ОДРЖАН РЕФЕРЕНДУМ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Изгласано припајање Есекиба

ODRŽAN REFERENDUM U VENECUELI: Izglasano pripajanje Esekiba

4 decembra 2023

Na referendumu u Venecueli, održanom u nedelju, oko 95 odsto građana podržalo je pripajanje sporne teritorije Esekibo, koja se nalazi u Gvajani, za koju tvrde da je oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka.

Predsednik biračkog tela Elvis Amoros, saopštio je da je oko 95 odsto građana koji su izašli na referendum glasalo „za“ na svih pet postavljenih pitanja.Ostaje nejasno kako će Venecuela sprovesti rezultate glasanja, a Gvajana smatra da je referendum korak ka aneksiji.
Nacionalni izborni savet saopštio je da je prebrojao više od 10,5 miliona glasova.

Venecuelanski glasači su upitani da li podržavaju uspostavljanje države na spornoj teritoriji, poznate kao Esekibo, davanje državljanstva sadašnjim i budućim stanovnicima te oblasti i odbacivanje nadležnosti najvišeg suda Ujedinjenih nacija u rešavanju nesporazuma između južnoameričkih zemalja.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozdravio je rezultate referenduma kao „ubedljivu pobedu pristalica pripajanja Eskiboa Venecueli“.

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane i u njoj živi oko šestina stanovništva Gvajane. Oblast se graniči sa Brazilom, čije je Ministarstvo odbrane ranije ove sedmice saopštilo da je „intenziviralo svoje odbrambene akcije“ i pojačalo vojno prisustvo u tom regionu zbog pomenutog spora.

Esekibo je teritorijalno veći od Grčke i bogat je mineralima.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto.

Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant Ekson Mobil 2015. godiner otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Paja says:

    Neće dobro da izađe po obe strane u sukobu, a Venecuela će otići na prosijački štap...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *