Ојмјакон – најхладнија „идила“ на свету

Ојмјакон – најхладнија „идила“ на свету

27 јануара 2017

633765_untitled_f

Са најнижом температуром од -71.2°Ц која је забележена 1924.године и просечном јануарском температуром од -50 °Ц, село Ојмјакон је перманентно најхладнији локалитет наше планете.

Фотограф са Новог Зеланда, Амос Чапл, одлучио је да оде до овог места на дводневну авантуру како би својим апаратом забележио свакодневни живот становника.

– Носио сам танке панталоне када сам први пут изашао напоље, на температуру од -47 °Ц. Осећај је био као да хладноћа физички стеже моје ноге, док се моја пљувачка повремено ледила и боцкала ми уста – рекао је овај фотограф.

Овде живи око петсто становника који се баве сточарством и риболовом, а само место је око 30 километара удаљено од првог већег града.Иначе, име овог места је Ојмјакон, а налази се у далекоисточном делу Сибира, на левој обали реке Индигирке.

Своје име добило је по Ојмјаконској реци, чији је назив дошао од речи „кхеиум“ из евенској језика, што би у слободном преводу значило несмрзнута вода, место где рибе проводе зиму.

Ипак, према другом извору, односно речнику тунгуског језика, ова реч значи „залеђено језеро“.

Ако нисте љубитељи ветра, онда је ово место идеално за вас, јер ветар овде никад не дува, а сунчеви зраци су заиста интензивни и сјајни.

Током летње сезоне, температуре у овом месту достижу до 30 степени Целзијуса, па је годишња амплитуда већа од 100 °Ц.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u