ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ НАКОН ИСТОРИЈСКЕ ОДЛУКЕ СРБА

OGLASILI SE AMERIKANCI NAKON ISTORIJSKE ODLUKE SRBA

28 jula 2021

AMBASADA SAD u BiH poručila je danas da SAD u potpunosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), u saopštenju povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu državnih institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.– Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast – navodi se u odgovoru ambasade SAD na upit o odluci političkih partija iz RS.

Iz ambasade su ocenili da je najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će doneti veći prosperitet, umesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

– SAD u celosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat OHR, pa se unapred radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom – dodaju iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu „koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima“.

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini.

– Mi delimo stavove koje je iznela specijalna savetnice UN za prevenciju genocida i ratnih zločina Alis Vairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u celini, te da su lideri, politički, verski i vođe zajednica, kao i prosvetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na poverenju, poštovanju i dostojanstvu – dodaje se.

Ocenili su i da će „poštovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava i odbijanje politizacije patnje, doprineti pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed“.

Predstavnici političkih stranaka iz RS doneli su odluku da od ponedeljka, 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savetu ministara i Predsedništvu BiH, dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ovaj amerikenjski ambaSERATOR može SAMO da klekne Srbima. Po jogurt naravno !

  • Doktor says:

   Sledeci korak, organizovanje demostracija, protesta na Citavoj teritoriji RS, I kamenovanje, izbacivanje sipe iz RS.

   • Kosta says:

    Zar Međunarodna komisija za Srebrenicu pre par dan nije donela odluku na preko 1000 strana da se tamo nije dogodio genocid?

 2. Komsija says:

  Ovako Amerikanci kuvaju zabu. Prvo samo priznajte genocid, za to su odgovorni pojedinci, pa ce posle biti Republika Srpska, a onda na kraju i svi Srbi i Srbija. Nenad Canak laprda po srpskim televizijama upravo na ovakav nacin. Priznajte makar malcice, pa cemo posle videti.

 3. Kosta says:

  Zar Međunarodna komisija za Srebrenicu pre par dan nije donela odluku na preko 1000 strana da se tamo nije dogodio genocid?

 4. Cp6a says:

  "...fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava...", što su dobri i koliko se brinu da Srbi imaju što kvalitetniji život, ovi što im je vredelo da pobiju pola miliona iračke dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *