Odredi vojske Novorosije ušli u Mariupolj

Odredi vojske Novorosije ušli u Mariupolj

5 септембра 2014

3838767Borci Novorosije ušli su u Mariupolj. Borbe se vode u samom gradu. Posle Donjecka, najvećem i najvažnijem gradu Donjecke Republike koji je bio i među deset najvećih gradova Ukrajine i njen pojedinačno najvažniji industrijski centar.

Jedan odred DNR izveo je lažni napad na naselje Sartana i deo grada Vostočnij. Za to vreme je drugi odred ušao u Mariupolj glavnom saobraćajnicom.

Vostočni je već pod kontrolom Novorosije, a snage kijevske hunte su potisnute u „dubinu grada“ koji je početkom 2014. imao 450.000 stanovnika.

Glavni odred je prilikom ulsaka u grad uništio utvrđeni ukrajinski položaj koji su branili pripadnici bataljona „Azov“ koji koristi modifikovanu nacističku simboliku.

„Azovci“ su već u prvom udaru imali velike gubitke, pa su se panično povukli.

Komanda snaga Novorosije koje učestvuju u napadu saopštila je da je cilj: u toku 5. septembra zauzeti Mariupolj ili makar njegov značajan, veći deo.

Za napad je skoncentrisano 5.500-6.500 boraca, plus najmanje 70 tenkova, plus višecevni raketni bacači i artiljerija.

Snage hunte su od sinoć imale do 30 poginulih, a izgubile su nekoliko oklopnih vozila.

Odredi Novorosije su izgubili 15 boraca i dva tenka.

Ukoliko se primirje potpisano u Minsku održi, mnogi se u Donjecku i Lugansku pribojavaju da se sadašnja „mala Novorosija“ pretvara u „Veliko Pridnjestrovlje“, a da se odlaže preuzimanje kontrole nad Zaporožjem i Dnjepropetrovskom, odnosno stvaranje „Velike Novorosije“.

Armija Novorosije nastavila je – sve do stupanja na snagu prekida vatre – aktivna borbena dejstva za oslobođenje svoje zemlje od kijevskih okupatora.

Prema podacima štaba DNR, kod mesta Pobeda i na periferiji Dmitrovke uništeno je pet oklopnih transportera i 12 kamiona s municijom. Gubici ukrajinske strane – oko 40 vojnika (mrtvi i ranjeni).

U centru Donjecka gađana je još jedna grupa ruskih novinara. Žrtava nema.

Ustanici su 4. septembra oslobodili selo Vergunka.

Ukrajinske jedinice su se povukle pod pritiskom armije LNR, ostavivši oružje, municiju i nekoliko oklopnih vozila. Selo Vergunka se nalazi na uzvišici iznad Luganska, upravo odatle su ukrajinske snage nekoliko meseci gađale grad iz artiljerijskih oruđa.

Danas je „očišćen“ i rejon sela Metalist, gde su pre nkoliko meseci poginuli ruski novinari Igor Korneljuk i Anton Vološin. Ukrajinci su se odatle povukli ka severu.

Po rečima predsednika LNR Igora Plotnickog, ustanici će uskoro osloboditi grad Sčastje.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 коментара

  1. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su.......... says:

    Čestitamo našima.......ovaj,pardon,ne znam šta mi je , snagama Novorusije na pobedi i zauzimanju Mariupolja, uz nadu da od posranog primirja nema ništa,jer gde baš sada kad nam je.....ovaj,kad im je krenulo tako dobro. :D Mislim,ovim tempom naši.....ebi ga, Rusi ima da zauzmu Zaporožje i Dnjepropetrovsk za desetak dana, a ovi u Harkovu će sami da se zauzmu......ovaj,oslobode. :D http://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0

  2. s@Ša says:

    A sad pravo prma Krimu da se to sve lijepo poveže u jednu cjelinu!!Zanimljiv video klip nađoh večeras kako mi se čini nekome u Kijevu se ne piše dobro: https://www.youtube.com/watch?v=RxhTupZeeK4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u