ОДЛОЖЕНА седница САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Кина се не слаже са Резолуцијом о Сребреници!

ODLOŽENA sednica SAVETA BEZBEDNOSTI: Kina se ne slaže sa Rezolucijom o Srebrenici!

7 jula 2015

bezbednost_620x0Kina predlaže da se glasanje o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.

Zbog velikog neslaganja clanica Saveta bezbednosti UN oko teksta britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, sednica je odložena za 21 sat po srednjoevropskom vremenu , saznaje RTS.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Sednica SB UN na kojoj će se glasati o rezoluciji o Srebrenici odložena je, a RTS kao razlog navodi veliko neslaganje oko teksta.

Sednica je trebalo da počne u 10 sati po lokalnom, odnosno 16 h po srednjeevropskom vremenu.

Sednica je posvećena BIH, a na njoj bi trebalo da bude razmotren nacrt britanske rezolucije o Srebrenici, čiju je šestu verziju Britanija sinoć podnela Savetu bezbednosti. Uprkos očekivanjima, Rusija nije podnela svoju verziju rezolucije.

Da bi rezolucija bila prihvaćena, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno devet od 15 zemalja, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija) ne stavi veto.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu – brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava. Posle toga, uslediće komentari država članica.

Savet bezbednosti UN u proteklih dvadesetak godina posvetio je više od 150 rezolucija problemima izazvanim ratovima i raspadom bivše SFR, a samo u tri slučaja rezolucije nisu prošle jer je neka od stalnih članica uložila veto.

Konačna verzija britanske rezolucije je još oštrija i nepovoljnija za Srbiju od ranijih predloga, ocenili su mediji.

U nacrtu teksta osuđuje se poricanje genocida u Srebrenici kao prepreka za pomirenje i opterećenje za žrtve. Velika Britanija ostaje pri tome da se „najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde“. U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH.

KOMENTARI4 komentara

 1. mister Tucoprc says:

  englezi,nadam se da nije zabranjeno da vam se poželi da se fino najedete govana

 2. Rudi says:

  Ne nisu Turci bili u Srbiji 500 god..Izmisljotina Turci lazu!...Srbi su sami sebi glave odsecali i na kopija ih nabijali!Isti je scenarijo i u Srebrenici....

 3. Svetislav says:

  Aooo Rudi, sta su turci trazili u srpskoj Srebrenici u srednjem veku na prvom mestu? Tamo tada nije bilo ni poturcenih ni "pravih" turaka. Nece biti mira na Balkanu dok se turci ne vrate u turkmenistan, a i poturceni sa njima!

 4. zeljko says:

  HOCE LI SAD BITI JASNO SRPSKIM GRADANIMA I GRADANIMA REPUBLIKE SRPSKE TKO JE INKVIZICIJA I FASIZAM UVEK BIO ZAPAD PRVENSTEVNO ENGLESKA VELIKI PRIJATELJI I SAD JOS VECI. NEVEROVATNO JE KOLIKO SU OVE ZEMLJE NJIHOVE POLITIKE ZLOCINACKE SAD I ENGLESKA. SRBIJA DA IMA PAMETI ODMAH VECERAS BI TREBALA TRAZITI OD KINE I RUSIJE VETO DA SE NI JEDNA KOMBINACIJA OVE ZLOCINACKE REZOLUCIJE NE IZGLASA. MEDUTIM BITNA JE NAMERA OVIH ZEMALJA ENGLESKA I SAD PRVENSTVENO. I STO JE SMESNO OD OVOG GOVNA VUCICA KOJI PREDSTAVLJA TZV SRPKI PONOS STO ON MISLI TO STO SE USRAO SAD I SLUSA OVE ZLOTVORE SAD I ENGLESKA DA CE MU OVO STO JE REKAO DA CE DOCI U SREBRENICU I PONIZITI SE A ONI ZLOCINCI SE NE PONIZUJU ENGLESKI I AMERICKI KOD SRPSKE NEVINE ZAKLANE DECE I BALIJE GOVNA DONETI TO DA OVI BANDITI NE BIH USVOJILI REZOLUCIJU ZLA O SREBRENICI I OPTUZILI SRBE U SRBIJI I REPUBLICI SRPSKOJ ZA GENOCID AKO USPIJU I VECNU ODSTETU BALIJA U 100 MILJARDI DA JEDINO KINA I RUSIJA NE STAVE VETO, NEK MOLI BOGA DA KINA I RUSIJA STAVE VETO. A VUCICU BIH PREPORUCIO I OPSTE SRBIMA U SRBIJI DA STO VISE GLASAJU ZA VUCIA I SNS I SDP DACICA STO VISE .I VUCICU DA STO PRE RUDNIK BOR PRIVATIZIRA I TOPIONICU DAJE AMERIKANCIMA KOJI SRBIJI ZELE PRIPISATI GENOCID IZ BOSNE STO PRE I ENGLEZIMA OBAVEZNO NEK PRODA JEDNO 4000 PREDUZECA MALIH I SREDNJIH.TAKODER NEK STO PRE ODE KOD LDP I KANDICKE I JOVANOVICA KOJI MU ZELI PRIPISATI UCESCE SRPSKE POLICIJE U SREBRENICI TAKAV ZLOCINAC JE GORI OD IKAKVOG USTASE I TAJ BI VLASTITOM NARODU PRIPISAO GENOCID ZA 200 GODINA IRATNE ODSTETE ZA 200 U 100 MILJARDI DA SRBIJA IMA PAMETI TOG BIH ZLOTVORA PROTERAL IZ SRBIJE ZAUVEK TAJ BANDIT JE ODGOVORAN I XZA SMRT DINDICA I UKINULA NJEGOVU STRANKU I CANKA ZAUVEK. HOCE LI TE SE IKAD PROBUDITI SRBI IZGLEDA NIKAD PRED KLAONICU PONOVU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *