Окреће ли се Додик НАТО пакту?

Okreće li se Dodik NATO paktu?

2 juna 2015
DODIK5656Kad Milorad Dodik kaže da NATO nije bez šanse kod Srba, većina njih sa obe strane Drine verovatno se naježi. Jer je malo onih koji misle da njegova politika u Republici Srpskoj nema veze sa politikom zvaničnog Beograda – ko god da u njemu „stoluje” u određenom trenutku. A čak je 80 odsto građana Srbije i RS koji se protive ulasku u NATO.

Pa još kad iz Rusije, tačnije ruskih medija, stignu upozoravajuće informacije o navodnim pritiscima na lidere u Srbiji i Srpskoj da okrenu leđa Moskvi i okrenu se Severnoatlantskoj alijansi, pažnja se usmerava na Vučića i Nikolića u iščekivanju nekog „znaka” od njih. Ima li istine u ovome, hoće li „pokleknuti”? Kad već Dodik, tvrdokorni lider RS, kaže, kao u intervjuu NIN-u: „Ako narod kaže da treba potpisati pristupanje tom savezu, ja ću potpisati.”

Predsednik Republike Srpske u razgovoru za ovaj nedeljnik daje i zanimljiv savet alijansi kako da ubedi Srbe: „Neka NATO otvori nekoliko fabrika namenske industrije, zaposli Srbe i Srbi će možda promeniti svoje mišljenje.”

Pažljivijim posmatračima ovakav Dodikov istup i nije novost, jer predsednik RS nije nikada bio izričiti protivnik učlanjenja BiH u NATO. Samo što je poslednjih godina došao na poziciju da odluku o ulasku u taj vojni savez treba da donese narod Republike Srpske na referendumu.

Ipak, jesu li ovo neke naznake da ovim prostorom duvaju novi vetrovi, povoljniji za NATO? Pogotovo ako se uzme u obzir da je početkom godine usvojen Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) Srbije sa NATO-om. Reč je o dokumentu koji uspostavlja najviši mogući oblik saradnje sa alijansom neke zemlje koja nije članica pakta, a koji prema stavovima srpskih zvaničnika ne približava Srbiju članstvu u ovoj organizaciji. Mada ima i mišljenja da je to „prvi zvanični korak na putu ka članstvu u savez” (Edvard Ferguson, ambasador Velike Britanije u Sarajevu), što tvrde i neki od ovdašnjih protivnika NATO-a.

Docent na Fakultetu političkih nauka Filip Ejdus, koji ne spada u protivnike učlanjenja Srbije u ovaj vojni savez, ocenjuje da u ovom trenutku nema izgleda da će Srbija više od IPAP-a ići ka NATO. Kako ističe, ubedljivo najjača vladajuća stranka jasno je stavila do znanja da je vojna neutralnost trenutno opredeljenje Srbije i nema naznaka da će to da se menja.

„Pogledajte govor Aleksandra Vučića 24. marta, na skupu ispred Generalštaba. Rekao je nekoliko puta da je vojna neutralnost opredeljenje Republike Srbije. Tomislav Nikolić je to takođe mnogo puta rekao, kao i ministar spoljnih poslova. Stranački programi svih vladajućih, a i opozicionih stranaka, predviđaju vojnu neutralnost. Jedino je jedan od lidera stranke u parlamentu, Boris Tadić, nedavno promenio stav javno i počeo da zagovara članstvo u NATO. Ali, poznato vam je kolika je njegova snaga u parlamentu”, ukazuje Ejdus.

On napominje da je u politici sve mogućei da odnos prema NATO-u u Srbiji može da se promeni. Jer, Crna Gora će dobiti poziv za članstvo (očekuje se na sledećem samitu u Varšavi, jula 2016), što će malo da promeni geopolitičke okolnosti u regionu, a i svi ovi napadi u Makedoniji mogu razne vetrove da pokrenu. I u jednom i u drugom pravcu.

„Tako da nije nemoguće, ali iznenadilo bi me, to bi bio dosta neočekivan zaokret. Ja u ovom trenutku mislim da je to malo verovatno, posebno u uslovima zategnutih odnosa između Rusije i Zapada i naše politike. Srbija nije usvojila ni sankcije prema Rusiji, a članstvo u NATO-u bi bio još značajniji korak od toga. Uz to, građani su uglavnom negativno orijentisani prema toj ideji, tako da i s te strane teško da će doći neki pritisak”, ocenjuje Ejdus.

Aleksandar Mitić, predsednik Centra za strateške alternative, koji jeste protivnik NATO-a, pribojava se „puzećih” scenarija približavanja alijansi. Kako navodi, Srbija se potpisivanjem IPAP-a, naravno, nije opredelila za članstvo u NATO-u, ali se, između ostalog, obavezala na zajednički program propagandnih aktivnosti koji će „dizati svest“ o značaju saradnje Srbije i NATO-a.

„U skladu sa svojom strateškom komunikacijom, alijansa želi da u Srbiji dođe do promene diskursa i narativa o ulozi NATO-a u bombardovanju i otimanju Kosova i Metohije, sa pratećim izbacivanjem ’emocija’ iz glava građana Srbije, kako bi se olakšalo buduće približavanje članstvu.Jasno je da i u Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, NATO nema šta da traži kada je u pitanju podrška građana. Upravo zato bi trebalo veću pažnju usmeriti na to da se odluke vlasti o ovom pitanju ne donose iza leđa građana, kroz tehničke procese koji su teško razumljivi – poput Akcionog plana za članstvo – koji Srbiju mogu da dovedu u predvorje NATO-a a da toga građani ne budu ni svesni”, ukazuje Mitić.

On primećuje i da Dodikovo „možda NATO“ nije ništa novo i trebalo bi ga svrstavati u retoričke igre sve dok ne menja stav oko fundamentalnog pitanja referenduma građana Republike Srpske.

„Građani Republike Srpske osetili su NATO na svojoj koži i retko kome je stalo da se prikloni alijansi koja zagovara udaljavanje od Srbije, a od Rusije pravi strateškog neprijatelja”, ocenjuje Mitić, dodajući da o tome koliko su NATO „argumenti“ ubedljivi govori da, i pored besomučne kampanje koje Odeljenje NATO za javnu diplomatiju i vlast u Crnoj Gori već godinama sprovode u sklopu Akcionog plana za članstvo, kao i sistematskog šikaniranja predstavnika organizacija „Ne u rat, ne u NATO“ i „Pokreta za neutralnost Crne Gore“, ubedljiva većina građana, bez obzira na to da li se izjašnjavaju kao Crnogorci ili kao Srbi, jasno se protivi članstvu. Upravo zato, ističe on, Milo Đukanović čini sve što može da izbegne referendum i Crnu Goru u NATO uvede na „mala vrata“.

Dodik: U NATO samo ako se narod izjasni na referendumu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za „Politiku” kaže da nikada nije bio protiv ulaska Bosne i Hercegovine, pa samim tim i entiteta Republike Srpske u NATO, ali podvlači samo pod uslovom ako se za to narod izjasni na referendumu.

„Nema tu nikakve promene politike. Mi od početka insistiramo da se građani Republike Srpske kroz javno izjašnjavanje putem referenduma opredele da li su za pristupanje naše zemlje NATO-u. Ako je narod za takvu opciju, ja ću tu odluku poštovati i ona je za svakog političara obavezujuća. Svaka politička elita koja je tada na vlasti mora da poštuje odluku svog naroda”, kaže Dodik.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja od pre nekoliko meseci, svega 30 odsto građana RS je za pristupanje ovom vojnom paktu.

„Takvo je sada raspoloženje i ja to poštujem. Ne znam za šta bi narod glasao kada bi bio sproveden referendum i svako, bez obzira na to da li je u državi ili inostranstvu mora da je poštuje”, rekao je Dodik .

Pojedini ruski mediji upozoravaju da BiH može da uđe u NATO i da u jednom trenutku to neće moći da spreči ni RS svojim referendumom. Na pitanje da li su ti mediji u pravu, Dodik uzvraća pitanjem „odakle im takva informacija?”

„Nisu u pravu ti ruski mediji i ko zna ko stoji iza takvih navoda. Ako narod u RS na referendumu ne prihvati ulazak u ovo vojnu organizaciju, onda se to neće ni dogoditi”, izričit je Dodik.

On tvrdi da se o svim važnim pitanjima konsultuje sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali da detaljno o pristupanju NATO-u nije razgovarao sa političkim vrhom Srbije.

„Za nas je apsolutno neprihvatljivo da RS i BiH ide ka NATO, a da Srbija ostane vojno neutralna. Osnovna bit srpskog naroda je da nema granice na Drini”, rekao je Dodik.

Ko zapravo gura RS u alijansu

Ruski mediji već neko vreme upozoravaju da NATO polako „probija” poslednje antinato bastione na Balkanu – Srbiju i Republiku Srpsku. Glas Rusije je, recimo, u junu prošle godine, pod naslovom „Vlasti Republike Srpske javno za Rusiju – tajno za NATO”, izneo nekoliko primera izjava i delovanja srpskih političara u RS koji, po oceni autora priloga, potvrđuju tezu iz naslova.

Dotiču se, pored ostalog, uloge Ane Trišić-Babić, zamenice ministra inostranih poslova BiH, predsednice Komisije za NATO integracijski proces BiH i funkcionerke Dodikove stranke, koja „svakim danom i svojim postupcima gura Republiku Srpsku bliže NATO-u”. Ukazujući na delatnost njene komisije i na odredbu Zakona o odbrani, član 84, po kome će BiH učiniti sve potrebne aktivnosti kako bi ušla u NATO, a da „sve odluke donete na nivou BiH imaju pravnu snagu i za RS i Federaciju BiH, i to bez izuzetka”, Glas Rusije zaključuje da Srpska skoro pa neće imati nikakve šanse da se odupre NATO integracijskom procesu, pa čak ni referendumom.

Ana Trišić-Babić je u martu ove godine na brifingu o NATO integracijskom procesu BiH, uz prisustvo 18 pukovnika američke vojske, još jednom istakla da je strateški spoljnopolitički cilj BiH punopravno članstvo u NATO-u. A godinu dana ranije je agencija Anadolija intervju s njom prenela pod naslovom „Ja sam za NATO, za Dodika ne znam”.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Lady Gaga........spremte se,spremte....... says:

    Ma to Dodik malo zayebava okolinu, i daje na znanje da mu se može, jer može mu se, i još jednom je pokazao da šta god kaže, mogu da mu ga uglavnom popuše, jer je brate mnogo jak lik, koji redom na đoku natačinje sve koji su protivu Republike Srpske, države srpskog naroda, a ja bih dodala: MILE, NA SVOJ POGOLEMI PENDREK PRAVOSLAVNE PROVINIJENCIJE NATAKNI SVE RVATE, BALIJE I DOMAĆE IZDAJNIKE, TE POSEBICE MAJKE SREBRENICE DA IM U PREDSTOJEĆIM DANIMA UBLAŽIŠ NADOLAZEĆU BOL, JER NAS PRAVE SRBE ZABOLE ONA STVAR ZA NJIHOVU,INAČE DOBRO GLUMLJENU TUGU. UZ PITU,KAHVU I RAHATLOKUM ZA RAHMETLI KOMŠIJSKU KOKOŠKU. Inače, pozivam sve vas u gradovima u unutrašnjosti Srbije, da malo otvorite oči, a ne da ko goveda niti šta vidite,niti šta razumete, nego vam je jedino bitno da se nakrkate i nasmrdite, pa da nam javite ima li u vašem gradu novodoseljenih Šiptara sa Kosova, koji besomučno kupuju imanja i poslovne prostore, te da li ste,tako mutavi, kakvi ste, na kurac vas sve poiznatačinjem, registrovali i po kojeg bradatog i zakrvavljeni očiju vehabiju? Sad će Lady da vam ga kaže: GRADOVI PO SRBIJI, A NAROČITO PO VOJVODINI SRPSKOJ PUNI SU ALBANSKE VAŠLJIVE GAMADI KOJA SE NESMETANO, BEZ IKAKVE REAKCIJE BILO KOGA, KOTI I ŠIRI, ALI JE MNOGO OPASNIJE ŠTO VI, ĆORAVA SVETINO BEZ MUDA I MOZGA,IMATE VEHABIJE KOJI SE VESELO ALAHUEKBERIŠU U: ZRENJANINU PANČEVU NOVOM SADU SUBOTICI SREMSKOJ MITROVICI. Retki koji ovih nedelja vide i upozoravaju na sve navedeno bivaju šikanirani od strane vladajućih reptila u pomenutim gradovima, a neretko i od same arbanaške žgadije. Vehabije,doduše, još nikog nisu nabile na kolac,ali ne brinite. Ide Vidovdan, i sve što već Šešelj reče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *