Одрастање принца Растка на филмском платну

Odrastanje princa Rastka na filmskom platnu

10 juna 2017

PRVI igrani film o Rastku Nemanjiću, pod nazivom „Princ Rastko srpski“, biće snimljen u režiji Miroslava Lekića, a prema scenariju Milovana Vitezovića – ekskluzivno za „Novosti“ otkriva Zoran Janković, producent i direktor „Košutnjak filma“, kuće koja stoji iza ovog značajnog i zahtevnog ostvarenja.

Prema Jankovićevim rečima, krajem februara, na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari, nastali su prvi kadrovi filma, a sada su u toku završne pripreme – sve lokacije su usvojene, ali finansijska konstrukcija još nije zatvorena.

– Ipak, iako je reč o teškom i komplikovanom projektu, sve teče po planu – kaže Janković. Nastavak snimanja očekuje se početkom avgusta, a trebalo bi da potraje do jeseni, pa ćemo film videti krajem ove ili početkom iduće godine. Da podsetimo, 2017. navršava se osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, brata Rastka Nemanjića.

Naslovna uloga dodeljena je Filipu Hajdukoviću, studentu treće godine Fakulteta dramskih umetnosti, koji je odabran na kastingu među 80 glumaca iz Srbije. Uz njega noseće uloge tumače: Žarko Laušević kao Stefan Nemanja, Nataša Ninković (njegova supruga Ana), Miodrag Krivokapić Brik (brat Stefana Nemanje knez Miroslav), Igor Đorđević (Vukan Nemanjić), Sloboda Mićalović (Vukanova supruga Katalena), Miloš Timotijević (Stefan Prvovenčani), Nina Janković (supruga Stefana Prvovenčanog Evdokija), Dragan Petrović Pele (učitelj), Ljuba Bandović (čelnik Vojin). Uz njih videćemo još četrdesetak glumačkih imena.

– Reč je o priči o odrastanju princa koji je na kraju postao monah, o njegovom dotadašnjem životu, mladosti – kaže nam Janković, koji je sa Slobodanom Terzićem, umetničkim direktorom filma, dve godine pripremao ovaj projekat. – Scenarista Vitezović se više od 30 godina bavio ovom temom, a dobio je pre nekoliko meseci i Orden Svetog Save zato što je obradio njegov život, radio je i pozorišnu predstavu o njemu, kao i roman. Prošle godine dobili smo blagoslov od patrijarha srpskog Irineja za snimanje filma.

Miroslav Lekić kaže da ga je tekst privukao odmah, jer je u njemu video veoma interesantan potencijal.

– Sveti Sava je legendarna ličnost u srpskom narodu, ne postoji niko ko ne zna za njega, ali ljudi u suštini malo znaju o njemu – kaže nam Lekić. – Privuklo me je što je ovo u stvari priča o Rastku, tinejdžeru, kog pratimo sve do trenutka kada odlazi na Svetu Goru i postaje Sava. Vrlo je ineteresantan taj ugao gledanja na život i dela Svetog Save, odnosno Rastka. Govorimo o jednoj vrsti sazrevanja koja je dovela do toga da mladi plemić donese odluku da se povuče i opredeli za duhovnost naspram svetovnosti, a da se pritom nije povukao u samoizolaciju, već je uspeo da ostavi stvari iza sebe ogroman trag u srpskoj istoriji. Interesovao me je mit pre mita, koje su okolnosti dovele do određenih događaja i kako je, zapravo, mit počeo da se stvara.

Lekić nam je otkrio da će se uskoro pojaviti i mali foršpan.

– Našli smo izuzetno atraktivne objekte koji će moći na vizuelno adekvatan način doprineti celokupnom utisku. Snimati film iz 12. veka nije scenografski jednostavno. Iz zimskog putovanja u Nirnberg, koje ćete videti, naslućuje se stil vizuelnog karaktera filma – kaže nam Lekić i dodaje. – Štošta bismo mogli da naučimo od Nemanjića: gradili su crkve od kamena a živeli u drvenim zamkovima, imali su veliku svest o tome šta je važno, u šta treba ulagati, šta će omogućiti određenu vrstu progresa i uspostavljanje nacionalnih interesa u svetovnoj i duhovnoj vlasti. Nisu imali tu vrstu filozofije „država postoji dok ja postojim“, već percepciju koja je sagledavala duže od onog što je danas, viziju o sutra. Upravo ta vizija kojom su raspolagali bila bi danas veoma dragocena, da znamo ka čemu hoćemo da težimo.

* Igor Đorđević tumači Vukana Nemanjića

AUTENTIČNE LOKACIJE

FILM će biti sniman i u Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, na Svetoj Gori, u okolini Sjenice i pojedinih srpskih manastira, kao i na dva velika objekta u studiju u Košutnjaku. Direktor fotografije je Rade Vladić, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Jakonjić.

VELIKA DELA

UMETNIČKI direktor Slobodan Terzić sa Vitezovićem je pre ovog sarađivao na dva filma koja govore o odrastanju – „Lajanju na zvezde“ i „Šeširu profesora Koste Vujića“.

– Pratimo učenje, odrastanje i život Rastka, do odlaska u manastir sa 17 godina. Pre toga uradio je velike stvari, u 15. godini išao je u posetu u Nirnberg kod Fridriha Barbarose kao predstavnik Srbije, bio herceg u Hercegovini – kaže Terzić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *