ОДРЖАН САСТАНАК који ће одредити судбину Блиског истока!

ODRŽAN SASTANAK koji će odrediti sudbinu Bliskog istoka!

21 decembra 2016

zarif-lavrov-cavusoglu-midru

Šefovi diplomatija Rusije, Irana i Turske su nakon razgovora u Moskvi govorili o značaju proširenja prekida vatre u Siriji, a tri zemlje su spremne da postanu garant sporazuma između Damaska i opozicije, izjavio je nakon sastanka ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ministri se slažu povodom značaja proširenja režima prekida vatre, nesmetanog pristupa humanitarne pomoći i slobodnog kretanja civilnog stanovništva na teritoriji Sirije. Izražavamo spremnost da doprinesemo razvoju pripreme sporazuma o kojem sirijska vlada i opozicija vode pregovore i postanemo njegovi garanti“, rekao je Lavrov.

Rusija, Iran i Turska smatraju da ne postoji vojno rešenje sirijske krize, izjavio je Lavrov.

„Opšte je mišljenje da ne postoji vojno rešenje za sirijsku krizu. Mi se zalažemo za nesporno političko i diplomatsko rešenje“, rekao je ministar nakon trilateralnih razgovora sa šefovima diplomatija Irana i Turske u Moskvi.

Izjave ministara spoljnih poslova Rusije, Irana i Turske potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije kao demokratske i sekularne države, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Tri države pozdravljaju zajedničke napore u istočnom Alepu koji omogućavaju da se evakuišu stanovnici i povuku pobunjenici, dodao je Lavrov.

„Iran, Rusija i Turska pozdravljaju zajedničke napore u istočnom Alepu koji omogućavaju dobrovoljnu evakuaciju civilnog stanovništva i organizovani izlazak naoružane opozicije. Ministri su pozdravili delimičnu evakuaciju civilnog stanovništva naselja Fua, Kefraja, Zabadani i Muad. Oni su posvećeni omogućavanju neometanog, sigurnog i pouzdanog završetka ovog procesa“, istakao je Lavrov.

Ministri spoljnih poslova triju država usaglasili su zajedničku izjavu o oživljavanju političkog procesa za prekid sukoba u Siriji, rekao je Lavrov.

„Dogovorili smo zajedničku izjavu ministara spoljnih poslova Islamske Republike Iran, Ruske Federacije i Republike Turske o dogovorenim merama usmerenim na oživljavanje političkog procesa sa ciljem okončanja sirijskog konflikta“, zaključio je Lavrov.

Čavušoglu: Sporan Hezbolah

Ministri spoljnih poslova Rusije, Irana i Turske u Moskvi su razgovarali o obezbeđivanju režima prekida vatre u Alepu i njegovom proširenju na druge delove Sirije, izjavio je u turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Prvi put smo se sreli u ovom formatu. To je samo po sebi važan događaj. Razgovarali smo o tome kako da se olakša humanitarna kriza u Alepu, obezbedi nesmetana evakuacija, kao i o političkim pitanjima“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Moskvi.

On je dodao da je iz Alepa oslobođeno 37 hiljada ljudi.

„Ovde je važan doprinos imala Rusija. Takođe je razgovarano o obezbeđivanju prekida vatre u Siriji i njegovom proširenju na druge regione“, rekao je Čavušoglu i dodao da prekid vatre u Siriji neće važiti za terorističke grupe Islamska država i Nusra front, ali ni za neke druge oružane grupacije.

„Postoje i druge grupe koje su, između ostalog, vezane i za sirijski režim“, rekao je Čavušoglu. „To je, na primer, Hezbolah. I potrebno je da se prekine njihova podrška“, istakao je Čavušoglu.

Turski ministar je nakon trilateralnog sastanka rekao i da će turska operacija u Siriji protiv ID-a biti nastavljena.

Sastanak je održan samo dan nakon ubistva ruskog ambasadora u Turskoj. Ipak, samim sastankom, ministri tri zemlje su jasno dali do znanja nalogodavcima terorističkog čina da im neće poći za rukom njihov naum da poremete rusko-turske odnose. Iako uz dosta oprečnih stavova i neslaganja, analitičari se slažu da je mir u regionu Bliskog istoka moguć jedino uz saradnju i otvorene razgovore Turske sa Rusijom i Iranom.

Izvor: rs.sputniknews.com, Pravda

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    A kako se zove ta opozicija i gde je ta opozicija? Šta je radila ta opozicija sve vreme rata? Da je htela da pregovara, ne bi se naoružavala i započinjala građanski rat. Nadam se da Rusija zna šta radi. P.S. Da smo se mi obračunali sa hrvatskom opozicijom 1945.g., ne bismo doživeli pogrom devedesetih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *