ОДРЕЂЕН НОВИ ТЕРМИН за решење КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА!? А ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ…

ОДРЕЂЕН НОВИ ТЕРМИН за решење КОСОВСКОГ ПРОБЛЕМА!? А ИЗА СВЕГА СЕ КРИЈЕ…

20 маја 2020

Септембар је нови термин који је специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, наводно, најавио за постизање споразума. Ово није први пут да чујемо „коначан“ термин за решавање проблема Београда и Приштине у последњих десетак година. Готово да се сваког септембра најављује признање Косова од Србије. Само што није…

За Стефана Сурлића са Факултета политичких наука постоје два разлога због чега се инсистира на „вештачким роковима“ за постизање споразума између Београд и Приштине.„Један је у складу са агенд-ма великих сила и интересима појединих великих земаља које су заинтересоване да се питање Косова финално реши. Из тог разлога они те „финалне“ рокове прилагођавају неким својим унутарполитчким разлозима. Ако говоримо конкретно о овом последњем року до септембра, циљ је да се тај неки споразум постигне у јеку кампање за председничке изборе у Америци, односно, да Трамп то представи као „један у низу“ својих дипломатских победа,“ објашњава Сурлић.

Сваког септембра најава да ће Србија признати Косово

Он подсећа да је и раније било вештачких рокова поготову у Бриселском дијалогу када се говорило о року за примену ЗСО, као и за постизање финалног споразума о нормализацији односа Београд и Приштине али то се никада није десило.

„Разлог томе је што се више гледало шта одговара силама које су заинтересоване за тај споразум него самим странама које учествују у дијалогу, и на које ће се тај споразум односити. Други разлог је тај што се проглашење независности Косова тумачило као догађај који ће временом произвести легитимитет, па ће та независност бити прихваћена од већине чланица Уједињених нација. Тако да ће Србији на крају преостати да само прихвати то као чињеницу…“, каже Сурлић.

Мислили су да ћемо прихватити независност

Оно на шта се није рачунало је то да Београд неће то тек тако пустити што је довело до велике промене у међународним круговима, додаје он.

„Напросто, дошло је до спознаје да без сагласности Србије финални споразум није могућ нити је могуће обезбеђивање финалног статуса Косова. И зато се намећу вештачки рокови и покушава се извршити притисак, не толико према Приштини колико према Београду, како би се дала сагласност за тај неки финални споразум који би у интересу великих сила подразумевао признање Косова“, додаје Сурлић.

Драгомир Анђелковић политички аналитичар има сличан став као и наш претходни саговорник с тим што додаје још један разлог.

Нигде не журимо

„Не треба да се обазиремо на рокове, јер је прошло време када је Запад могао да нам нанесе зло. Запад је данас довољно подељен да ми више не можемо да се нађемо у ситуацији као деведесетих, под санкцијама или изолацијом. Ми бисмо требали да тежимо што бољим односима са Трамповом Америком јер је она шанса да изменимо свој однос према делу Запада, али не треба да због америчких избора жртвујемо своје интересе,“ наводи он.

Анђелковић истиче да није проблем у томе што западни центри немају спремне разноразне потенцијалне споразуме већ што ти споразуми не иду нама у корист, односно, косе се на нашим виђењем ствари на цео тај процес.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. Голема Баланица says:

  Септембар је далеко,решење постоји већ данас -Резолуција број 1244 Савета Безбедности Уједињених Нација. АМИН.

 2. Beli Orao says:

  Заборавили сте питати Русију а богами и Кину!!!???!!!

 3. Za Srbiju says:

  Moguće je, ako AV dobije izbore.

 4. Penzioner says:

  Kosovsku problem je rešen referendumom koji je usvojio narod većinom glasova 2006. godine, donoseći Ustav, u kome je definisan status Pokrajine Kosova i Metohije kao sastavnog dela teritorije Srbije, prema kome KiM ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima. Položaj suštinske autonomije za narod na Kosovu i Metohiji predviđen je i Rezolucijom 1244 SB OUN (Aneks 2) te je svaka vlast, uključujući i Aleksandrva Vučića, dužna da poštuje sve ovde navedeno. Svako suprotno postupanje predstavlja KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE (Glava dvadeset osma Krivičnog Zakonika Republike Srbije) Ugrožavanje nezavisnosti Član 305 Priznavanje kapitulacije ili okupacije Član 306 Ugrožavanje teritorijalne celine Član 307 za koja je zaprećena kazna zatvora u trajanju od tri do petnaest godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u