ОЕБС: Кијев премешта комплексе С-300 у Донбасу

OEBS: Kijev premešta komplekse S-300 u Donbasu

15 novembra 2018

Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini uočila je prebacivanje kompleksa S-300 u oblasti Volodarskog u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Prema njegovim rečima, Kijev grubo narušava tačku Minskog sporazuma o povlačenju teškog naoružanja i okvirnu odluku Kontakt grupe o povlačenju snaga i sredstava od 21. septembra 2016. godine.„Od 1. do 12. novembra posmatrači specijalne misije OEBS-a su uočili 24 jedinice vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine u zoni povlačenja. Oko linije razgraničenja ponovo se dovlače raketni kompleksi ’Buk‘. Pronađeni su 8, 9. i 12. novembra u oblasti Petropavlovke, Novoaleksandrovke i Šavčenka“, kazao je Lukaševič na zasedanju Stalnog saveta OEBS-a.

On je naveo da su uočeni i kompleksi S-300, čije je prebacivanje misija OEBS-a sprečila u oblasti Volodarskog 12. novembra. U skladištima Oružanih snaga Ukrajine, prema računici posmatrača, nedostaje 130 jedinica ukrajinske vojne tehnike, dodao je on.

„Šestog novembra posmatrači su videli ukrajinsko oklopno vozilo u Zolotom. Dogovor o povlačenju snaga u stanici Luganskoj i dalje ostaje samo slovo na papiru, iako je misija utvrdila potrebne uslove za to više od 55 puta“, upozorio je ambasador.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *