ОГЛАСИО СЕ КОМАНДАНТ БОНДСТИЛА: Ево да ли ће се америчка војска повући из Бондстила

OGLASIO SE KOMANDANT BONDSTILA: Evo da li će se američka vojska povući iz Bondstila

4 marta 2019

Komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu pukovnik Roj Makareg je govorio za Tanjug povodom navoda da bi vojska SAD mogla da se povuče.

Ta opcija se pojavila u medijima, navodno „zbog odbijanja vlasti u Prištini da ukinu takse na srpsku robu“.

Makareg je izjavio za Tanjug da se „takve odluke donose na političkom nivou“.„Američka ambasada (u Prištini) veoma je jasno istakla našu nacionalnu poziciju. Mi, kao KFOR, ostajemo privrženi našoj misiji određenoj Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, kazao je Makareg.

Komandant KFOR Multinacionalne borbene grupe Istok takođe je prokomentarisao i navode da bi Bondstil mogao da bude zatvoren i da bi umesto njega mogla da bude izgrađena nova baza na severu Kosova.

„Na severu Kosova već postoji baza KFOR, Kamp Noting hil, i ne postoji plan za izgradnju nove“, poručio je Makareg.

Prištinski list „Koha ditore“ u petak je preneo saopštenje američke ambasade u Prištini u kojem je navedeno da su SAD potvrdile podršku KFOR i prisustvu američkih trupa u vojnoj bazi Bondstil na Kosovu.

„Politika SAD je da još uvek podržava KFOR i prisustvo američkih vojnika u bazi Bondstil, koji održava sigurno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu. Kao i svuda u svetu, ovaj i drugi rasporedi američkih trupa podležu redovnoj kontroli“, navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji spekulisali su prethodno da bi naredna mera SAD mogla da bude povlačenje američkih snaga u sastavu KFOR koje se nalaze u vojnoj bazi Bondstil, a zbog odbijanja Prištine da postupi po zahtevima Vašingtona za suspenziju sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Pravda says:

  Srbi zive okruzeni zicom a vi govorite o slobodi kretanja. Laz vam je kao hrana izgleda.

  • Velika Metla says:

   Na zapadu su laž i licemerje najbolja vrlina kod čoveka,dok su na ostalim stranama sveta najgora mana kod čoveka! Zato,uzaludu je gajiti bilo kakvu iluziju u poštenje zapada!

 2. Borislav says:

  Ma neka svi Iduna lakes ce se siptari dogovoriti Sa srbima

  • Velika Metla says:

   Ko svi da idu? Pa zar ti misliš stvarno da bi se oni,naci-amerikanci,odrekli od 100 milijardi,svake godine,dolara od narko-biznisa?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *