OFANZIVA IZRAELA: U vazdušnim napadima poginulo najmanje 120 Palestinaca

OFANZIVA IZRAELA: U vazdušnim napadima poginulo najmanje 120 Palestinaca

12 jula 2014

is_2401973bIzraelska ofanziva nastavljena u Gazi s novim vazdušnim napadima u kojima je poginulo više od 120 Palestinaca za pet dana vojne operacije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je jutros pre početka jevrejskog šabata, dana odmora, da se Izrael protivi pritisku medjunarodne zajednice za postizanje prekida vatre.

„Pritisak medjunarodne zajednice nas neće sprečiti da uzvraćamo teroristima koji nas napadaju“, rekao je Netanjahu.

U telefonskom razgovoru s Netanjahuom, američki predsednik Barak Obama predložio je da SAD posreduju u uspostavljanju mira, izražavajući bojazan da će doći do eskalacije nasilja.

„SAD su spremne da utiču na uspostavljanje mira i prekida vatre postignutim sporazumom iz 2012. godine“, saopštila je Bela kuća.

Vašington je dodao da i dalje smatra palestinski radikalni pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, terorističkom organizacijom.

SAD su spremne da utiču na Bliski istok, „kako bi se obustavili raketni napada iz Gaze i Libana“, dodala je Bela kuća.

U jutrošnjem napadu na Pojas Gaze poginulo je 16 Palestinaca i za pet dana ofanzive poginuo je ukupno 121 Palestinac, dok je više od 600 povredjeno.

U napadu su pogodjene džamije i domovi pripadnika Hamasa.

Prema informacijama iz Izraela, Hamas i Islamska država Irak i Levanta gadjali su medjunarodni aerodrom Ben Gurion na periferiji Tel Aviva i upozorile medjunarodne aviokompanije od opasnosti sletanja na izraelsku teritoriju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *