Oko 550 Nemaca otišlo u džihad u Siriju i Irak

Oko 550 Nemaca otišlo u džihad u Siriju i Irak

23 novembra 2014

balok-Pictures-from-our-Brothers-from-the-ISIS-in-Syria.webm_000212.891_1024Više od 500 Nemaca napustilo je svoju zemlju i otišlo u Siriju i Irak da bi se borili na strani džihadista, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

„Procenjujemo da se njihov broj kreće oko 550. Pre samo nekoliko dana taj broj je iznosio 450″, rekao je De Mezijer za nemačku televizijsku stanicu Feniks, prenela je agencija AFP.

„Ti mladi ljudi su radikalizovani u Nemačkoj, u ovom društvu. Zato prevencija mora da bude praćena represivnim merama“, istakao je ministar policije.

Velika većina onih koji su se pridružili džihadistima Islamske države u Siriji i Iraku su muškarci, iako je zabeleženo i nekoliko slučajeva da su u te zemlje otputovale žene. De Mezijer je dodao da nemačke vlasti pomno prate 230 ljudi, koji se smatraju potencijalnom pretnjom po nemačko društvo.

„Ne možemo da isključimo mogućnost da oni spremaju napade, a u nekim slučajevima je ta mogućnost zaista realna“, istakao je ministar.

U vazdušnim napadima SAD na Siriju poginulo 900 ljudi

U vazdušnim napadima američkih snaga na položaje džihadista u Siriji je od septembra ubijeno više od 900 ljudi, od kojih su većina borci militantne organizacije Islamska država (IS), ali je bilo i civila, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacija sa sedištem u Londonu je navela da je u vazdušnim napadima, koji su pokrenuti u septembru, dosad ubijeno 785 džihadista IS i 72 člana grupe Nusra Front, filijale Al Kaide, prenela je agencija AFP.

Prema podacima kojima raspolaže Opservatorija, u napadima američkih snaga su takođe poginula 52 civila, uključujući osam žena i petoro dece. Koalicione snage na čelu sa SAD su krajem septembra pokrenule vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji, nakon što su pre toga izvršili napade i na snage IS u Iraku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *