Ofanziva Armije Novorosije pokazuje da je Putin spreman za konflikt sa SAD

Ofanziva Armije Novorosije pokazuje da je Putin spreman za konflikt sa SAD

31 avgusta 2014

Putin calls on Kiev to talk with protesters instead of fightingPiše: Sergej Markov

Situacija u Ukrajini menja se brzo i dramatično. Razmotrimo zato nekoliko važnih procesa.

Izlazak na more

Napadi ustanika Donbasa počeli su da od 20. avgusta prerastaju u stratešku ofanzivu. Ukrajinska amrija, nacionalistički i tajkunski bataljoni opkoljeni su na nekoliko mesta. Ukrajinske oružane snage su za samo nedelju dana izgubile preko 200 ljudi, a vojnici se masovno predaju.

Donjecka Republika je, oslobodivši Novoazovsk, izbila na Azovsko more i razvija ofanzivu dalje prema Mariupolju. Njene snage su već saopštile da su ukrajinske jedinice u Donbasu ostale bez jedinstvenog komandovanja.

Moguće je da je došlo do urušavanja borbene sposobnosti vojske Kijeva nalik pokretanju lavine i do sloma političkog jedinsta kijevske hunte, što je dovelo do krize i u samom Kijevu.

Aktuelna ofanziva armije Novorosije nije dovoljna da se obezbedi mir. Da bi Zapad pristao na mir – on mora izgubiti nadu u vojnu pobedu ultranacionalističke ukrajinske vlasti nad Donbasom. Za mir je potrebno oslobađanje Mariupolja i još jednog velikog grada izvan Donbasa – Zaporožja ili Harkova.

Mir može obezbediti i raspad ukrajinske armije, sa odbacivanjem njenog teškog naoružanja od Donjecka i Luganska i otklanjanjem opasnosti nove humanitarne katastrofe. U tom slučaju bi se došlo do mira, sa teškim pregovorima i posledičnim postepenim skidanjem sankcija sa Rusije i poboljšavanjem odnosa sa Zapadom.

Vojska Novorosije prvi put je izašla izvan Donjecke i Luganske oblasti, probivši se severno od Mariupolja prema Zaporožju. Tamo nikakvih ozbiljnih (ukrajinskih) jedinica nema.

Samo, nije jasno kako će se dalje razvijati ofanziva.

Jurišati na Mariupolj neće biti lako. Grad će braniti 3000 ljudi. A ići na Zaporožje – značilo bi ponoviti grešku ukrajinske armije – rizikovati da budeš opkoljen.

Ilovajsk može postati Staljingrad Novorosije. Kod tog grada je opkoljeno pet ukrajinskih bataljona koji su poznati kao teritorijalni (ili tajkunski).

Svi vojni resursi Kijeva usmereni su na deblokiranje tog „džepa“, a operacijom rukovodi lično načelnik Generalštaba oružanih snaga Ukrajine (Boris Muženko).

Ako Ilovajski džep i još par drugih džepova na jugu budu eliminisani, nadmoć hunte nad ustanicima u artiljeriji biće smanjena na samo jedna i po put, a u oklopnoj tehnici – na dva puta. A taj odnos snaga biće katastrofalan za Kijev jer je ukrajinska pešadija višestruko slabija od pešadije ustanika-antifašista.

Ambicije

Sjedinjene Države, međutim, nikako da umere svoje geopolitičke ambicije.

Obama ne želi da uđe u istoriju kao onaj koji je izgubio, kao predsednik pod kojim su SAD rastraćile svoju svetsku dominaciju. Zato će se konflikt razrastati.

Zbog takvog stanja stvari, Kijev i Vašington su preduzeli diplomatsku ofanzivu. Objavili su da su regularne jedinice Rusije ušle u Ukrajinu.

Održano je zasedanje Saveta bezbednosti UN na njihov zahtev, gde su i bile oglašene – naravno, i u svetskim medijima pod američkom kontrolom – sve te optužbe. Za 18. septembar su predviđeni Porošenkova poseta Vašingtonu i susret sa Obamom.

Kijev predlaže da Vašington Ukrajini dodeli status privilegovanog saveznika izvan NATO. Takav status imaju zemlje tipa Australije, Izraela i Japana.

Vašington bi u tom slučaju bio u prilici da novom savezniku počne da masovno isporučuje vojnu tehniku, što bi – po njihovoj zamisli – omogućilo Kijevu da prelomi situaciju u svoju korist, da zaustavi slom i da na novi nivo podigne intenzitet građanskog rata u Ukrajini.

U istoriju će ući reči Vitalija Čurkina, stalnog predstavnika Rusije u UN, izgovorene na zasedanju Saveta bezbednosti UN na kojem su SAD i njihovi mlađi saveznici blokirali predlog Rusije da se prekine vatra u Ukrajini.

Te reči su bile upućene Vašingtonu, a jedan zvaničnik Rusije prvi put je direktno izgovorio: „Umerite svoje geopolitičke ambicije! Ne mešajte se u stvari suverenih država!“

Ovaj direktni zahtev Rusije Vašingtonu izmeniće svetski poredak.

Za konflikt smo spremni

Može li se reći da se NATO sprema za upad u Rusiju? Ili je sve što se sada događa tek demonstracija sile i agresivnosti? Ili pak pokazuju da se ne boje oružanih snaga Rusije?

Obama je priznao da Rusija nije sa vojskom ulazila u Ukrajinu. Ali, Rusija je, po Obaminom rezonovanju, odgovorna za nasilje u Ukrajini zato što su ustanici obučavani u Rusiji, što ih Rusija i naoružava i finansira.

Putin je – kako se to može zaključiti po ofanzivi Armije Novorosije, spreman za razgorevanje konflikta sa SAD.

On je zamolio ustanike da ne ubijaju opkoljene ukrajinske vojnike, nego da ih puste da se živi vrate svojim porodicama. Premijer DNR, Zaharčenko, već je saopštio da je sa tim saglasan, ali je naglasio: bez teškog naoružanja.

Kijev će proglasiti počiniocima teškog krivičnog dela sve svoje vojnike koji izađu iz okruženja kroz otvorene humanitarne koridore bez teškog naoružanja…

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *