ОДРЕЂЕН НОВИ ТЕРМИН за решење КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА!? А ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ…

ODREĐEN NOVI TERMIN za rešenje KOSOVSKOG PROBLEMA!? A IZA SVEGA SE KRIJE…

20 maja 2020

Septembar je novi termin koji je specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, navodno, najavio za postizanje sporazuma. Ovo nije prvi put da čujemo „konačan“ termin za rešavanje problema Beograda i Prištine u poslednjih desetak godina. Gotovo da se svakog septembra najavljuje priznanje Kosova od Srbije. Samo što nije…

Za Stefana Surlića sa Fakulteta političkih nauka postoje dva razloga zbog čega se insistira na „veštačkim rokovima“ za postizanje sporazuma između Beograd i Prištine.„Jedan je u skladu sa agend-ma velikih sila i interesima pojedinih velikih zemalja koje su zainteresovane da se pitanje Kosova finalno reši. Iz tog razloga oni te „finalne“ rokove prilagođavaju nekim svojim unutarpolitčkim razlozima. Ako govorimo konkretno o ovom poslednjem roku do septembra, cilj je da se taj neki sporazum postigne u jeku kampanje za predsedničke izbore u Americi, odnosno, da Tramp to predstavi kao „jedan u nizu“ svojih diplomatskih pobeda,“ objašnjava Surlić.

Svakog septembra najava da će Srbija priznati Kosovo

On podseća da je i ranije bilo veštačkih rokova pogotovu u Briselskom dijalogu kada se govorilo o roku za primenu ZSO, kao i za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine ali to se nikada nije desilo.

„Razlog tome je što se više gledalo šta odgovara silama koje su zainteresovane za taj sporazum nego samim stranama koje učestvuju u dijalogu, i na koje će se taj sporazum odnositi. Drugi razlog je taj što se proglašenje nezavisnosti Kosova tumačilo kao događaj koji će vremenom proizvesti legitimitet, pa će ta nezavisnost biti prihvaćena od većine članica Ujedinjenih nacija. Tako da će Srbiji na kraju preostati da samo prihvati to kao činjenicu…“, kaže Surlić.

Mislili su da ćemo prihvatiti nezavisnost

Ono na šta se nije računalo je to da Beograd neće to tek tako pustiti što je dovelo do velike promene u međunarodnim krugovima, dodaje on.

„Naprosto, došlo je do spoznaje da bez saglasnosti Srbije finalni sporazum nije moguć niti je moguće obezbeđivanje finalnog statusa Kosova. I zato se nameću veštački rokovi i pokušava se izvršiti pritisak, ne toliko prema Prištini koliko prema Beogradu, kako bi se dala saglasnost za taj neki finalni sporazum koji bi u interesu velikih sila podrazumevao priznanje Kosova“, dodaje Surlić.

Dragomir Anđelković politički analitičar ima sličan stav kao i naš prethodni sagovornik s tim što dodaje još jedan razlog.

Nigde ne žurimo

„Ne treba da se obaziremo na rokove, jer je prošlo vreme kada je Zapad mogao da nam nanese zlo. Zapad je danas dovoljno podeljen da mi više ne možemo da se nađemo u situaciji kao devedesetih, pod sankcijama ili izolacijom. Mi bismo trebali da težimo što boljim odnosima sa Trampovom Amerikom jer je ona šansa da izmenimo svoj odnos prema delu Zapada, ali ne treba da zbog američkih izbora žrtvujemo svoje interese,“ navodi on.

Anđelković ističe da nije problem u tome što zapadni centri nemaju spremne raznorazne potencijalne sporazume već što ti sporazumi ne idu nama u korist, odnosno, kose se na našim viđenjem stvari na ceo taj proces.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Golema Balanica says:

  Septembar je daleko,rešenje postoji već danas -Rezolucija broj 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. AMIN.

 2. Beli Orao says:

  Zaboravili ste pitati Rusiju a bogami i Kinu!!!???!!!

 3. Za Srbiju says:

  Moguće je, ako AV dobije izbore.

 4. Penzioner says:

  Kosovsku problem je rešen referendumom koji je usvojio narod većinom glasova 2006. godine, donoseći Ustav, u kome je definisan status Pokrajine Kosova i Metohije kao sastavnog dela teritorije Srbije, prema kome KiM ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima. Položaj suštinske autonomije za narod na Kosovu i Metohiji predviđen je i Rezolucijom 1244 SB OUN (Aneks 2) te je svaka vlast, uključujući i Aleksandrva Vučića, dužna da poštuje sve ovde navedeno. Svako suprotno postupanje predstavlja KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE (Glava dvadeset osma Krivičnog Zakonika Republike Srbije) Ugrožavanje nezavisnosti Član 305 Priznavanje kapitulacije ili okupacije Član 306 Ugrožavanje teritorijalne celine Član 307 za koja je zaprećena kazna zatvora u trajanju od tri do petnaest godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *