ОГЛАСИО СЕ И ЛУКАШЕНКО

OGLASIO SE I LUKAŠENKO

26 maja 2021

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko oglasio se danas prvi put nakon što je po njegovom naređenju prizemljen avion Rajanera i uhapšen opozicioni novinar Roman Protaševič. Zapadne zemlje otužile su Belorusiju za otmicu aviona, EU je uvela i sankcije, a Lukašenko na sve to kaže: „Protivnici žele da uguše Belorusiju“.Lukašenko, često nazivan i „zadnji evropski diktator“, optužio je „protivnike naše zemlje“ da žele „da zadave (uguše) Belorusiju“. Pritom je optužio sve kritičare da su „prešli crvenu liniju i potpuno napustili zdrav razum u napadima na Belorusiju“.

Beloruski predsednik takođe je poručio da je pretnja u kojoj se tvrdilo da je na avionu eksplozivna naprava, što su beloruske vlasti navele kao razlog spuštanja aviona u Minsk, došla iz Švajcarske. Takođe je dodao da „spoljne sile“ vode hibridni rat protiv njegove zemlje.

Lukašenko je poručio i da je „apsolutna laž“ da je borbeni avion MiG 29 prisilio avion Rajaner na sletanje:

„Ja sam zakonito postupao da zaštitim naše ljude“, kazao je Lukašenko pa potom i uhapšenog aktivistu i novinara Protaševiča optužio za podsticanje „krvave pobune“.

(Jutarnji list)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *