ОКРШАЈ кинеских и јапанских авиона!

OKRŠAJ kineskih i japanskih aviona!

4 jula 2016

china_airforce 435Kinesko Ministarstvo odbrane odbacilo je japanske optužbe i oštro zatražilo od Japana da prekine sve provokacije oko Istočnog kineskog mora. Japanski zvaničnici tvrde da su kineski avioni više puta leteli u pravcu Dijau ostrva, nenaseljenih ostrva blizu Tajvana, koja su pod japanskom upravom.

Prema tim izveštajima kineski avioni su 17. juna leteli prema Dijau ostrvima, na šta je Japan poslao lovce F-15. Japanski avioni su upozorili kineske mlaznjake da odu, na šta nisu dobili odgovor. Da bi izbegli rizike japanski avioni su ispalili infracrvene ometačke granate i povukli se sa tog područja.

„Optužbe sa japanske strane samo iskrivljuju istinu nazivajući belo crnim i prave razdor“, saopštio je Informacioni biro kineskog Ministarstva odbrane. Prema tvrdnjama tog Ministarstva dva kineska Su-30 izvršavajući rutinsku patrolu iznad Istočnog kineskog mora su bili presretnuti od strane dva japanska F-15 pri velikoj brzini. Prema tvrdnjama kineske strane, Japanci su čak upotrebili radare da nanišane kineske mlaznjake.

– Kineski mlaznjaci su preduzeli odlučujuće mere, kao taktičko manevrisanje, da bi se obračunali sa provokacijama japanskih mlaznjaka. Naposletku su se dva japanska mlaznjaka povukli nakon što su ispalili infracrvene ometačke granate – tvrde u kineskom Ministarstvu odbrane.

Oni dodaju da provokativne akcije japanskih mlaznjaka mogu imati katastrofalnu ulogu da izazovu vazdušne nezgode i ozbiljne povrede svim članovima posade, kao i da poremete reginalni mir i stabilnost.

– Kineska vojska ima snažnu odlučnost i volju da održava svoj teritorijalni suverenitet i nacionalnu bezbednost čvrsto tražeći od japanske strane da prestane sa svim provokacijama, a i nadajući se da je Japan sprema da se nađe sa Kinom na pola puta što je pre moguće i da uklone sve prepreke u pregovorima kako bi napravili uslove za pokretanje kinesko-japanskog sistema za pomorsku i vazdušnu komunikaciju – poručuju iz ministarstva odbrane.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. oko says:

    svet poludeo ima zemlje dosta ali nema naroda normalna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *