ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ НАКОН ИСТОРИЈСКЕ ОДЛУКЕ СРБА

ОГЛАСИЛИ СЕ АМЕРИКАНЦИ НАКОН ИСТОРИЈСКЕ ОДЛУКЕ СРБА

28 јула 2021

АМБАСАДА САД у БиХ поручила је данас да САД у потпуности подржавају суштинску улогу и мандат Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), у саопштењу поводом одлуке политичких партија из РС да не учествују у раду државних институција БиХ због одлуке високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида.– Само уз учешће у раду свих нивоа власти, политичари из било којег ентитета могу вратити грађанима наду и изградити солиднију основу за економски раст – наводи се у одговору амбасаде САД на упит о одлуци политичких партија из РС.

Из амбасаде су оценили да је најбољи начин на који политичари могу служити својим бирачима фокусирање на економске, антикорупцијске и реформе из области владавине права које ће донети већи просперитет, уместо изолације, и учинити напредак на европском путу БиХ.

– САД у целости подржавају суштинску улогу и мандат ОХР, па се унапред радујемо сарадњи са долазећим високим представником Кристијаном Шмитом – додају из амбасаде САД у БиХ.

Амбасада је у одговору нагласила и подршку Дејтонском мировном споразуму „који је потврдио суверенитет и територијални интегритет БиХ као јединствене независне државе, са два ентитета, три конститутивна народа, грађанима и осталима“.

Наводи се и како су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у целини.

– Ми делимо ставове које је изнела специјална саветнице УН за превенцију геноцида и ратних злочина Алис Ваириму Ндериту да су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у целини, те да су лидери, политички, верски и вође заједница, као и просветни радници и медији, одговорни да воде пут конструктивног дијалога који се заснива на поверењу, поштовању и достојанству – додаје се.

Оценили су и да ће „поштовање свих жртава, као питање општеприхваћених људских права и одбијање политизације патње, допринети помирењу које је потребно да би БиХ кренула напријед“.

Представници политичких странака из РС донели су одлуку да од понедељка, 26. јула, неће учествовати у раду и одлучивању државних институција у БиХ, односно у Парламенту БиХ, Савету министара и Председништву БиХ, док се не реши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

KOMENTARI6 коментара

 1. Velika Metla says:

  Овај америкењски амбаСЕРАТОР може САМО да клекне Србима. По јогурт наравно !

  • Doktor says:

   Sledeci korak, organizovanje demostracija, protesta na Citavoj teritoriji RS, I kamenovanje, izbacivanje sipe iz RS.

   • Коста says:

    Зар Међународна комисија за Сребреницу пре пар дан није донела одлуку на преко 1000 страна да се тамо није догодио геноцид?

 2. Komsija says:

  Ovako Amerikanci kuvaju zabu. Prvo samo priznajte genocid, za to su odgovorni pojedinci, pa ce posle biti Republika Srpska, a onda na kraju i svi Srbi i Srbija. Nenad Canak laprda po srpskim televizijama upravo na ovakav nacin. Priznajte makar malcice, pa cemo posle videti.

 3. Коста says:

  Зар Међународна комисија за Сребреницу пре пар дан није донела одлуку на преко 1000 страна да се тамо није догодио геноцид?

 4. Cp6a says:

  "...fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava...", што су добри и колико се брину да Срби имају што квалитетнији живот, ови што им је вредело да побију пола милиона ирачке деце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u