Održan pomen u logoru Jadovno

Održan pomen u logoru Jadovno

27 aprila 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU hramu Svetog Georgija u Grubišnom Polju, u Hrvatskoj, danas je služen parastos za 506 Srba koji su na današnji dan pre 72 godine odvedeni od svojih kuća i skoro svi svirepo ubijeni u kompleksu ustaškog logora Jadovno, prenose „Nezavisne novine“.

Paroh grubišnopoljski otac Danijel Nikolić rekao je da se danas, kada „slavimo uspomenu na vaskrslog Lazara koji je po ljudskoj prirodi bio Hristov prijatelj i brat, sećamo žrtava, nevino postradalih mučenika“.

Nakon služenja parastosa, učesnici komemoracije okupili su se na bivšoj železničkoj stanici u Grubišnom Polju odakle su zarobljeni Srbi odvođeni 1941. godine.

Sa komemoracije je upućena poruka da svi spomenici žrtvama ustaškog i fašističkog terora, kao što je ploča koja se nalazi na mestu bivše železničke stanice, treba da budu obnovljeni.

Jedan od preživjelih svedoka odvođenja 506 Srba iz Grubišnog Polja Milan Bastašić rekao je da se i danas, nažalost, u javnom mnjenju, kako sa institucionalnog tako i takozvanog naučnog nivoa, vrši agresija nad istinom i da ljude, koji su odvedeni samo zato što su bili Srbi, i danas proglašavaju četnicima, ustanicima, te da se kojekakvim opravdanjima želi sakriti zločin.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da spomen-ploče žrtvama ustaškog zločina moraju da budu obnovljene, makar i ličnim sredstvima.

On je dodao da je na današnji dan prije 72 godine počelo zlo koje, nažalost, traje i danas.

Ranije danas, u Gudovcu održana je i komemoracija za žrtve ustaškog zločina iz ovog mesta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *