ОГЛАСИЛА СЕ МАЂАРСКА ПОВОДОМ МАКЕДОНИЈЕ И „СЛУЧАЈА ГРУЕВСКИ“: Орбан повукао изненађујући потез!?

OGLASILA SE MAĐARSKA POVODOM MAKEDONIJE I „SLUČAJA GRUEVSKI“: Orban povukao iznenađujući potez!?

15 novembra 2018

Mađarska je saopštila da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski tražio politički azil pošto je pobegao iz Makedonije da bi izbegao zatvor.

Mađarska novinska agencija MTI prenela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom, koji treba da odsluži kaznu od dve godine zatvora, da podnese zahtev za azil.Kancelarija za imigracije će sprovesti proceduru za azil u skladu s mađarskim i međunarodnim pravom, saopštila je kancelarije premijera i dodala da je Mađarska partner u međunarodnim odnosima sa sadašnjom vladom u Skuplju i da ne namerava da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Mađarska novinska agencija MTI prenela je da su mađarske vlasti omogućile Gruevskom da podnese zahtev za azil.

Kancelarija premijera Viktora Orbana, koji je ranije podržavao Gruevskog i protivljenje sporazumu o imenu s Grčkom, dodala je da zahtev za azil bivšeg mađarskog premijera smatra isključivo pravnim pitanjem.

Mađarska opozicione stranke su pozvale Vladu da uhapsi i hitno izruči Gruevskog iako traži azil u Mađarskoj.

Nacionalistička stranka „Jobik“ i levičarske stranke „Dijalog“ i „Demokratska koalicija su danas saopštile da Gruevskom treba uskratiti azil i izručiti ga Makedoniji.

Poslanik i predstavnik „Jobika“ za štampu, Adam Mirkočki je za boravak Gruevskog u Mađarskoj rekao da je „skandal bez presedana“ i da je Gruevski „kriminalac s poternice“, kao i da mu ne treba dati azil jer njegova zemlja, Makedonija, nije u ratu, niti njega progone iz verskih ili političkih razloga.

Ričard Barabas, predstavnik stranke „Dijalog“ za štampu je rekao da je Gruevskom „mesto iza rešetaka“

Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog Mercedesa dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

(B92)

KOMENTARI11 komentara

 1. doktrina soka says:

  Koji politicar u EU se moze baciti kamenom na Gruevskog?

 2. Lazar says:

  Zamislite kriminalca! Kupio mercedes i to ne sebi...

 3. Dr.Ranesh says:

  drugosrbijanci očajni! Gruevski tražio azil u Mađarskoj a ne u Rusiji! A taman su pripremili kible za polivanje...

  • raikkonen says:

   kako su ih nasamarili..hahahaha a oni vec spremili vatromet..budale neopevane!

  • Duca says:

   Gruevski nije imao veze sa rusijom, bio je proevropski političar, samo ne toliko proevropski da bi šiptarima omogućio da jednog dana preuzmu makedoniju. Zato nije ni smeo da ide u rusiju, nego je kroz srbiju pobego u ne toliko zapadnu evropsku zemlju u koju se nada da ga neće izručiti zajevu i šiptarima. Krao je kao što svi na vlasti kradu,napišite ime jednog političara koji to ne radi na ovaj ili onaj način.

 4. Velika Metla says:

  Pazi molim te,optužili ga za kupovinu "Majbaha" Mercedesa???? Gruevski nije hteo da pristane da uvede Makedoniju u zločinačku naci-nato organizaciju,pa su mu napakovali kobajage "Majbah"! A pošto su milogorski šiptogorci Mila Džemperaša uveli Crnju i Goru u naci-nato onda kupovina "Majbaha" nije kriminal,(sećate li se fotke od pre 7 dana Milovog premijera udbaškog nnesoja Duška Markovića kako sedi u blindiranom "Majbahu")istog onakvog za kakvog su optužili Gruevskog! Znači,kupovina "Majbaha" od strane Gruevskog jeste kriminal,pošto nije prisato da uvede Makedoniju u naci-nato,ali kupovina "Majbaha" od strane Mila Džemperaša nije kriminal,jer je mimo volje naroda uveo svoju porodičnu nazovi državu u nacistički nato! Nema druge nego zapad je ogrezao u svemu onome što nije ljudsko i normalno!

  • test01 says:

   Upravo tako ! Hapse i zatvaraju opoziciju koja se protivi uvodjenju Makedonije u NATO pakt. Pa ovo je gore od fasizma !!!

 5. Budi Bog s nama says:

  Crni Gruja. Oće s ukradeni merdža u Madžarsku? Ko zna za šta je to dobro?

 6. Slobodanka says:

  Jasno je da je politička smena i sudjenje Gruevskom dirigovano sa Zapada, a cilj je za primer pokazatu kako će proći oni koji u bilo čemu ne slušaju taj vraški Zapad. DemoNkratija za neokolonije.

  • doktrina soka says:

   O Slobodanka,potpuno si u pravu,pa ovde se zna sta Skot prica u gluvoj sobi hahaha,mada misli da je siguran,jer ovi sto sa njim pricaju jedva cekaju da se hvale sa pricom.Ovi zapadnjaci ne znaju nista o mitovima,jer nemaju istoriju,jer da znaju culi bi za onu "U Cara Trajana kozije usi"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *