaves.

KOMENTARIJedan komentar

  1. marko says:

    Ne znam da li su i zašto svi nabrajani zaslužili takav orden. Ali realno za gospodin Putin sam zaslužuje taj orden više nego svi ostali zajedno. Ordenje se ne bi smelo dodeljivati kako ko naiđe jer onda i nema nikakvu vrednost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *