Оклопна возила САД 300 метара од Русије

Oklopna vozila SAD 300 metara od Rusije

25 februara 2015

US-soldiers-in-M1126-600x375U Estoniji, članici NATO, održana je vojna parada u gradu Narvi, samo 300 metara od ruske granice, objavila je „Raša tudej“.

Zvanični Talin odavno kritikuje Moskvu, koju optužuje da vodi agresivnu politiku prema baltičkim zemljama.

Parada je održana u utorak povodom Dana nezavisnosti Estonije.

Glavnokomandujući general-potpukovnik Riho Teras predvodio je paradu, kojoj je prisustvovao i predsednik Tomas Hendrik Ilves.

Preko 140 komada teškog naoružanja NATO pokazano je na paradi, uključujući četiri američka oklopna vozila M1126 Strajker.

U paradi je učestvovala i Holandija sa četiri ševedska borbena vozila Stridsfordon 90.

Estonija je pokazala svoje haubice, protivtenkovsko i protivvazdušno oružje, oklopna vozila i drugo teško naoružanje.

Više od 1.400 vojnika je marširalo ulicama Narve.

Parada očigledno predstavlja prkos Estonije prema svom istočnom susedu, Rusiji, koju optužuje da vodi agresivnu politiku u istočnoj Evropi.

Estonska vlada je među onima koje optužuju Rusiju da vodi tajni rat protiv Ukrajine snabdevajući oružjem i vojskom proruske snage na istoku zemlje.

NATO koristi ukrajinski konflikt kao priliku da se zalaže za veće prisustvo svojih snaga u istočnoj Evropi, navodno zbog odvraćanja ruske agresije.

Tri baltičke države su među najglasnijim zagovornicima ove politike.

Za Rusiju je to dokaz da je NATO anti ruski vojni blok koji gomila svoju vojsku blizu granice sa Rusijom, čime je kompromitovana ruska nacionalna bezbednost.

Estonska vlada brani svoje pravo da na svojoj teritoriji održava manevre kakve hoće.

Narva je deo NATO, ništa manje nego što su Njujork ili Istanbul, a NATO brani svaki metar svoje teritorije, izjavio je estonski premijer Tavi Roivas u Talinu.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. deda mraz says:

    Jede govna ovaj premijer i to je najveci problem jer bi morao znati po onome sto su potpisali kada su pristupili u NATO a i Rus je stavio potpis na to da je ova furda iz Istocne Evrope drugi krug NATO odbrane i da napad na njih ne znaci napad na NATO tj. clan 5 nevazi za njih a oni se prave mutavi tj. sve sta su potpisali ovi nato fasisti nisu ispostovali.

  2. pravda says:

    Amerika je zlo za covecanstvo,a ovo primicanje Ruskoj granici nije nista novo do spremanje JURISA NATO sluga na Rusiju. Zato Rusija mora videti kako ekonomski oslabiti Estoniju,Litvaniju,letoniju do te mere da nemogu opstati samostalno,a ne da od njih uzimaju ribu i sta jos. hrani kera da te ujede. Rusijo samo mudro,ZNAS TI TO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *