ОГЛАСИЛА СЕ И РУСИЈА ПОВОДОМ ДОГАЂАЈА У ЦРНОЈ ГОРИ

OGLASILA SE I RUSIJA POVODOM DOGAĐAJA U CRNOJ GORI

21 maja 2020

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću, istakavši da se radi o nameri da se unese raskol u pravoslavni svet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare podsetila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan SV. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u verskoj oblasti i pružena podrška oštrim merama crnogorskih vlasti.„Što je teško razumeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu“, istakla je Zaharova.

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori je isprovocirana grubim merama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vernicima i to izaziva ozbiljnu zabrinutost, dodala je ona.

Kako je istakla, Moskva je uverena da sva pitanja, sve probleme potrebno rešavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i veštačko razdvajanje ljudi, vernika, uključujući i podlo mešanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posledice po region.

KOMENTARI7 komentara

 1. Rista says:

  Niko neće ni da komentariše ovu izjavu, jer je toliko značajna da je bolje ne osvrtati se na nju.Jednostavno, nismo na nivou ruske izjave. Rusija se glasa preko medija a te medije čitaju samo Rusi i američki špijuni a ponekad pročitaju čak i kineski špijuni. Nama to dopadne kao recept za tortu, ali nemamo ščime da je pravimo. Srbija je inače prepuna recepata ali još nije napravila ni jednu tortu. Ja znam da napravim jednu tortu sa mlevenim lešnicima, jer je jako volem pa sam naučio i kada mama nije htela da mi pravi tortu kada sam se oženio savremenom ženom, a mama je kao i svaka mama potpuno i univerzalno mrzila sve što je savremeno i nalickano, a pogotovo snaju, ja sam pravio tortu sam i uvek bilo uspešno. Šta žena? Pa neće valjda moja mlada dama da lupa kokošija jaja? Divila mi se i falila me kod tašte a moja tašta mene volela taman isto kao i moja mama svoju snaju. I Rusi su kao moja mama prema a ameri su kao tašta. Mama Rusija i tašta Amerika takođe mrze jedni druge, a to znači mikser u ruke i pravimo sami sebi tortu, jer od mame i tašte nema slasti, samo nam voda curi na usta i pre ćemo dehidrirati i dobiti koronu. To meni liči na onu "neko te ganja oko panja". Najbolje da napravimo sami svoju tortu pa makar bila i bez lešnika. .

  • Gardista says:

   Koji komentar, koji je ubio 4 min. mog zivota. Brate mili idi u slasticare i mani se komentarisanja.

   • Rista says:

    Vi ste stvarnio shvatili da je sadržaj komentara moja tašta i lešnici? Vidim ne sviđa vam se, ali to i nije poruka mog komentara, ali ajd sad, šta je tu je pa da vam odgovorim. Hoću, otići ću u poslastičare ali kad mi Rusi daju lešnike za tortu. U međuvremenu vi jedite lepe reči i neću vam biti potreban, na čemu ja uopšte i ne insistiram. Bez lešnika, meni lepe reči ne znače ono što vama znače. Ne znače mi ništa pa makar one bile bilateralne svinjarije čak i od Rusije.

  • Zaliv says:

   @Risto menjaj terapiju sto pre

  • Za Srbiju says:

   Odlična analiza. Rečeno narodnim jezikom.

 2. Slobodanka says:

  Sukobima i prolivenom krvlju, izgubljenim životima se najbolje kidaju duhovne i svake druge veze, i to na duže vreme. Tamo gde je bilo sukoba to postaje nova i nepremostiva granica, bez obzira da li posle sukoba jeste ili nije formalno utvrdjena/priznata nova granica. Milo odradjuje zadatak koji mu je zadao Zapad, on tehnički sprovodi njihovu geopolitiku i bez imalo griže savesti uvodi u sukob narod države kojom vlada već 30 godina. Povodom "... u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namerama da se unese raskol u pravoslavni svet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu“, istakla je Zaharova. Sukobima -

 3. persida says:

  Putin je vec krenuo ka Crnoj gori sa ordenom Svetoga Save, ovoga puta Milu Djubretu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *