ОФАНЗИВА НЕМАЧКЕ: Немци не дају Балкан

OFANZIVA NEMAČKE: Nemci ne daju Balkan

10 februara 2020

Poziv Aljbinu Kurtiju, novom premijeru privremenih institucija Kosova, iz Berlina, da poseti Nemačku, ali i najavljeni sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sugerišu da Nemačka neće tako lako prepustiti Americi da preuzme vođenje rešenja pitanja oko Kosova.

Da li Berlin ovim pozivima pokušava da pretekne već aktiviranu američku politiku oko rešavanja kosovskog pitanja?Nemačka ne da Americi pregovore

Zoran Milivojević, bivši diplomata, slaže se sa tezom da ovim potezom Nemačka pokazuje nameru da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog čvora i da imenuje svog specijalnog izaslanik za ove pregovore.

„Sasvim je jasno da Nemačka želi da se uključi u proces i da ne želi da u ime i za račun evropskih, ali pre svega nemačkih interesa, prepusti Amerikancima da to rade“, navodi Milivojević.

Milivojević napominje da postoji velika razlika između američkog i nemačkog pristupa za rešenje ovog pitanja.

Različiti pristup Berlina i Vašingtona

„Američki pristup je pragmatičniji i oslanja se na ono što može da se postigne, bez obzira na krajnji rezultat u ovom trenutku, dok je Nemački pristup na liniji već poznatog tvrdog stava, a to je — priznavanje realnosti u sadašnjim okvirima, što znači — Srbija bez Kosova i Metohije i u postojećim granicama“, objašnjava naš sagovornik.

Po njegovom mišljenju jasno je da Nemačka želi da iskoristi svoju poziciju i da žuri da pretekne Amerikance, koji postižu poene sa najavom mogućeg otvaranja vazdušnog i železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine. Berlin hoće da nametne platformu za rešavanje kosovskog čvora.

„Nemačka na taj način daje do znanja Americi da je to ipak evropsko pitanje i da njena nadležnost ima dva cilja: prvo da zaštiti interese EU u funkciji nove geopolitike Evrope koja želi da ovaj prostor privuče u svoju orbitu. Drugi motiv Nemačke je njen specifičan, da kažem, istorijsko-geostrateški interes. Ona ovaj prostor vidi pod svojom sferom uticaja, i to ne želi da ispusti“, napominje on.Poslednja šansa za Merkel

Ono što je interesantno u celoj priči, dodaje naš sagovornik, je kontekst u kome se sve ovo odvija, a to je pokušaj suzbijanja američkog uticaja, ali i da se iskoristi činjenica da će Nemačka u drugoj polovini godine preuzeti predsedavanje EU.

„To daje mogućnost da se u dijalogu za vreme njihovog predsedavanja nešto ostvari. A ne treba zaboraviti i da je ovo poslednja godina vladavine Angele Merkel, gde ona mora da pokaže vrhunac svog uticaja“, zaključuje Milivojević.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, uoči puta za Berlin, najavio da tamo ide da razgovara o metodologiji razgovora o rešavanju kosovskog pitanja i podvukao da niko ne može da smisli plan koji kaže — „uzmi ili ostavi“.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. E.Lirsch says:

  I jedni i drugi da mi posnjare macugana. Hitler's tochter i NATO-fasisti. I da bidne na "ravne casti".

 2. milorad2 says:

  kada stranka merkelove ode sa vlasti stvari će se u nemačkoj politici prema srbiji i kosovu DRASTIČNO promeniti ovo je poslednji pokupaj odatle da se ostvari presudan uticaj i kontrola na kosovu i zadrži ta marionetska država na veštačkom disanju za nemačke koncerne.Uskoro će druga priča iz berlina da se priča.

 3. Ivke says:

  I ona ce u zaborav

 4. Za Srbiju says:

  Nemci nam uvek rade o glavi. Žele lično da nam je skinu.

 5. Slobodanka says:

  Debelguza i poprdljiva nemačka baba namestila nam se kao da je ona Kosovka devojka broj 1. Glavni motiv je u tradicionalnoj prasastoj nemačkoj pohlepi. Ma koliko da su Nemci debeli uvek su gladni i željni tudjeg. E sad naše je da babuskari ne damo, ali kenjkavi mali vuk se o tome pita a ne mi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *