Оклагија у рукама Велике Мајке

Oklagija u rukama Velike Majke

13 jula 2017

VELIKA ili Vrhovna Majka, drevno je ime najstarijeg poznatog božanstva iz kojeg su se kroz istoriju razvile mnoge ženske boginje. Upravo je ta Velika Majka, kao simbol moćne ženske energije koja daruje život i predstavlja snažnu strastvenu ženu i zaštitnicu, tema mlade umetice Jefimije Kocić – čija se izložba plakata, pod nazivom „Magna Mater – dvadeset prvo poglavlje“, otvara večeras (ponedeljak, 10. jul) u 19 časova u Galeriji „Grafički kolektiv“.

Promišljajući ulogu i status žene u savremenom društvu, mlada grafička dizajnerka serijom plakata sažima ličnu i kolektivnu recepciju žene, njenih rodnih i društvenih uloga.

– Snažna emancipovana žena 21. veka polazište je autorki da animiranim digitalnim printovima sa duhovitim citatima i simbolima, preuzetim iz svakodnevnog života svoje interesovanje objedini u neku vrstu sociološko-umetničkog komentara. Konstatujući društvene fenomene, pretvara ih u formalne sklopove i pored brojnih simboličnih značenja provlači i specifičnu likovnu poetiku. To je autentično nastojanje da se ostvari čvrst sintetički spoj etičkih i estetskih potencijala jedne umetničke izjave – navodi u tekstu o izložbi Slavica Dragosavac.

„Interaktivni plakati“ svoj kreativni potencijal ostvaruju u zavisnosti od individualnog polazišta, predubeđenja i shvatanja svakog posmatrača ponaosob o temama koje radovi otvaraju. Autorka teži ka pozicioniranju sveta žene izvan stereotipa koje joj nameće zajednica, izvan podređenosti u hijerarhiji patrijarhalnog miljea.

Jefimija se uz dozu humora poigrava uvreženim mišljenjima, podstiče na (auto)refleksiju, teži odgonetanju rodnih uloga, ali i prijateljskih veza. Vizuelna rešenja su svedena, a ikonografija radova sastoji se od prepoznatljivih predmeta (poput oklagije), simboličkih okidača koji su sastavni deo različitih (ženskih) rituala, dopunjenih tekstualnim fragmentima i visprenim dosetkama.

DIZAJN I POEZIJA

JEFIMIJA Kocić (1992) diplomirala je i završila master studije na Odseku za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu, gde je od 2016. asistent na predmetu Prostorna grafika. Student je doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti (Primenjene umetnosti i dizajn) i master studija na Fakultetu digitalnih umetnosti (Dizajn novih medija) Univerziteta „Metropoliten“ u Beogradu. Priredila je tri samostalne, i učestvovala na preko četrdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, dobitnica je nekoliko nagrada za rad u oblasti grafičkog dizajna, a objavila je i knjigu poezije „Veze“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *