ОГЛАСИЛЕ СЕ РУСИЈА И АМЕРИКА: Зна се ко саветује Албанце

OGLASILE SE RUSIJA I AMERIKA: Zna se ko savetuje Albance

28 marta 2018

O incidentima na severu Kosovske Mitrovice i hapšenju Marka Đurića oglasile se i SAD i Rusija. Obe zemlje osudile događaje.

Iz Rusije je stiglo saopštenje u kom se navodi da se snažno osuđuje incident u Kosovskoj Mitrovici, čiji je cilj bio, kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, da se zastraše kosovski Srbi.

Rusko ministarstvo je pozvalo „sve koji imaju uticaj na kosovske zvaničnike“ da priznaju svoju odgovornost u aktuelnim dešavanjima, hitno izvrše uticaj na „svoje štićenike“ i doprinesu smanjenju napetosti na Kosovu.

„Snažno osuđujemo ovaj incident usmeren ka zastrašivanju kosovskih Srba, samovoljno postupanje prema Marku Đuriću, koji je glavni pregovarač Srbije u razgovorima s Prištinom“, navodi se u saopštenju.

Rusija smatra i da je neprihvatljivo „otvoreno gledanje kroz prste“ stranih misija, KFOR-a i EULEX-a, koji su, kako se navodi u saopštenju, samo gledali sa strane i nisu ispunili svoj mandat time što nisu preduzeli nikakve napore da spreče ilegalne akcije Albanaca na Kosovu i obezbede mir i stabilnost u regionu.

„Zaključak koji se lako nameće je ovaj: Priština, EU i SAD nemaju nameru da uzmu u obzir prava i interese Srba i odlučni su da grubo potisnu njihove pokušaje da zaštite legitimne interese“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo smatra da je jasno da Albanci na Kosovu slede savet svojih američkih i evropskih pokrovitelja, „koji gaze međunarodno pravo i postupaju na osnovu prozivoljnosti“, preneo je Tass.

Moskva je upozorila i da je ova „izuzetno opasna linija opterećena povratkom oružanih sukoba na Kosovo i destabilizacijom u balkanskom regionu u celini“, dodaje se u saopštenju.

S druge strane sveta, SAD u svom saopštenju „snažno osuđuju“ događaje u Kosovskoj Mitrovici, za koje kažu da nepotrebno podižu tenzije i prete regionalnoj stabilnosti, saopšteno je večeras iz Stejt departmenta.

„Pozivamo sve strane da izbegavaju dalju eskalaciju situacije i da deluju smireno i reše sporove na miran način. Kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost na Balkanu, i Kosovo i Srbija treba da se fokusiraju na normalizaciju odnosa kroz dijalog koji predvodi EU. SAD su spremne da podrže sve strane u pregovorima o dijalogu“, navodi se u saopštenju koje je prenela portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *