ОДЛУЧЕНО: Бајден повлачи трупе

ODLUČENO: Bajden povlači trupe

14 aprila 2021

Predsednik Bajden povući će sve američke trupe iz Avganistana tokom narednih meseci, rekli su ljudi upoznati sa planovima, završavajući sve do 20. godišnjice napada 11. septembra 2001. godine, koji su Sjedinjene Države prvi put uvukli u svoj najduži rat.

Odluka, koju bi Bajden trebao objaviti u sredu, zadržaće hiljade američkih snaga u zemlji i nakon izlaska 1. maja o kojem je Trampova administracija pregovarala prošle godine s talibanima, prema rečima jedne osobe upoznate s tim, koja voli druge govorio pod uslovom anonimnosti da bi opisao planove koji još nisu javni.Iako su talibani obećali da će obnoviti napade na osoblje SAD-a i NATO-a ako strane trupe ne napuste krajnji rok, nije jasno da li će militanti slediti te pretnje s obzirom na Bajdenov plan za fazno povlačenje od sada do septembra.

Zvanično, u Avganistanu ima 2.500 američkih vojnika, mada taj broj koleba i trenutno je oko 1.000 više od toga. U tamošnjoj koaliciji je i do dodatnih 7.000 stranih snaga, od kojih je većina NATO trupa.

Bajdenova odluka dolazi nakon administrativnog pregleda američkih opcija u Avganistanu, gde mirovni pregovori sa sredinom SAD-a nisu uspeli da napreduju onako kako su se nadali i Talibani ostaju snažna sila uprkos dve decenije napora Sjedinjenih Država da poraze militante i uspostave stabilnu, demokratsku upravljanje. Rat je koštao milijarde dolara uz živote više od 2.000 pripadnika američke službe i najmanje 100.000 avganistanskih civila.

„Ovo je neposredna, praktična stvarnost koju je naš pregled politike otkrio“, rekla je osoba upoznata sa odlukom. „Ako probijemo rok za 1. maj koji je pregovarala prethodna administracija bez jasnog plana za izlazak, vratićemo se u rat s talibanima, a to nije bilo nešto što je predsednik Bajden verovao da je u nacionalnom interesu“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Gagi says:

  He he, da nije smesno bilo bi zalosno. Talibani su snazna sila pred kojom se povlace a snazna sila nisu Rusi koji imaju atomsko naoruzanje koju svakodnevno opkoljavaju. Treba im dodatni raspolozivi vojni potencijal jer su planirali neku igranku u komsiluku,tu ce se bas ljudski naigrati.

  • test01 says:

   u stvari Gagi mene ovo jako cudi i sumnjivo mi je jer su oni zauzimali tu teritoriju da bi probili sa juga kroz Kazahstan do Rusije (da ne pominjem kontrolu opijuma, da obezbedjuju trugi gasovod koji je propao itd). Ne verujem sve dok to ne vidim a sto se tice tehnike pa to ce sigurno da prebace u EU kalifate u okolini Rusije... Videcemo sta ce biti sa Ukrajinom...

 2. Pingback: ODLUČENO: Bajden povlači trupe – Prava istina o svemu

 3. Zoran says:

  Kao sto vidite Ameri izgubili u Avganistanu, a i Rusi, a neporedivo slabiaj sila od Srboije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *