Оксфорд: Могуће је да су нам ванземаљци много сличнији него што смо склони да мислимо

Оксфорд: Могуће је да су нам ванземаљци много сличнији него што смо склони да мислимо

3 новембра 2017

ВАНЗЕМАЉСКЕ форме живота могу бити много сличније животу који постоји на планети Земља него што се мисли – тврде научници са Оксфордског универзитета.

Резултате својих истраживања објавили су у научном часопису International Journal of Astrobiology. А један од њих – Сем Левин – додатно је објаснио:

„Ранија истраживања у области астробиологије – науке која изучава живот изван наше планете – претежно су покушавали да наша знања механички пренесу на потенцијалне становнике других светова. А ми смо – користећи теорију еволуције – кренули другим путем. Истражујемо не везујући се за оно што имамо на Земљи“.

Левин и његове колеге су уверени да развојем живота у целом свемиру управљају исти процеси и механизми као и на Земљи- И да и „тамо негде“ постоји и царује „борба за опстанак“ са природном селекцијом.

Оксфордски научници резонују овако: ако процеси еволуције имају сличности са еволуцијом на Земљи – онда се са приличном вероватноћом може претпоставити да је еволуција на другим планетама њихове становнике учинила сличним живим бићима на Земљи.

Тим поводом Левин додатно указује и наглашава:

„Ми не можемо да кажемо да ли ће и најсавршенији ванземаљци ходати на две ноге или ће имати велике зелене очи. Али, сматрамо да је теорија еволуције инструмент који нам омогућава да схватимо какав би ванземаљски живот могао да буде. Како би могли да изгледају ванземаљци“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. triglav says:

    moguće je da su nam rusi mnogo sličniji nego što smo skloni da mislimo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u