ОФАНЗИВА ХУТА НЕ СТАЈЕ: Саудијска колација пред сломом

ОФАНЗИВА ХУТА НЕ СТАЈЕ: Саудијска колација пред сломом

29 октобра 2021

ЈЕМЕНСКИ побуњеници из Ансаралаха се сваким даном све више приближавају граду Марибу.– Дана 28. октобра они су завршили други део своје операције „Пролеће победе“ и остварен је велики успех – рекао је портпарол покрета бригадни генерал Јахја Сари.

Хути су објавили да су области Џуба и планина Мурад у јужном Марибу одузете из руку снага које подржава Саудијска Арабија током друге фазе операције. Џуба је заузета силом, док су просаудијски борци променили страну после споразума са локалним племенима која су прекинула савез са Ријадом.

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом извела је десетине ваздушних напада на снаге Хута у Џуби и оближњим областима током последњих неколико дана. Ипак, борци групе су наставили да напредују. Снаге које подржава Саудијска Арабија нису показале прави отпор упркос снажној ватреној подршци коалиције. Као резултат тога 11 од 14 округа у Марибу је у рукама Хута.

Раније овог месеца борци групе стигли су до западне периферије града Мариба. Борци су такође остварили озбиљне успехе у јужном делу Мариба и у оближњој провинцији Шабва.

Први део операције окончан је огромним успехом, према изјавама Хута. Почело је средином октобра и резултирало је заузимањем 3.200 квадратних километара територије, укључујући округе Усајлан, Бајхан и Аин у Шабви, као и округе Хариб и Абдија у Марибу.

Портпарол Ансаралаха је такође рекао да је током операције убијено 550 бораца које подржава Саудијска Арабија, 1.200 је рањено, а 90 других је заробљено. Снаге противваздушне одбране Хута извеле су 296 удара и успеле да оборе четири дрона коалиције предвођене Саудијском Арабијом.

Ракетне снаге су извеле 95 напада на снаге које подржава Саудијска Арабија у Јемену и 35 напада на Саудијску Арабију. Са друге стране, дронови Хута извели су 161 напад на саудијске циљеве у Јемену и 117 напада на само Краљевство.

Неки од убијених бораца су наводно били чланови ћелија Ал Каиде и ИСИС-а у Шабви и Марибу, који су уживали подршку коалиције предвођене Саудијском Арабијом. Ратни авиони коалиције предвођени Саудијском Арабијом извели су више од 705 ваздушних напада на Шабву и Мариб како би зауставили Хуте. Други део операције био је подвргнут још стотинама ваздушних напада.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. independent says:

    Neverovatna je nesposobnost vojske saudijske arabije .Imaju najmodernije oruzje sveta u neograničenim kolucinama a gube rat od bosonogog plemena .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u