ОДЛУКА ДОНЕШЕНА! Одређен статус Донбаса!

ODLUKA DONEŠENA! Određen status Donbasa!

16 februara 2017

ukrainevrussia02 donetsk donbass 45

LNR i DNR u okvirima pregovaračkog procesa u Minsku traže da se stvori realni sistem samoupravljanja u celom regionu Donbasa.

Ovu informaciju je danas saopštila predstavnica Ministarstva inostranih poslova DNR Natalija Nikonorova, koja učestvuje u pregovaračkom procesu u Minsku.

“Jedna od najvažnijih tačaka je suživot sa centralnom vlašću (Kijevom – prim. red) na sporazumnim osnovama, tj. u okviru punomoći i posle zaključenja pregovora na toj osnovi sledi dalji razvoj u svakom pravcu: socijalnom, kulturnom i naučnom“, rekla je Nikonorova u Intervjuu za TASS.

“To je ono sa čime smo se složili kada smo potpisali Minski dogovor. To je realno samoupravljanje koje odgovara Evropskom dokumentu o samoupravljanju“, nastavlja ona.

U dve narodne republike u Donbasu predstoje izbori, koji takođe ulaze u Minske dogovore o regulisanju sukoba u regionu.

“Mi ćemo birati naše organe vlasti.Izbori će se organizovati po većinskom sistemu. Nikakav “Desni sektor“, parija “Svoboda“ i “Radikalna partija“ ne mogu biti na našoj zemlji“, naglasila je Nikonorova.

Prema dogovorima u Minsku, region Donbasa ostaje u sastavu Ukrajine, a pregovore se vode sa ciljem da bi se došlo do konkretnih tehničkih rešenja za odnose Donjecka i Luganska sa Kijevom, u kojem ostaje centralna vlast.

Podsetimo, sukobi na istoku Ukrajine su počeli posle masovnih demonstracija na kijevskom trgu Majdan i zabrane ruskog jezika u istočnim regionima Ukrajine 2014. godine, a stanovnici Donbasa su stali u odbranu svog jezika, kulture i lokalne i regionalne samouprave, što je navelo Kijev da počne jedan od najkrvavijih ratova na tlu Istočne Evrope.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *