Оклагија у рукама Велике Мајке

Оклагија у рукама Велике Мајке

13 јула 2017

ВЕЛИКА или Врховна Мајка, древно је име најстаријег познатог божанства из којег су се кроз историју развиле многе женске богиње. Управо је та Велика Мајка, као симбол моћне женске енергије која дарује живот и представља снажну страствену жену и заштитницу, тема младе уметице Јефимије Коцић – чија се изложба плаката, под називом „Magna Mater – двадесет прво поглавље“, отвара вечерас (понедељак, 10. јул) у 19 часова у Галерији „Графички колектив“.

Промишљајући улогу и статус жене у савременом друштву, млада графичка дизајнерка серијом плаката сажима личну и колективну рецепцију жене, њених родних и друштвених улога.

– Снажна еманципована жена 21. века полазиште је ауторки да анимираним дигиталним принтовима са духовитим цитатима и симболима, преузетим из свакодневног живота своје интересовање обједини у неку врсту социолошко-уметничког коментара. Констатујући друштвене феномене, претвара их у формалне склопове и поред бројних симболичних значења провлачи и специфичну ликовну поетику. То је аутентично настојање да се оствари чврст синтетички спој етичких и естетских потенцијала једне уметничке изјаве – наводи у тексту о изложби Славица Драгосавац.

„Интерактивни плакати“ свој креативни потенцијал остварују у зависности од индивидуалног полазишта, предубеђења и схватања сваког посматрача понаособ о темама које радови отварају. Ауторка тежи ка позиционирању света жене изван стереотипа које јој намеће заједница, изван подређености у хијерархији патријархалног миљеа.

Јефимија се уз дозу хумора поиграва увреженим мишљењима, подстиче на (ауто)рефлексију, тежи одгонетању родних улога, али и пријатељских веза. Визуелна решења су сведена, а иконографија радова састоји се од препознатљивих предмета (попут оклагије), симболичких окидача који су саставни део различитих (женских) ритуала, допуњених текстуалним фрагментима и виспреним досеткама.

ДИЗАЈН И ПОЕЗИЈА

ЈЕФИМИЈА Коцић (1992) дипломирала је и завршила мастер студије на Одсеку за примењене уметности Факултета уметности у Нишу, где је од 2016. асистент на предмету Просторна графика. Студент је докторских студија на Факултету примењених уметности (Примењене уметности и дизајн) и мастер студија на Факултету дигиталних уметности (Дизајн нових медија) Универзитета „Метрополитен“ у Београду. Приредила је три самосталне, и учествовала на преко четрдесет групних изложби у земљи и иностранству, добитница је неколико награда за рад у области графичког дизајна, а објавила је и књигу поезије „Везе“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u