Ојмјакон – најхладнија „идила“ на свету

Ojmjakon – najhladnija „idila“ na svetu

27 januara 2017

633765_untitled_f

Sa najnižom temperaturom od -71.2°C koja je zabeležena 1924.godine i prosečnom januarskom temperaturom od -50 °C, selo Ojmjakon je permanentno najhladniji lokalitet naše planete.

Fotograf sa Novog Zelanda, Amos Čapl, odlučio je da ode do ovog mesta na dvodnevnu avanturu kako bi svojim aparatom zabeležio svakodnevni život stanovnika.

– Nosio sam tanke pantalone kada sam prvi put izašao napolje, na temperaturu od -47 °C. Osećaj je bio kao da hladnoća fizički steže moje noge, dok se moja pljuvačka povremeno ledila i bockala mi usta – rekao je ovaj fotograf.

Ovde živi oko petsto stanovnika koji se bave stočarstvom i ribolovom, a samo mesto je oko 30 kilometara udaljeno od prvog većeg grada.Inače, ime ovog mesta je Ojmjakon, a nalazi se u dalekoistočnom delu Sibira, na levoj obali reke Indigirke.

Svoje ime dobilo je po Ojmjakonskoj reci, čiji je naziv došao od reči „kheium“ iz evenskoj jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu.

Ipak, prema drugom izvoru, odnosno rečniku tunguskog jezika, ova reč znači „zaleđeno jezero“.

Ako niste ljubitelji vetra, onda je ovo mesto idealno za vas, jer vetar ovde nikad ne duva, a sunčevi zraci su zaista intenzivni i sjajni.

Tokom letnje sezone, temperature u ovom mestu dostižu do 30 stepeni Celzijusa, pa je godišnja amplituda veća od 100 °C.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *